Gluténmentes/ Sós étel alapreceptek/ Tojásmentes

SERPENYŐS ZÖLDSÉGES KACSA

A mai bejegyzésben más tollával ékeskedek, ugyanis ezt a receptet nem én találtam ki, de már nagyon régóta meg szerettem volna valósítani. Az eredeti receptet Széll Tamás jegyzi, és a Lidl oldalán találtam rá video formájában. Nem vagyok egy nagy főzős, mindig sajnálom az időt olyan ételek elkészítésére, amit nem lehet nagy tételben egyszerre elkészíteni és esetleg 2 napig dobozolva munkába vinni magunkkal, így ritkán szánom rá magam, hogy időt áldozzak egy sok összetevős étel alapanyaginak bevásárlására, majd elkészítésére. Ez a recept azonban annyira megtetszett, hogy mindenképpen ki akartam próbálni, így mondtam Tamásnak, hogy a hétvégi “Valentin-napi” főzést magamra vállalom teljes egészében 😀 Bátran ajánlom kipróbálásra kezdő konyhatündéreknek is, mert egy könnyen elkészíthető, ámde igazán mutatós egytálétel kerekedett belőle, amiben nincsenek bevállalós ízek, mégis elrugaszkodik a hétköznapi ízélményektől. Pontosan azt kaptam, amit vártam ettől az ételtől 🙂

Hozzávalók 3 fő részére:
450 gr apró szemű serpenyős krumpli
250 gr kelbimbó
250 gr Datolya Cherryparadicsom
60 gr Bébi spenót
4 szelet Feketeerdei sonka
125 gr Feta sajt
fél citrom leve
1 db kacsamell filé
Extra szűz Olíva olaj
só, bors
Minden alapanyagot a Lidlből vásároltam be. Mindig elképedek, hogy milyen bőséges és sokszínű zöldség kínálatuk van. A krumpli héját alaposan megmossuk, átdörzsöljük, majd minden darabot elfelezünk. Egy nagy serpenyőbe halmozzuk és olívaolajjal alaposan meglocsoljuk, majd felöntjük kb 2 dl vízzel, hogy félig ellepje a burgonya szemeket. Fedő nélkül elkezdjük puhára főzni. Ízlés szerint sót adunk hozzá. A kelbimbót megtisztítjuk felső leveleitől, majd amikor már félig megpuhult a burgonya (ez kb 10-15 perc) hozzáadjuk a kelbimbót is, tovább pároljuk együtt. Ha időközben szükség van rá, pótoljuk az elfőtt vízmennyiséget, nehogy idő előtt lekapjon az alja. Akkor van kész, ha a krumpli és a kelbimbó is kellően puha, de nincs szétfőve, valamint a vizet is elfőztük alóla és az olívaolaj kicsit megkapja a zöldségeket. Közben elkészítjük a húst. A kacsamell bőrét óvatosan, kétirányban beirdaljuk, majd forró fém nyelű serpenyőben körbepirítjuk, pörzsanyagot képezünk, hogy a hús zamata ne tudjon kiszökni a belsejéből. A bőrös felével lefelé kezdjük, így megfelelő mennyiségű zsiradék olvad ki belőle, amiben szépen körbepiríthatjuk az egész mellet. Oldalanként 1 percig pirítjuk, közben sózzuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük a mellet. (Ez nagyon nem szakmai, de én fém fedővel le is szoktam takarni a sütőben, mert utálom az egész sütőről és fűtőszálakról a ráégett zsírt kaparni, ami kifröcsög sütés közben. Így azonban nem lesz ropogós a bőre, hiszen párolódik is, nem csak sül.) Ha elkészült a kacsa, kiveszem a sütőből és vágódeszkán pihentetem pár percig. Addig az elkészült serpenyős zöldségekkel folytatom a munkát. Lekapcsolom a főzőlapot, és hozzáadom a spenótot, valamint a felezett aprószemű datolya paradicsomot. Átkavarom, hogy a spenót a megmaradó hő hatására kissé megfonnyadjon, de ne kezdjen el veszíteni a méretéből és állagából. Mélyzöld színe legyen, de még ress maradjon! A 4 szelet feketeerdei sonkát elfelezem, egyesével összehajtom, és beletűzdelem a kész zöldséges alapba. A feta sajtot rátépkedjük kézzel, majd meglocsoljuk fél citrom levével. Ha kipihente magát a hús, vékony szeletekre vágjuk, megúsztatjuk a szeleteket a kacsa kisült zsírjában és ráhalmozzuk a serpenyőben lévő ételre. A mardék zsüt (szaftot) vékony sugárban rácsorgatjuk az immáron kész ételünkre.

Nagyon sokféleképpen elkészíthető ez az egyszerű étel, kelbimbó helyett brokkolival, akár karfiollal. Az eredeti recept olívabogyót is ajánl hozzá, valamint sonka helyett füstölt tonhallal készül, de mivel ezeket az alapanyagokat nem szeretem, így változtattam picit a hozzávalókon 🙂 Kacsa helyett csirkemellel is készülhet, de el tudom képzelni egy karakteresebb steak mellé is, melyet igazán friss, üde, laktató köretként egészíthet ki. Mindkettőnknek nagyon ízlett, biztos, hogy sokszor elkészítjük ezután és kipróbáljuk más húsokkal, zöldségekkel, ízesítéssel is 🙂 Az egész adag elkészült ételben kb. 93 gr szénhidrát van, így 3 fővel számolva ebéd után még simán belefér egy szelet cukormentes sütemény, vagy tortaszelet is 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply