Alaprecept/ Sós pékáruk/ Tojásmentes

TELJESKIÖRLÉSŰ KENYERÜNK

Már vagy 6 éve annak, hogy a saját kenyerünket esszük. 6 éve gyakorlatilag egyszer sem vettünk kenyeret boltban, pékségben. Sokszor megkaptuk már: “Majd ha gyereketek lesz, úgy sem fogjátok bírni a tempót, nem lesz idő a saját kenyér sütögetésre!”
Úgy gondolom, hogy összeállítani és megsütni egy házi kenyeret kevesebb szervezést és kitérőt jelent időben, mint kétnaponta a boltba rohangálni munka után, ahol vagy kapunk még a munka utáni dömpingben, vagy mehetünk a következő boltba úton hazafelé, hogy legyen mire kenni a reggeli vajkrémet. Arról nem is beszélve, hogy sajnos még manapság sem lehet olyan minőségű kenyeret kapni, ami megfelelő mennyiségben tartalmaz lassú szénhidrátokat, nincs tele állagjavítókkal és tartósítószerrel. Az meg, hogy a házi kenyér negyed annyiba kerül a bolti társánál már csak hab a tortán! És ki ne szeretné érezni a sütőből kiáramló frissen sült kenyér illatát?  Sok éven át tökéletesítettük a házi kenyerünk receptjét, mind az összetevőket, mind a sütési technikát illetően, sokszor volt szükség finomhangolásra, hiszen a teljeskiörlésű kelt tészta nagyon érzékeny a páratartalomra és hőmérsékletre. Nagyon sokan kerestek meg privát üzenetben, hogy írjam meg, milyen kenyeret eszünk, hogyan készítjük. Jelenleg az alábbi recept a mi mindennapi kenyerünk alapja. Ez egy viszonylag egyszerűen összeállítható kenyér. Léteznek ettől eltérő készítési módot megkívánó receptek is, nekünk ez vált be, a ráfordított idő-íz-állag hármas aránya a legmegfelelőbb számunkra.

Hozzávalók (ebben a sorrendben): CH/100 gr CH/recept
200 gr TK búzaliszt (Nagyi titka/Aldi-Aranykalász) 60 gr, 2 x 60 = 120,0 gr
150 gr TK tönkölybúza (Lidl) 68 gr, 1,5 x 68 = 102,0 gr
150 gr sima fehér búzaliszt (bármilyen BL55) 70 gr, 1,5 x 70 = 105,0 gr
(Össz. CH = 327,0 gr)
40 gr sikér
1 csomag porélesztő (instant élesztő, Aldi)
1 lapos ek. étkezési só
2 ek. szezámmag
Ekkor egy kanállal mindent összekeverünk, hogy a só és
élesztő szépen egyenletesen oszoljon el a lisztekkel.

Nedves összetevők:
55 gr tejföl (ettől lesz puhább a kenyér)
1 ek. 10 %-os ecet (ettől lesz „szálas” szerkezetű kelés közben)
4 ek. napraforgó olaj
270 ml langyos-meleg víz

Tetejére szóráshoz:
napraforgómag
szezámmag
Mindent 1 tálba mérünk, nem kell keleszteni az élesztőt, ezért jó az instant, csak elkezdjük a robotgép dagasztókarjával, vagy akár kézzel dagasztani a masszát. Ha már kezd egy darabbá összeállni, akkor leállítjuk a gépet, a gombóccal összeszedjük a morzsákat a tálban, és kézzel picit átgyúrjuk, épp hogy csak egybeálljon a gombóc. Váljon el az edény falától, ne ragadjon a kezünkre. Én gyakran használok gumikesztyűt ha kézzel dagasztok, nem ragad a körmöm alá a tészta és nem is szárad ki a bőröm. Lágyabb, lazább tésztát kapunk, itt még nem kell lisztezni pluszba, a lágy tészta szépen tud kelni. Lefedjük konyharuhával, vagy kelesztő tálba tesszük és 40 percre a lakás egyik melegebb pontján hagyjuk kelni. Láthatjuk, hogy kelés után mennyivel nagyobbra nőtt a tésztánk 🙂

Ha letelt a 40 perc, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk picit, majd két egyenlő részre osztjuk a tésztát. Egyben is süthetjük, de sokkal nagyobbra nő a kenyerünk, ha két kisebb darabban készítjük el, ezért mi mindig kétfelé vesszük, az egyikből kenyeret, a másik feléből pedig két db bagett alakot formázunk.
A kenyér formázásánál az úgynevezett virág technikát alkalmazzuk. A tészta közepét a tenyerünkkel benyomjuk, majd a tészta széleit körkörösen haladva behajtjuk a tészta közepe felé. Ez azt eredményezi, hogy a deszka felőli oldal szép sima felületű lesz, az lesz a kenyér teteje később. Ezt addig csináljuk, míg egy szép, feszes, szabályos, formás kis gombócot kapunk, ekkor átfordítjuk a kenyeret a talpára, és a két tenyerünk között oldalról (vízszintesen) körkörösen forgatjuk, hogy szép magas gombócunk legyen. Erről a mozdulatsorról egy rövid videót is készítettünk, könnyebb, mint gondolnád:

Ha ezzel megvagyunk, akkor egy nagyobb méretű jénai tál laposabbik tetejébe szilikonos sütőpapírt teszünk, majd erre a kenyeret. Megspricceljük vízzel, majd bevágjuk a képen látható módon (mi úgy szoktuk, mint Zorro: egy laza Z betű mintájában) és szórunk még rá egy kis akármilyen magot, hogy szép is legyen, ne csak finom, és ráfordítjuk a jénai öblösebbik felét tetőnek. A vízzel spriccelésre azért van szükség, hogy egyrészt a magok ráragadjanak, másrészt a második kelesztés során páradús környezetben tudjon kelni, ettől meg fog nőni a kenyerünk még sülés előtt. A tészta másik feléből hosszúkás bagetteket formázunk, mi ezeket egy kétsoros bagettsütő formában hagyjuk tovább kelni konyharuhával letakarva és ebben a formában is rakjuk a sütőbe később. Erről is készült egy rövid video:

Ezzel kezdetét veszi a második kelesztés időszaka, ami szintén 40 percig tart. Már ezalatt a 40 perc alatt láthatjuk, milyen szépen elkezd nőni a kenyér, a teteje a vágások mentén szétnyílik.
Ha letelt a 40 perc, akkor betesszük a NEM előmelegített sütőbe a jénai tálban lévő kenyeret, mellé pedig a bagetteket, 200°-ra tekerjük a hőfokot és elkezdjük sütni. 23 perc elteltével kivesszük a bagetteket, mivel ezek fedő nélkül sültek, már ekkor is szép pirosak és hatalmasra nőttek. A bagetteket konyharuhába tekerjük teljes kihűlésig. A kenyeret még mindig fedő alatt tovább sütjük 17 percig, majd levesszük a jénai fedelét, és pár percre mérsékeljük a hőmérsékletet 150°-ra, hogy szép piros legyen a kenyér teteje, ami ekkora már duplájára nőtt.
Az alábbi képen látható az első kelesztés utáni formázástól kezdve a második kelesztésen át a sütés utáni kész állapotig mind a kenyér, mind a bagettek állapota. Hatalmasra nőttek, nem is kell túlragozni 🙂

Ha ezzel is megvolnánk, akkor lekapcsoljuk a sütőt, kivesszük a kenyeret, megspricceljük hideg vízzel (hogy kérgesedjen a héj) és szintén konyharuhába csomagoljuk, abban hagyjuk kihűlni. Erre azért van szükség, hogy amíg hűl, addig is párolódjon kicsit, ezáltal puhul a kenyér, a konyharuha mégis szellőzik közben, nem fog bepárásodni, bevizesedni a kenyér. Teljesen kihűlt állapotban érdemes megszegni, hiszen amíg meleg a kenyér, összenyomódhat a párás kenyérbél és zaccos lesz a bele. Miután teljesen kihűlt, átrakjuk egy tiszta konyharuhával bélelt kenyértartóba. Ez a kenyér a hűlést követő 24 óráig hihetetlenül puha és fantasztikus élmény a belőle készült szendvicset fogyasztani. A második és harmadik napon is szuper állaga és íze van, a negyedik napon melegszendvicsként még mindig nagyon finom 🙂 Ebből az adagból összesen kb. 800-900 grammos kenyér születik, ehhez mérten 100 gr kész kenyérben 36-39 gr lassan felszívódó szénhidrát lesz. Ez függ a felhasznált liszt fajtájától, és a kész kenyér súlyától.

You Might Also Like

2 hozzászólás

  • Reply
    Fakli Bernadett
    2019-06-03 at 08:53

    Kedves Marina!
    Ezt a kenyeret meg lehet sütni kenyérsütő gépben is? Kell akkor valamit módosítani?
    Köszönöm a választ!
    Detti

    • Reply
      edesiteszde
      2019-08-27 at 14:42

      Kedves Detti,

      Még nem próbáltam kenyérsütőben elkészíteni, de abban biztos vagyok, hogy nagyságrendileg szebb, levegősebb, nagyobb és finomabb kenyeret lehet készíteni jénai tálban sütőben sütve. Nem sok munka van vele így sem, de ha gondolod, próbáld ki kenyérsütőben is, szívesen veszem, ha leírnád tapasztalataidat.
      Marina

    Leave a Reply