Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES TÚRÓ RUDI ÍZŰ KARÁCSONYI ÓRIÁS MUFFIN TORTA-GIANT CUPCAKE

Az idei Karácsonyunk szentestéje kettesben telt otthonunkban. Karácsony másnapján azonban kora hajnalban útnak indultunk Anyukámékhoz, hogy szüleimmel, tesómékkal és az unokahugaimmal is tölthessünk pár napot az Ünnepből. Anyukámmal már jó előre lebeszéltük a menüt, miszerint tesóm lesz idén is a bejgli és almás pite felelős, Tamással sajtos tallérok garmadát sütöttük, hogy otthon már csak a jól bevált zserbót kelljen Anyukámmal összedobnunk, ami ki nem maradhat Karácsonykor. Még novemberben volt egy kérése Anyunak, amikor először készítettem óriás muffin tortát, hogy ugyanilyen túró rudi ízű tortát készítsünk majd náluk, amikor a kislányokkal is együtt lehetünk. Habár tudtam, hogy rendkívül időigényes mutatvány volt az első készítés, természetesen rábólintottam, hiszen olyan kevés alkalmam van a saját családomat megörvendeztetni tortával, így mit volt mit tenni, felpakoltam a mobil cukrászműhelyemet, és útnak indultunk. Talán nem látszik, de rengeteg dolgot kellett magammal vinnem, hogy ezt a tortát elkészítsem. Mindent sikerült is összekészíteni, csak a forgatható tortaállványomat nem, de ennél a tortánál igazán nem jelentett akadályt ez sem. A teljes torta készítési metódusa megegyezik a fent említett óriás muffin tortánál leírtakkal, csupán a díszítést hangoltam ünnepivé, így rózsaszín krémrózsák helyett narancsos ízesítésű örökzöld lombkoronát idéző krémdekorációt kapott az óriás muffin kalap.

Kakaós piskóta anyaghányad az óriás szilikon muffin forma aljába és tetejébe összesen:
10 tojás szétválasztva (Összesen 600 gr tojás)
50 gr DW 1:4 édesítő
3 ek. olaj
90 gr barna rizsliszt
80 gr gm zabpehelyliszt
30 gr kakaópor
A piskóta készítéséről, a szilikonos sütőformák praktikus használatáról IDE kattintva olvashatsz. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-23 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Következő lépésben elkészítjük a csokikapszlit, amihez a szilikonforma alsó hullámos részét alaposan elmossuk mosószeres vízzel. 100 gr jó minőségű cukormentes tejcsokit és 100 gr 70% feletti kakaótartalmú étcsokit gőz fölött 42 fokosra olvasztottam, majd egy hideg vizes tálka fölé téve visszahűtöttem kavargatva 27 fokig. Ekkor visszatettem a gőz fölé, és 32 fokosra melegítettem. Erre azért van szükség, hogy megedzzük a kakaóvajat, ne legyen foltos, fénytelen a csokink, miután kivesszük a szilikonformából a csokikérget.
A formába kanalaztam a temperált csokit, körbeforgattam a szilikonforma belsejében, akár 2-3-szor is, hogy mindenütt egyenletes vastagságban fedje csokival. Ha nagyon soknak találjuk a csokimennyiséget, 1-2 kanállal ki is vehetünk belőle, hiszen amit nem vesz fel a forma, az az aljára fog vastagodni, arra pedig nincs szükség. Hűtőbe téve hagyom megszilárdulni. Ehhez kb. fél-1 órára van szükség. Ez idő alatt elkészíthetjük a krémeket.

Túró Rudi krém:
500 gr tégelyes túró (Lidl)
200 ml habtejszín (Lidl)
4 ek. DW 1:4 édesítő (kb. 40 gr)
4 ek. görög joghurt (Lidl)
1 citrom héja
Fél citrom facsart leve
125 gr mascarpone
1-2 ek. olvasztott csoki (csokikéregből kimaradt)
A tejszínt egy magas falú keskeny átmérőjű, botmixerhez kapott keverőtálban kemény habbá verem. A túrót egy nagyobb keverőtálban a negyedannyival és joghurttal alaposan elkeverem, hogy ne maradjanak a túróban nagyobb darabok, rögök. Hozzákeverem a citrom héját és levét, valamint a mascarponét és a csokikéregből kimaradt 1-2 kanál olvasztott csokit, és kézi mixerrel homogénre keverem. Legvégül az előzőleg felvert habtejszínt keverjük hozzá. Nem kell bele semmilyen habfixáló, sem zselatin, nagyon jó állagú, krémes, de tartós krémet kapunk, aminek az íze tökéletesen megegyezik gyerekkorunk kedvenc pöttyösével ? Betöltésig hűtőbe tesszük.

Narancsos (zöld) francia díszítő vajkrém:
200 gr szobahőmérsékletű vaj
3 tojássárgája (kb.: 70-75 gr)
20 gr DW 1:4 édesítő
60 ml 100%-os narancslé
Ez a krém gyakorlatilag teljesen megegyezik az Opera szeletből ismert kávés francia vajkrémmel, csak itt kávé helyett narancslét használtam. Ennek elkészítéséről fotókkal dokumentált részletes leírást IDE kattintva olvashatsz. Én a narancsos krém elkészítésének legvégén pár csepp zöld, gél állagú ételfestékkel javítottam a krém eredendően sárga színén. Fantasztikusan selymes, intenzív narancsízű, díszítésre alkalmas állagú krémet kapunk végeredményül. Sokadjára készítem már ezt a fajta krémet, és kis gyakorlással már percek alatt el is készülök vele.

Ha már teljesen szilárd a csoki – körömmel picit kocogtassuk meg ellenőrzés képpen -, óvatosan hámozzuk le a szilikonformát a csokikéregről. Először válasszuk el a peremét mindenütt a szilikontól, majd fogjuk meg a két oldalán a szilikont és kezdjük el kifordítva lehúzni róla, mintha szó szerint hámoznánk valamit. Ne féljünk, nem fog elpattanni a csoki. Én ehhez a mozdulatsorhoz gumikesztyűt húztam, hogy ne tapizzam össze a csokit, de gyakorlatilag csak a csokihüvely belsejéhez kellett hozzáérnem. A kesztyű azért is kell, hogy a kezünk melegétől megvédje a vékony csokikérget. Ezután már csak a piskóták minimális igazítására van szükségünk, hiszen kisebb lett a hely a csokikérgünkben, valamint a krémrétegekkel is csökken a helyünk, így ehhez mérten farigcsáljuk körbe a piskótánk alját. Ezután három lapra vágtam az aljába szánt piskótát, és a túrókrémmel rétegezve betöltöttem a csokiból készült muffinkapszlit úgy, hogy a csoki mindenütt krémmel érintkezzen. Folytattam az építkezést a muffin tetejével is, majd kívülről is bevontam a maradék túrókrémmel. Végezetül csillagcsővel ellátott habzsákból karácsonyfát idéző formára nyomtam a narancsízű, zöld színű díszítő vajkrémet. Mivel sógorom először egy kaktuszt vélt felismerni a végeredményben, így szükségesnek láttam még egyértelműbbé tenni karácsonyfa mivoltát pár szem színes drazséval, amivel tesóm segített ki a gyerekek dugi édesség tartalékából, így mindenki kivette a részét a mű készültéből 🙂 Természetesen az a pár szem díszítő gyöngy nem cukormentes, így azt ne egye meg senki, aki cukormentes diétán van, én sem fogom.

A legnagyobb segítség a torta készítésénél a középső unokahugom volt, aki egész délután a konyhaasztal mellett ülve figyelt minden lépést, hogy le ne maradjon a “legfontosabb részekről”, amíg Anyával sürögtünk-forogtunk a konyhában. Folyamatosan biztatott minket és dicsért, hogy milyen ügyesek vagyunk, és hogy biztos milyen finomat készítünk. Egy picit hagytuk persze ténylegesen is “segíteni” a lányokat, hiszen csak azért, hogy gyorsabban készen legyünk, nem akartuk megfosztani őket az élménytől, hogy ezáltal is a részesévé váljanak. A torta elnyerte kicsik-nagyok tetszését, nagyon ízlett mindenkinek, a legszebb bókok persze most is a legkisebbektől hangoztak el 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply