Gluténmentes/ Sós pékáruk

GLUTÉNMENTES OSTYA-TALLÉR VÁLOGATÁS

Személy szerint sokkal jobban odavagyok a sós rágcsákért, mint az édes süteményekért. Bár, visszagondolva az elmúlt 3 évnyi munkásságomra, ez gondolom most nehezen elképzelhető 😀 Engem egy csomag chips, vagy ropi, sajtos tallér előbb visz kísértésbe, mint egy szelet torta. A gyümölcsök után a sós rágcsák a kedvenceim kis étkezésre. Inzulinrezisztensként azonban már rég nem is keresek a boltok polcain ilyesféle termékeket, ugyanis nem szeretnék indokolatlan mennyiségű pálmaolajat, margarint, tartósítószert, és cukrot enni még akkor sem, ha a késztermékben túlnyomórészt teljeskiörlésű liszt került felhasználásra, ráadásul mindezt horror+áfáért. Egyszerűen elvből nem veszek meg ilyen termékeket, márpedig én aztán igazán elves vagyok. Mindezek ismeretében már rég vágytam egy ostyasütő masinériára. Tamás pár héttel ezelőtt egy ilyen géppel állított haza, legnagyobb örömömre persze 🙂 A napokban ki is próbáltuk a gépezetet, és az eredményül kapott köményes-sajtos tallérjaink olyan nagy sikert arattak, hogy elhatároztuk, mielőtt hazaindulunk szüleimhez karácsonyozni, egy tetemesebb mennyiséget még lesütünk, hogy az éjszakába nyúló Catanozáshoz biztosítva legyenek a rágcsafeltételek 🙂 Az alábbiakban 3-féle ízesítést mutatok, köztük egy gluténmentes kivitelt.

Gluténmentes paprikás tallérok:
150 gr barna rizsliszt
100 gr csicseriborsó liszt
1 kk. szódabikarbóna
60 gr hideg vaj
70 gr reszelt trappista sajt
1 kis tojás
1 kk. só
8 gr őrölt paprika por
100 gr tejföl
A lisztekhez szitálom a szódabikarbónát, majd a sóval és paprikával összekeverem egy kanállal. A hideg vajat bele kockázom, majd (gumikesztyűs) kézzel alaposan összemorzsolom a liszttel. Hozzáadom a többi alapanyagot, és homogén tésztává gyúrom. A reszelt sajtot több részletben adtam hozzá, hogy mindenhová jusson gyúrás közben.

Egy nem túl kemény, nem puha, nem zsíros, de nem is száraz gombócot kapok, amit kétfelé veszek és egyenként kb. 3 cm átmérőjű rudakat sodrok belőle. Ebből késsel kb. 7 grammos darabokat vágok és két tenyerem között egyenként gombóccá formálom. Az ostyasütőt háromnegyed erősségű fokozaton kissé előmelegítem, majd 4 kis gombócot a formák közepére helyezek, lenyomom a fedelét és 1:30 perc alatt ropogósra sütöm. Egy másik adagot a legerősebb fokozaton sütöttünk, akkor 40 mp alatt sültek a tallérok. Ebből az adagból kb. 70 db tallér lett, darabonként 2,1 gr lassú CH tartalommal.

Az alábbi két ízvariáció NEM! gluténmentes, azonban a fenti gm lisztekkel is érdemes kipróbálni a köményes és fokhagymás ízesítést is!

Köményes-sajtos tallérok:
250 gr Tk búzaliszt (Aldi)
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. só
2 kk. egész kömény
60 gr hideg vaj
1 kis tojás
70 gr reszelt trappista sajt
100 gr tejföl
A munkafolyamat a fent leírtakkal megegyezik.

Fokhagymás-sajtos tallérok:
250 gr Tk búzaliszt (Aldi)
1 kk. szódabikarbóna
60 gr hideg vaj
70 gr reszelt trappista sajt
1 kis tojás
1 kk. só
2 kk. fokhagymapor
90 gr tejföl
10 gr fokhagymakrém
A munkafolyamat a fent leírtakkal megegyezik.

Nagyon rövid idő alatt elkészültek a tallérok, négyesével sütve igazán szapora volt. Jó választás a szilveszteri buli asztalokra, hiszen kevés idő ráfordítással finom nasit kapunk, amit iszogatáshoz is fogyaszthatunk a megfelelő vércukorérték megtartásához 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply