Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES TÚRÓ RUDI ÍZŰ ÓRIÁS MUFFIN TORTA-GIANT CUPCAKE

Rajongok a cukrászkellékekért. Általában szeretek jó áron, személyesen “kifogni” dolgokat, mert nekem már az is óriási örömöt okoz, ha megpillantok spatulákat, sütőformákat, papírkapszlikat a boltokban. Órákig el tudok nézelődni köztük. Nadehát, mindenkinek megvan a perverziója 😀 Ebből kifolyólag millió sütőforma várja már a tálalószekrényünkben, hogy debütáljon, engem ezek az újdonságok inspirálnak. Így volt ez az alábbi óriás muffin szilikon formával is, amit kivételesen az e-bayről rendelt nekem Tamás még 1 évvel ezelőtt, a magyarországon elérhető ártartomány negyedéért. Külföldön nagyon népszerűek a giant cupcake-ek, főleg kisgyerekek szülinapi fotóikon, vagy babaváró tortaként köszönnek vissza a különböző inspirációs oldalakon. A 3 részből álló szilikonforma sokrétűen felhasználható. Mivel én most ismerkedtem a formával, így egy “hagyományos” módját választottam a felhasználásának, így készítettem egy igazi Túró Rudi ízű óriás muffint a segítségével. Az átlagosan 15 cm átmérőjű, aljától a tetejéig összesen 18 cm magas, kissé amorf forma használatba vételének első pontja a benne készíthető piskótamennyiség meghatározása volt. Nagyon egyszerű módját választottam ennek megállapítására. Fogtam egy hagyományos, gyakran használt kör alakú, magas falú szilikonos sütőformámat, és beleöntöttem annyi vizet, míg a forma peremén addig nem ért a víz, ameddig a nyers piskóta tészta szokott, mielőtt beteszem a sütőbe. Ennek ugye ismert az anyaghányada. Ezt a vízmennyiséget óvatosan, először az óriás muffin forma aljába öntöttem, és meglepődésemre pontosan kitöltötte a formát. Nagyon csalóka, mert azt gondoltam kevesebb fog beleférni. Az alsó formából a vízmennyiséget tovább öntöttem a felső, kúp alakú formába. Ebbe már valamivel kevesebb víz kellett, kb. az előző vízmennyiség 2/3-a. Így a hagyományos formám anyaghányadát alapul véve az alábbi mennyiségekkel készítettem el a jól bevált kakaós piskótákat:

Kakaós piskóta anyaghányad az óriás szilikon muffin forma aljába:
6 tojás szétválasztva (Összesen 350 gr tojás)
30 gr DW 1:4 édesítő
2 ek. olaj
52 gr barna rizsliszt
47 gr gm zabpehelyliszt
20 gr kakaópor

Kakaós piskóta anyaghányad az óriás szilikon muffin forma kúpos tetejébe:
4 tojás szétválasztva (Összesen 250 gr tojás)
20 gr DW 1:4 édesítő
1 ek. olaj
38 gr barna rizsliszt
33 gr gm zabpehelyliszt
10 gr kakaópor

Én mindezt egyszerre kevertem be robotgép segítségével, majd azt elosztottam a két formában, és egyszerre tettem be sülni, így az összesített anyaghányad a következő:
10 tojás szétválasztva (Összesen 600 gr tojás)
50 gr DW 1:4 édesítő
3 ek. olaj
90 gr barna rizsliszt
80 gr gm zabpehelyliszt
30 gr kakaópor
A piskóta készítéséről, a szilikonos sütőformák praktikus használatáról IDE kattintva olvashatsz. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-23 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Következő lépésben elkészítjük a csokikapszlit, amihez a szilikonforma alsó hullámos részét alaposan elmossuk mosószeres vízzel. 100 gr jó minőségű cukormentes tejcsokit és 100 gr 70% feletti kakaótartalmú étcsokit gőz fölött 42 fokosra olvasztottam, majd egy hideg vizes tálka fölé téve visszahűtöttem kavargatva 27 fokig. Ekkor visszatettem a gőz fölé, és 32 fokosra melegítettem. Erre azért van szükség, hogy megedzzük a kakaóvajat, ne legyen foltos, fénytelen a csokink, miután kivesszük a szilikonformából a csokikérget.
A formába kanalaztam a temperált csokit, körbeforgattam a szilikonforma belsejében, akár 2-3-szor is, hogy mindenütt egyenletes vastagságban fedje csokival. Ha nagyon soknak találjuk a csokimennyiséget, 1-2 kanállal ki is vehetünk belőle, hiszen amit nem vesz fel a forma, az az aljára fog vastagodni, arra pedig nincs szükség. Hűtőbe téve hagyom megszilárdulni. Ehhez kb. fél-1 órára van szükség. Ez idő alatt elkészíthetjük a krémeket.

Túró Rudi krém:
500 gr tégelyes túró (Lidl)
200 ml habtejszín (Lidl)
4 ek. DW 1:4 édesítő (kb. 40 gr)
4 ek. görög joghurt (Lidl)
1 citrom héja
Fél citrom facsart leve
125 gr mascarpone
1-2 ek. olvasztott csoki (csokikéregből kimaradt)
A tejszínt egy magas falú keskeny átmérőjű, botmixerhez kapott keverőtálban kemény habbá verem. A túrót egy nagyobb keverőtálban a negyedannyival és joghurttal alaposan elkeverem, hogy ne maradjanak a túróban nagyobb darabok, rögök. Hozzákeverem a citrom héját és levét, valamint a mascarponét és a csokikéregből kimaradt 1-2 kanál olvasztott csokit, és kézi mixerrel homogénre keverem. Legvégül az előzőleg felvert habtejszínt keverjük hozzá. Nem kell bele semmilyen habfixáló, sem zselatin, nagyon jó állagú, krémes, de tartós krémet kapunk, aminek az íze tökéletesen megegyezik gyerekkorunk kedvenc pöttyösével 🙂 Betöltésig hűtőbe tesszük.

Málnás francia díszítő vajkrém:
150 gr szobahőmérsékletű vaj
3 tojássárgája (kb.: 60-65 gr)
20 gr DW 1:4 édesítő
50 ml málnavelő (vagy CM málnaszörp)
Ez a krém gyakorlatilag teljesen megegyezik az Opera szeletből ismert kávés francia vajkrémmel, csak itt kávé helyett málnavelőt használtam. Ennek elkészítéséről fotókkal dokumentált részletes leírást IDE kattintva olvashatsz. Én a málnakrém elkészítésének legvégén pár csepp piros, gél állagú ételfestékkel javítottam a botrányosan barna színűvé vált málnakrémet, sajnos ennek a tojássárgával készített krémnek ez talán az egyetlen hátránya. Mindemellett fantasztikusan selymes, intenzív málnaízű, díszítésre alkalmas állagú krémet kapunk végeredményül, így megéri talán ezt az egy kompromisszumot bevállalni.

Ha már teljesen szilárd a csoki – körömmel picit kocogtassuk meg ellenőrzés képpen -, óvatosan hámozzuk le a szilikonformát a csokikéregről. Először válasszuk el a peremét mindenütt a szilikontól, majd fogjuk meg a két oldalán a szilikont és kezdjük el kifordítva lehúzni róla, mintha szó szerint hámoznánk valamit. Ne féljünk, nem fog elpattanni a csoki. Én ehhez a mozdulatsorhoz gumikesztyűt húztam, hogy ne tapizzam össze a csokit, de gyakorlatilag csak a csokihüvely belsejéhez kellett hozzáérnem. A kesztyű azért is kell, hogy a kezünk melegétől megvédje a vékony csokikérget. Ezután már csak a piskóták minimális igazítására van szükségünk, hiszen kisebb lett a hely a csokikérgünkben, valamint a krémrétegekkel is csökken a helyünk, így ehhez mérten farigcsáljuk körbe a piskótánk alját. Ezután három lapra vágtam az aljába szánt piskótát, és a túrókrémmel rétegezve betöltöttem a csokiból készült muffinkapszlit úgy, hogy a csoki mindenütt krémmel érintkezzen. Folytattam az építkezést a muffin tetejével is, majd kívülről is bevontam a maradék túrókrémmel. Erre nyomtam rózsaformában a málnás vajkrémet, sajnos ennek a mennyisége épp, hogy csak elég lett a kétharmadára, így a legtetejére tejszínhabot vertem fel mascarponéval, végül is így még sokkal cupcakesebb is a külseje 🙂 A csúcsára a maradék olvasztott csokit csurgattam 🙂 Ha szeonja lett volna, még egy száras cseresznyeszemmel egészítettem volna ki, de most elmaradt a non plus ultra a tetejéről 🙂

A torta elkészítése sokkal több rétűbb és időigényesebb volt, mint azt gondoltam volna. Mégis, minden perc munka megérte, mert a végeredmény tökéletesen olyanra sikerült, mint ahogy elképzeltem, külsőre is és az ízek tekintetében is 🙂 Nem is tudom, miért nem készítettem korábban ezt az ízesítést, de ez egy-az-egyben olyan, mint a Pöttyös 🙂 Ha eddig nem tudtátok, mivel helyettesítsétek a bolti Túró Rudit, ebben igazán nem fogtok csalódni. Tamás teljesen odavolt érte, el is határoztuk, hogy legközelebb ezt a krémet igazi Túró Rudi alakban készítjük majd el 🙂 Ki fogom próbálni cukormentes fehércsokiból is elkészíteni a muffin alját, bár az sokkal macerásabb lesz.  Anyukám annak ellenére, hogy még nem is látta a hivatalos fotókat erről a tortáról, máris leadta a rendelést egy karácsonyi verzióra, így felköthetem a gatyeszt 🙂 A tortát egyébként összesen 16 szeletbe lehet vágni. 8 szeletbe a tetejét, és 8 szeletbe az alját. A tetejénél élvezhetjük a fantasztikus málnakrémet, az aljából vágott szeleteknek pedig már nem is lehetne Túró Rudisabb íze a csokikéreggel együtt 🙂

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply