Alaprecept/ Glutén- és tejfehérjementes

GLUTÉNMENTES KAKAÓS PISKÓTA ALAPRECEPT

Ma végre kipróbáltam az Aldiban vett Crofton márkájú, 18 cm átmérőjű szilikonos tortaformámat. Nem ért csalódás, minden úgy alakult, ahogy elképzeltem, gyönyörű formájú piskóta született, ami morzsamentesen vált el a szilikon formától.
Már rengetegféle ízű gluténmentes piskótát sütöttem az utóbbi időben. Ahogy megfigyelhettétek, nem szoktam lisztkeverékeket használni. Ennek két oka van: az egyik az inzulinrezisztencia, a másik az ára. IR esetén a legtöbb gluténmentes kész lisztkeverék számunkra fogyaszthatatlan, hiszen többségében keményítő alapúak, extra gyors felszívódással, ami ha találkozik egy pudingos (keményítős) krémalappal, akkor már fogyaszthatatlan arányban tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Léteznek IR kompatibilis GM süteményliszt keverékek, ezekről azonban azt gondolom, túl drága ahhoz, hogy egy enélkül is egyszerűen elkészíthető piskótába pocsékoljuk. Ezek a lisztkeverékek inkább azoknak szuper választás, akik tojás mentesen kénytelenek sütialapot előállítani. Ha erre nincs szükség, akkor sokkal olcsóbban is készíthetünk tökéletes állagú, ízletes piskótát.
Ha valóban 100%-osan gluténmentes piskótát készítünk, akkor kizárólag keresztszennyeződéstől mentes alapanyagokat válasszunk. Minden termék csomagolását vizsgáljuk meg alaposan az erre utaló jelzéseket keresve! Hiába gluténmentes egy alapanyag, ha olyan üzemben csomagolják, ahol a futószalagon egymást váltják a gluténtartalmú és mentes gabona féleségek.
Piskóta sütésnél a két legkedveltebb alapanyagom a házilag darált zabpehely, valamint a barna rizsliszt. Mindkettő felszívódása lassú, így bátran fogyasztható cukor-és inzulin problémák esetében is. Az áruk is elég kedvező egy kész lisztkeverékhez képest, és nagyon jól variálhatóak maglisztekkel is. Mióta kipróbáltam a barna rizslisztet, azt figyeltem meg, hogy sokkal puhábbak a piskóták, mint korábban a teljeskiörlésű liszt-zabpehelyliszt kombinációval. (Pedig az is elég jól sikerült mindig  )
Bátran kísérletezzünk hát a különböző ízekkel, az oldalon többet is találtok már.
A szilikon forma előnyéről is írnék egy keveset:
Eddig kapcsos fém formában sütöttem, aljába szilikonos sütőpapírt téve. Az oldalára nem szabad papírt rakni, mert nem fog tudni kapaszkodni a tészta, nem lesz szabályos formájú kihűlés után. Ezt úgy oldottam meg eddig, hogy körbevágtam a forma belseje mentén a piskótát, majd először lekapartam a rásült morzsaréteget a formáról, aztán mosogatás, kapocs miatt nehézkes szárítás, törölgetés. Ezzel a módszerrel simán ki lehet nyírni a tortaformát, hiszen egy idő után lekaparjuk az összes csodabevonatot a formáról. A szilikonos formával nincs ilyen gond, kifordul belőle a piskóta, morzsamentesen, átöblítem, már meg is száradt, mehet bele a következő adag piskóta  Erről két telefonos képet is csatolok hozzászólásban 

Kakaós piskóta 18 cm-es szilikon tortaformában:
6 tojás szétválasztva (Összesen 350 gr tojás)
30 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
55 gr barna rizsliszt
50 gr ZP liszt
1,5 ek. kakaópor (kb. 20 gr)
Amennyiben natúr piskótát készítünk, a kakaó helyett ugyanennyi zabpehelyliszttel és barna rizsliszttel egészítsük ki a keveréket. Sütőporra nincs szükség.
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele a löttyintésnyi olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, amibe szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg átszitált és alaposan összekevert kakaós lisztet. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük az alján sütőpapírral bélelt szilikon tortaformába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Ha a piskótánk tetejét finoman megnyomva lágyan szörcsögő hangot hallunk, és visszarugózik piskóta, akkor kész. Lekapcsoljuk a sütőt, és kb 5 percig még bent hagyjuk a nyitott sütőben, hogy ne sokkoljuk a hirtelen hőmérséklet különbséggel. Ezután kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Amennyiben hagyományos kapcsos sütőformában dolgoztunk, óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbeszúrkodjuk, körbevágjuk a karika mentén, leválasztjuk a karikát, rácsra fordítjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy nagyméretű éles késsel három lapra szeleteljük.

Ebből a mennyiségből egy 6 cm magas, minden oldalán tökéletesen egyenletes piskóta született, vágóéles élekkel. Nem púpos, nem esik össze. Mennyeien puha, nagyon finom alapja lehet tortáinknak 

You Might Also Like

5 hozzászólás

  • Reply
    GLUTÉNMENTES MÁLNÁS-CSOKOLÁDÉÖRVÉNY TORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 20:05

    […] A piskótát a tegnap posztolt recept alapján készítettem el, vagyis ez a piskóta pontosan az a piskóta  Recept ITT […]

  • Reply
    GLUTÉNMENTES SÁRGABARACKOS TÚRÓTORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 20:07

    […] piskóta 18 cm-es tortaformában a prímán bevált recept alapján, ITT […]

  • Reply
    GLUTÉNMENTES BARACKOS TORTÁK – edesiteszde.hu
    2018-02-03 at 15:09

    […] hasonlóan elkészítjük a piskótát, a szilikonos formában való praktikus sütésről ITT olvashatsz […]

  • Reply
    GLUTÉNMENTES FEHÉRCSOKIS-MOGYORÓKRÉMES FLAMINGÓ TORTA – edesiteszde.hu
    2018-02-05 at 17:41

    […] darált mogyoró Elkészítjük a piskótát, a szilikonos formában való praktikus sütésről ITT olvashatsz részletesen. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt a mogyorós piskótát Tamás […]

  • Reply
    GLUTÉN-ÉS LAKTÓZMENTES CSOKIS-TEJSZÍNES TORTA – edesiteszde.hu
    2018-03-26 at 07:37

    […] a korábbi, jól bevált gluténmentes kakaós piskóta alapreceptemet vettem elő, amelyet IDE kattintva találtok. Csokoládé ganache krém: 400 ml Laktózmentes tejszín (Lidl) 1,5 ek. DW […]

  • Leave a Reply