Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes/ Torták

GLUTÉN-ÉS TEJMENTES EPRES-CSOKIGANACHE TORTA

Az elmúlt hetekben többször is készítettem ezt a tejmentes csokitortát. Sőt, azt kell, hogy mondjam, hogy ebben az évben ezt a tortát készítettem el a legtöbbször. Nagyon szeretem, mert annak ellenére, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, kivétel nélkül levette a lábáról az azt kóstolókat, akik alig akartak hinni az ízlelőbimbóiknak, hogy cukor-glutén-és tejmentesen is lehet ilyen maximális csokitorta élményben részük. Amikor van lehetőségem jelen lenni a torta kóstolásánál, mielőtt annak alapanyagairól kezdenénk beszélni, mindig alaposan fürkészem az első falatnál az arcokat. Amikor látom, hogy behunyt szemmel adják át magukat a csokoládé nyújtotta földöntúli örömöknek, már tudom, hogy alaposan le fognak döbbenni, amikor meghallják, hogy a krém legfőbb összetevője a kókusztejszín! A legelsőként hallott reakció pedig a következő: “Dehát nem is érezni a kókuszt benne!” A második pedig ez: “Soha nem mondtam volna meg, hogy ebben a tortában nincs cukor, búzaliszt és tej!” Habár rengetegszer hallom ezeket a mondatokat, még mindig az egyik legnagyobb bók számomra 🙂
Nem volt ez másként a legutóbbi két alkalommal sem, amikor is a munkatársaimat leptem meg egy ilyen tortával, és akkor sem, amikor egy esküvőre készítettem kísérőtortaként. Ami viszont számomra meglepő, hogy sokan mind a mai napig nem ismerik a valódi csokoládé ízt, annak ellenére, hogy nem kell nélkülözniük a bolti cukros-gluténes-tejes késztermékeket sem. Jó lenne végre erre is egy szabályozás, hogy ne lehessen csokoládénak hívni bármit, aminek épp csak bemutatták fényképről a kakaóbabot, legfőképpen nem étcsokoládénak az alig 43 % kakaótartalmú készítményeket. De ez már egy másik történet…

A 17 cm-es torta alapjához a korábbi, jól bevált gluténmentes kakaós piskóta alapreceptemet vettem elő, amelyet IDE kattintva találtok.

A tejmentes vegán krémhez a már jól bevált csokiganache receptemet vettem alapul:
400 gr Delcoco kókusztejszín
2 ek. DW 1:4 édesítő
185 gr 70%-os étcsokoládé
A kókusztejszínt az édesítővel forráspontig melegítem, ha épp csak gyöngyözik, leveszem és ráöntöm a csokira, amit apróra tördeltem egy tálban. 5 percet várok, amíg nagyjából megolvasztja, majd egy kézi habverővel addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik. Látni fogjuk a színén is, szép csokiszíne lesz az addig tejeskávé színnek. Folpackkal légmentesen lefedve félreteszem hűlni, ha már kívülről nem meleg, beteszem a hűtőbe pár órára. Én mindig a torta készítést megelőző este készítem el ezt a krémet, hogy legyen elég ideje a megfelelő állagot elérni a krémnek. Ha nem cél a tejmentesség, akkor hagyományos állati eredetű tejszínből is készíthetjük ezt a krémet, azonban az a tapasztalatom, hogy kókusztejszínnel sokkal jobb állagú és sokkal selymesebb ízvilágú is lesz a csokikrémünk, így megéri azt a potom 400 Ft többletköltséget rászánni a bevásárlásnál. Nem értek a kémiához, de kókusztejszínnel készítve pillanatok alatt elegyedik a csoki, míg állati tejszínből készítve akármilyen körültekintően is készítem, mindig maradnak apró csokidarabok, amik beleszilárdulnak a krémbe, és még több időbe is telik az elegyedése a csokival.

Miután kivettem a csokikrémet a hűtőből, kézi mixerrel kihabosítom, addig verjük, amíg a krém színe kissé kivilágosodik, de már nem folyós, ugyanakkor még lágy krémet kapunk. Ha túl sűrű lenne a csokikrémünk, akkor pár csepp mandula vagy kókusztejjel lazíthatunk rajta keverés közben. A kihűlt piskótalapokat a képen látható módon, körkörösen váltva krémeztem a csokiganache krémmel, majd házi cukormentes eperlekvárral töltöttem ki a krémek között. Mindenmentes eperlekvár recept IDE kattintva olvasható ?

A kimaradt krémmel körbekentem a torta oldalát és tetejét is, majd habkártyával elsimítjuk. A maradék krémet csillagcsöves habzsákba helyezzük, és ízlés szerint díszítjük vele a torta tetejét. Legyünk kreatívak a díszítésnél, ha csak kevés krémünk marad ki, akkor egy kis csipkemintás kakaóporos szórás ugyanúgy gyönyörűvé varázsolhatja a tortánkat 🙂 Felvágva pedig előbukkannak az eper pöttyök a szeletben, amik nagyszerűen kiegyensúlyozzák a tetemes csokoládé krém mennyiségét! A csoki és az eper nagyszerű párosítás, de baracklekvárral még színben is adhatunk egy kis kontrasztot, ami még szebbé teheti a süteményünket 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply