Glutén- és tejfehérjementes/ Mindenmentes/ Sós étel alapreceptek/ Tejmentes/ Tojásmentes

ÚJÉVI INDIAI LENCSE

Soha nem ettem még lencsét. És soha nem is érdekeltek az újévi babonák. De amikor pár napja szembejött velem az interneten egy video, ami nem a hagyományos értelemben vett lencsevariációkról szólt, tudtam, az Új év első napján el kell készítenem ezt az indiai fűszerezésű, zöldségekben gazdag, nem hétköznapi lencse ételt.

Hozzávalók 4 fő részére:
kókuszzsír
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt kömény
1 tk őrölt kurkuma
chili pehely ízlés szerint
só ízlés szerint
1/2 hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
1 konzerv doboz darabolt paradicsom
200 ml (1 mérőpohárnyi) lencse
5 ek kókuszkrém
1 fej brokkoli apróra vágva
1 konzerv doboz csicseriborsó
150 gr bébi spenót
fél citrom leve
A kókuszzsírban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd az összes fűszert hozzákeverjük és alaposan lepirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért és a paradicsomot, összeforraljuk. Közben a kimért, megmosott lencsét kétszeres mennyiségű forró vízben 10 perc alatt elő főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomos alaphoz. A kókuszkrémmel simára keverjük, hozzáadjuk az apró rózsáira szedett brokkolit és addig főzzük fedő alatt, amíg a brokkoli puhára nem párolódik. ekkor hozzákeverjük a csicseriborsót, fedő nélkül átforraljuk, végezetül hozzáadjuk a spenótot, amit már lekapcsolt tűzhelynél forgatunk bele, hogy éppen csak megfonnyadjon, de még ne veszítse el a teljes tömegét. A fél citrom levével ízesítjük a legvégén.

Az ízek csak úgy robbantak a kóstolásnál, igazán friss, zöldséges, egészséges , laktató, nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető étel, ami a karácsonyi ünnepi időszak alatt megviselt gyomornak igazi felüdülés lesz újév első napján 🙂

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply