Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES EPRES-MANDULÁS TORTA

Ez a torta egy barátunk születésnapjára készült, még októberben, a nagyobb covid-megszorítások előtti időszakban. Megbeszéltük, hogy együtt ünnepeljük covidmértékes szűk baráti körben, semmi flanc, az illető nem is tudott a szándékunkról, csak olyan szokásos baráti estét terveztünk. Az utolsó pillanatban tudattam csak meglepi tortás szándékomat a kis csapattal, az ünnepelt tudta nélkül, amikor már el is készültem vele. Az elküldött kedvcsináló tortás fotóra azonban lehangoló válasz érkezett: Az ünnepelt tágabb családjában pozitívat teszteltek covidra, és 2 héten belüli érintkezésük volt velük, így a biztonságot és a protokollt szem előtt tartva az utolsó pillanatban lefújtuk a meglepi bulit. Viszont volt egy tortám, amit már beígértem a csapatnak, így testvéries alapon arra jutottunk, hogy elfelezzük a tortát 🙂 Egyik felét elvittük és érintkezés mentesen beadtuk az ünnepelt családjának, a másik felét a baráti kör egészséges felével fogyasztottuk el, így senki nem szenvedett hiányt a tortából 🙂

Mandulás piskóta recept egy 17 cm átmérőjű szilikonos tortaformához:
6 tojás szétválasztva (Összesen kb. 350 gr tojás)
30 gr DW 1:4 édesítő
1 ek. olaj
65 gr barna rizsliszt
50 gr darált mandula
10 gr zabpehely liszt
fél citrom héja és leve
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Ha már szépen feljött a hab, akkor a citrom levével is keverjük el alaposan. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele az olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, majd a citrom héját is keverjük a habba. Szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg kimért és alaposan összekevert liszteket. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük a szilikon tortaformába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Ha a piskótánk tetejét finoman megnyomva lágyan szörcsögő hangot hallunk, és visszarugózik piskóta, akkor kész. Kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Amennyiben hagyományos kapcsos sütőformában dolgoztunk, óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a karika mentén, leválasztjuk a karikát, rácsra fordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tejszínes mascarpone krém eperlekvárral:
400 gr 30% zsírtartalmú habtejszín (Lidl)
500 gr mascarpone (Lidl)
30 gr négyszeres erősségű (eritrit+stevia) édesítő
Felverjük a habtejszínt az édesítővel, majd hozzáadjuk a mascarponét és tovább habosítjuk kézi mixerrel. Miután teljesen kihűlt a piskóta, 3 lapra vágjuk, az alsó lapot megkenjük a tejszínes mascarpone krémmel, majd bőségesen megkínáljuk házi készítésű cukormentes eperlekvárral is. Befedjük a következő piskótalappal, és ugyanígy járunk el a többi lappal is. A maradék krémmel körbekenjük a tetejét és az oldalát is, habkártyával simára húzzuk, majd hűtőbe tesszük dermedni egy kicsit. Én ezután még egyszer körbekentem a maradék krémmel, hogy szép egyenletes fehér felületet kapjak. Krém rózsákkal díszítettem körbe, középen pedig eperlekvárral töltöttem ki, hogy még zaftosabb legyen a torta.

Ez egy nagyon egyszerűen, kezdők által is kivitelezhető torta, amit akár egy munka utáni hétköznap estén is könnyűszerrel el lehet készíteni. Közkedvelt ízpárosítás, mégis exkluzívan hat a mandulás piskóta és a szezonidegen eper használata. Az egész tortának nagyon kedvező szénhidrát tartalma van, így még vacsora után is lecsúszhat egy szelet 😛

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply