Majd’ 1 éve nem jelentkeztem új bejegyzéssel itt, a blogon. Sokan érdeklődtetek, ami igazán meghatott, sok buzdítást kaptam, ami arra ösztökélt, hogy folytassam a receptek leírását és megosztását. Eddig is folyamatosan sütögettem, de az igazság az, hogy kicsit más irányba fordítottam a fókuszomat, a sütésre pedig kicsit (sokkal) kevesebb időm maradt, de mivel már nekem is nagyon hiányzott az Édesítészde, most hozok is egy új receptet 🙂
Soha életemben nem tartozott a bukta a kedvenc ételeim közé, még akkor sem, amikor még megboldogult leánykoromban ehettem fehérlisztes-cukros péksüteményeket. Ezen egyszerű oknál vezérelve soha nem is sütöttem. Az új év első napján azonban a kedvenc autós (500-as) találkozónkon egy kedves pár fantasztikus házi készítésű buktakölteménnyel kínálta körbe a nap közben megéhezett társaságot, ami annyira finom volt, hogy maradandó gasztronómiai nyomot hagyott az életemben. Azt természetesen tudtam, hogy annyira puha, légiesen könnyű végeredményt nem fogok tudni készíteni, mint a cukros-fehérlisztes társa, aminek ízében még azt a plusz kedvességet és jóságot is érezni lehetett, amilyen lelkülettel készítették és kínálták számunkra, de megpróbáltam a lehető legjobb cukormentes alternatívát elkészíteni 🙂
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
340 gr teljeskiörlésű búzaliszt
120 gr búzaliszt
30 gr sikér
10 gr útifű maghéj liszt
15 gr négyszeres erősségű (eritrit+stevia) édesítő
1 csipet só
100 ml 30% habtejszín
100 ml víz
25 gr friss élesztő
100 gr olvasztott vaj
1 tojás
Töltelékhez:
1 üveg (360 gr) cukormentes 100% Szatmári szilvalekvár (Lidl)
Még Karácsony előtt (és azóta is) lehetett kapni a Lidl-ben 100% Szatmári szilvalekvárt, ráadásul szerintem nagyon jó áron! Ez a lekvár tényleg olyan, mint a nagyi lekvárja, nemhogy megáll benne a kanál, de bele se lehet nyomni, olyan masszív állagú, így biztos voltam benne, hogy ebből bizony sütőben készített finomság fog készülni, és valóban nem csalódtam, a lekvár nem mozdult sehová, nem folyt ki, nem kozmált rá a tepsi aljára. Ez a nagybetűs tökéletesen sütésálló lekvár! Ráadásul hozzáadott cukortól mentes és tartósítószermentes. Ha nem édességként fogyasztjuk, akkor sült húsok töltelékeként is fantasztikus lehet!
A száraz alapanyagokat egy keverőtálba mérem és kanállal alaposan elkeverem egymással. A tejszín+víz keveréket egy bögrében langyosra melegítem mikróban, majd a friss élesztőre öntöm és hagyom egy picit felébredni az élesztőgombákat. Végül minden alapanyagot a lisztekhez öntök, és egy nem túl nedves, de lágy gombócot gyúrok, majd konyharuhával lefedve hagyom a lakás egy melegebb pontján kelni 1 órán keresztül.
Közben előkészítem a kapcsos tortaformát, kibélelem szilikonos sütőpapírral. Ha letelt az 1 óra kelesztés ideje, enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtom a tésztát és egy 8 cm átmérőjű tálalógyűrű segítségével köröket szaggatok a tésztából. A kis tészakorongokat kézzel kissé tovább húzom-nyújtom, majd 1 púpos kiskanál szilvalekvárt kanalazok a közepébe, majd a tészta széleit összecsípve gombóccá formálom és a tortaforma közepére helyezem. Addig folytatom ezt a műveletsort, amíg meg nem telik a tortaforma. Konyharuhával lefedve további 25 percig kelesztem a lakás egy melegebb pontján. A maradék tésztát hanyag eleganciával töltöm lekvárral és a melegedő sütőbe raktam, így mire lejárt a második kelesztési ideje a gombócoknak, el is készült a maradék tésztából 2 kisebb bukta. Sütés előtt olvasztott vajjal kenem a labdácskák tetejét, majd 170 fokra előmelegített sütőbe tolom 23-25 percre. Nagyon szépen megnőnek a labdák, kidagad a formából 🙂
Ha aranybarnára pirult a teteje, kivesszük a sütőből és egy konyharuhával borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Porrá őrölt xilittel tálaljuk. Számításaim szerint 1 gombócnyi szilvalekvárral töltött bukta 20 gr szénhidrátot tartalmaz, mely ugyan soknak tűnhet egy gombóc méretéhez képest, azonban nagyon laktató süteményről van szó, így a kisétkezések bármelyikébe beilleszthető, ráadásul a masszív szilvatöltelék bélrendszert érintő jótékony hatásait is megtapasztalhatjuk.
play youtube
play youtube
xnxx
xvideos
porn
hentai
porn
xnxx
sex việt
Phim sex
MP3 download
Download Mp3
Free Music
sex mex
phim séx
Tujuana
No Comments