Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES SZILVÁS-MASCARPONÉS KÖTÖTT TORTA

Ez a torta ismerős lehet azok számára, akik megvásárolták a Vidék Íze magazin 2020. januári számát. Még 2019. októberében ért a megkeresés, miszerint szeretnék bemutatni a blogomat és pár receptet a magazinban. Én ekkor épp 1 nappal a műtétem után feküdtem a kórházban, de nagyon megörültem a megtisztelő felkérésnek. Két hét múlva nyélbe is ütöttük a találkozót otthonunkban. Nagyon izgultam, egész nap sürögtem-forogtam a konyhába, hogy megfelelően előkészüljek az alkalomra tervezett tortával és kuglóffal. Végül minden úgy sikerült, ahogy elterveztem a sütiket illetően. A koncepció szerint egy télies, de nem feltétlen karácsonyi hangulatú tortát szerettem volna készíteni. A kötött hatású krémdíszítést már régóta szerettem volna kipróbálni, így az alakalom kapóra is jött ehhez.

Hozzávalók egy két lapra vágható 16 cm átmérőjű mákos piskótához:
3 tojás szétválasztva (Összesen 200 gr)
10 gr négyszeres erősségű (eritrit+stevia) édesítő
1 kk. olaj
25 gr barna rizsliszt
20 gr darált mák
Különválasztjuk a tojásokat, a fehérjét az édesítővel kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatjuk az olajat, tovább verjük 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapunk. Végül a mákkal elkevert lisztet is hozzáforgatjuk körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Szilikon formában 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt a munkafolyamatot még egyszer megismételjük, így kapunk végül 2 db 2 lapra vágható piskótát.

Mascarponés-tejszínes krém:
400 gr 30% zsírtartalmú habtejszín (Lidl)
325 gr mascarpone (Lidl)
20 gr négyszeres erősségű (eritrit+stevia) édesítő
8 gr étkezési zselatin
A zselatint egy kerámia bögrében elkeverjük 3-4 ek. hideg vízzel, majd mikróban folyékonyra olvasztjuk.
Felverjük a habtejszínt az édesítővel, majd hozzáadjuk a mascarponét és tovább habosítjuk kézi mixerrel. A legvégén hozzáadjuk az olvasztott étkezési zselatint és alaposan elkeverjük a mixerrel. Habzsákba töltjük és hűtőbe tesszük 15 percre, hogy a zselatin megtegye jótékony hatását a krém állagában.

A torta betöltésénél szükségünk lesz kb. 200 gr házi cukormentes fahéjas-szilvalekvárra. A lekvárt is habzsákba tesszük. A legalsó piskótalapot váltott körözéssel töltjük meg a mascarpone krémmel és a szilvalekvárral. Beborítjuk a következő piskótalappal, addig ismételjük a mozdulatsort, míg a legfelső laphoz érünk. A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, habkártyával elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni.

Díszítő vaníliakrém:
200 ml 30% zsírtartalmú habtejszín
150 ml víz
20 gr négyszeres erősségű (eritrit+stevia) édesítő
40 gr vaníliás pudingpor
250 gr mascarpone
A mascarpone kivételével sűrű pudingot főzünk az alapanyagokból majd légmentesen lefedjük. Miután teljesen kihűlt, egy kézi mixer segítségével hozzá keverjük a mascarponét és díszítőcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk a masszív állagú krémet. A megdermedt tortára tetszőleges kötés mintákat nyomunk a krémből. A krém egy kis részét kakaóporral színezzük és a torta tetejére koszorú formát nyomunk, melyet pár szem gránátalma maggal díszítünk.

Igazán egyszerű elemekből építkező tortát kaptam végeredményül, melynek díszítése és ízvilága is maximálisan belesimul egy téli, bekuckózós, hideg napon tartott ünneplés hangulatába.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply