Egyszerű sütemények/ Gluténmentes

GLUTÉNMENTES KÉTSZERKÁVÉS MUFFIN

Nagyon sok anyagot készítettünk és fotóztunk Tamással az elmúlt hetekben, de mivel az utómunkák során még a nyár végi esküvők elsőbbséget élveztek, kénytelen voltam türelmesen várni a soromra 🙂 Most ezeket a kétszerkávés muffinokat hozom, amiket egy kedves barátunknak vittünk meglepibe, szerintem sokaknak kedvence lesz  🙂 Maga a muffin tésztájának elkészítése rém egyszerű, de a krémnél sem kell megijedni, az Opera szeletnél bemutatott részletes képes leírás alapján biztos, hogy mindenkinek sikerül majd elsőre 😉 A muffin tésztájánál egy már bevált alapreceptemet vettem alapul, azt módosítottam kissé, hogy már a tészta jellegében is kávés íz köszönjön vissza, a kávés vajkrémmel pedig egyszerűen mámorító az összehatás.

Kávés muffin (24 db minimuffin):
1 nagy tojás
30 gr. DW 1:4 édesítő
90 ml olaj
90 ml víz
10 gr instant kávépor
20 gr DW 1:4 édesítő
150 ml tejszín
120 gr. barna rizsliszt
120 gr. zabpehelyliszt (pehely darálva házilag), vagy mandulaliszt
Fél cs. sütőpor (vagy 1 tk. szódabikarbóna)
Az alapanyagok sorrendjében dolgozunk. Először a tojást az édesítővel és olajjal homogénre keverjük. A vizet, kávéport összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáöntjük a tejszínt és az édesítőt, elkeverjük. Így pont használható hőmérsékletre hűl a kávés folyadékunk, amit hozzá is keverünk a tojásos masszához. A fennmaradó por állagú alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd a kávés-tojásos folyékony masszához vegyítjük csomómentesen szilikonos habverővel. 24-db-os minimuffin kapszlikba adagoljuk a tésztát, majd előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen 15-20 perc alatt készre sütjük. Először szinte duplájára púposodnak, majd egy picit visszazárnak a tetején lévő repedések. Ha kész, nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig pihenni, majd szedjük ki őket egy rácsra míg teljesen kihűlnek.

Kávés-vaníliás francia-vajkrém:
150 gr szobahőmérsékletű vaj
Fél vaníliarúd kikapart magja
3 tojássárgája (kb.: 60-65 gr)
6 gr instant kávépor
20 gr DW 1:4 édesítő
30 ml víz
Erről a munkafolyamatról készítettünk egy részletes ábrasorozatot is, hogy még egyszerűbb legyen elkészíteni ezt a fantasztikus vajkrémet. A vajat egy keverőtálban alaposan kihabosítom a vaníliarúd kikapart magjával. 3 tojássárgáját egy botmixer hosszú-keskeny keverőtáljában a rúdmixer habverő fejével elkezdem kihabosítani. Nyilván ebből nem lesz hab, de a színén látjuk, amikor elkezd kissé kifehéredni, teljesen homogén krémet kapunk. Közben a kávéval elkevert édesítőt és vizet egy lábasban felrakom a tűzhelyre és folyamatosan kavargatva forrásig melegítem. Vigyázzunk, nehogy leégjen, mindez csak pár másodperc, hiszen kevés az anyag és nagyon elterül egy kisebb lábasban is.

Ezt a kávés “szirupot” fogjuk vékony sugárban hozzácsurgatni folyamatos habverés mellett a tojássárgákhoz, ezzel hőkezeljük a tojások sárgáit, hiszen ezeket nyersen használtuk fel idáig. Ahogy csurgattam a tojásos masszába a kávés szirupot, folyamatos habverés mellett egyre csak habosodott és emelkedett a tojáshabom a magasfalú keverőpohárban ? Akkor lesz kész a művelet, ha már teljesen kihűlt a tojáshabunk keverés közben.

Ha ezzel megvagyunk, akkor az előzőleg a vaníliamagokkal kihabosított vajhoz 3-4 részletben hozzáöntjük a kávés-tojáshabunkat, és kétkarú kézi mixerrel (vagy robotgép habverő fejével) alaposan tovább habosítjuk, elegyítjük a krémet. csodálatosan fényes, egyszerűen gyönyörűen tükröződő felületű habos, mégis stabil, kemény krémet kapok, amiben a vanília fekete magocskái exkluzívan ékeskedtek. Egyszerűen nem lehet szavakkal leírni, mennyire fantasztikus ez a krém minden szempontból!

Ha kihűltek a muffinok, csillagvégű nyomócsővel ellátott habzsákból díszítjük őket a csodálatos, fényes kávés-vajkrémmel. Nagyon gyorsan elkészíthető, látványos, de egyszerű sütemény, ami egyszerre gyönyörködteti a szemet és az ízlelőbimbókat. A szaftos tészta és a szájban olvadó kávékrém nagyszerű párost alkotnak 🙂

You Might Also Like

2 hozzászólás

  • Reply
    Komlós Franciska
    2018-12-07 at 09:51

    Szia Marina!
    Tudnál abban segíteni, hogy ez a vajkrém mennyire tartós? Ha este elkészítem a tortára ezzel a nyomócsöves díszeket másnap reggelre még szép maradhat a hűtőben? Vagy valamelyik sokszor írt csokikrémed is jó lehet erre?
    Köszönöm ha segítesz 🙂

    • Reply
      edesiteszde
      2018-12-07 at 09:58

      Kedves Franciska,
      Ez a lehető legtartósabb állagú vajkrém, amit valaha készítettem. Bátran díszíts vele!

    Leave a Reply