Torták

KÓKUSZOS-ANANÁSZ TORTA

Nálam ez volt a menü a Black Friday vs. Katalin napon.  Munkatársam, Bandi párja, Kata kért meg, hogy készítsek nekik egy közös névnapi tortát. Telepatikus úton módon pont véletlenül mindketten valami kókuszos alapra gondoltunk, ehhez az volt a kérés, hogy párosítsunk valami gyümölcsöt, ami nem eper lesz. Ha kókusz és gyümölcs keveredése, akkor Pina-colada koktél for president…Így esett a választásom az ananászra, amit jó szívvel hagytak jóvá a torta leendő kisgazdái. 
A tortán látható papírdíszeket ismét Pixelmano-nak köszönhetem, szerintem eszméletlen jól eltalálta az összhangot a tortával, annyira helyesek ezek a színek, formák, nagyon jól kiegészíti ezt az egyszerű, decens külsejű fehér tortát.

Piskóta recept egy 17 cm átmérőjű tortakarikához:
4 tojás szétválasztva
20 gr DW 1:4
1 ek. olaj
40 gr Tk búzaliszt
40 gr ZP liszt
10 gr kókuszreszelék
35 gr cukormentes fehércsoki reszelve
A tojások fehérjét a negyedannyival kihabosítom robotgéppel. Hozzáadom a tojások sárgáját, és ezzel is habosítom 1-2 percig. Ha már szépen elkeveredett a sárgája is, homogén sárga habunk van, keverés mellett belecsurgatom az olajat és tovább keverem 1-2 percre. A fehércsokit sajtreszelőn lereszelem, majd hozzákeverem a többi száraz alapanyaghoz, és apránként szilikonos spatulával a tojásos habhoz forgatom, óvatosan, hogy ne keverjem le a habot. A tortakarika aljába (csak az aljába) sütőpapírt rakok, belekanalazom a piskótatésztát, elegyengetem a tetejét, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm. Nekem nagyon süt a sütőm, így előfordulhat, hogy hosszabb is lehet a sütési idő. Ha azt vennénk észre, hogy pirul a piskótánk teteje, akkor az első 15 perc leteltével egy alufóliával letakarhatjuk a további sütési időre. Nekem ilyen gyönyörű, magas piskótám még soha nem lett ebben a formában, úgyhogy ezeket az arányokat máskor is alkalmazni fogom. Ha megsült, lekapcsolt sütőben nyitott ajtónál hagyom kb. 5 percig a piskótát pihenni, majd kiveszem és kivágom a karikából óvatosan, és rácson hagyom teljesen kihűlni.

Ananászos-kókuszos krém:
1 cs. vaníliás pudingpor
3,5 dl 100 % ananászlé
1 ek. DW 1:4
250 gr mascarpone
2 marék apróra darabolt ananász
200 gr tejszín
1 ek. DW 1:4
kókuszreszelék ízlés szerint
A pudingporból, ananászléből és 1 ek. negyedannyiból sűrű pudingot főzünk. Még melegen keverek bele 2-3 ek. kókuszreszeléket. Ha teljesen kihűlt, 150 gr mascarponéval habosra keverem, majd hozzáforgatom a negyedannyival keményre vert tejszínhabot. Ízlés szerint itt rakunk még hozzá kókuszreszeléket. Ekkor nagyjából elfelezem a krémet, és az egyik felébe belekeverem az ananászdarabokat, ezzel a krémmel fogom betölteni a piskótát, a másik adag krémhez pedig hozzákeverem kézi mixerrel a maradék mascarponét a dobozból. Ezzel fogom bevonni kívülről a tortát. Hűtőben pihentethetem a krémeket betöltés előtt, így biztos jó állagú lesz, nem lesz folyós, szépen kenhetőek lesznek.

A piskótát 3 lapra vágom, az alsó kettő lapot megkenem az ananászdarabos krémmel, a másik krémmel pedig felülről és oldalról vonom be a tortát. Kókuszreszelékkel “panírozom” be az egészet, tetejére a megmaradt krémből nyomok díszítést.
Ez az egyszerű torta is lehet egyszerre elegáns, és mégis bohókás, nekem kinézetre most ez a kedvencem az utóbbi idők tortáiból, mert ez igazán az én ízlésemet is tükrözi, és nagyon jól hangulatba hozott a győri karácsonyi vásár megnyitó estjére.  Ezért is imádom a kókuszt, hihetetlen hangulatos tud lenni.
Ezúton is boldog névnapot Katának és Bandinak!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply