Egyszerű sütemények/ Gluténmentes

GLUTÉNMENTES SÜTŐTÖKÖS-DIÓS MUFFINOK

Az elmúlt hetekben sokat vendégeskedett konyhánkban a sütőtök különböző formákban. Anyósom nagyon szép és finom tökjei először leves formátumban lettek feldolgozva, amiről sajnos elszállt a képes dokumentációnk, pedig amellett, hogy nagyon finom volt, rendkívül szép látványt is nyújtott az asztalunkon. A leves képei mellett egy számomra nagyon fontos másik anyag is elveszett az éterben egy meghibásodott kártya miatt, de ezzel a vis majorral egyúttal talán megtanultam elengedni az általam görcsösen ragaszkodott elképzeléseimet is picit. Talán ezért is született kevesebb poszt az elmúlt hetekben, tanulgatom inkább a pillanatot megélni, nem pedig a fényképek által emlékezni rájuk. Ez a mai világban rendkívül nehéz, de szerintem nagyon fontos. A másik oka a receptek csökkenésének az volt, hogy rengeteget dolgoztunk Tamással a győri Esküvő Kiállítás anyagával. Hetekig tartott a fotókönyvek, szóróanyagok és faliképek megfelelő összeállítása, de végül sikerült mindent időben elintéznünk, amit szerettünk volna és egy olyan anyaggal megjelennünk, amit tényleg büszkeséggel mutathattunk meg a rengeteg érdeklődő jegyespárnak. Volt még egy esküvőnk is, és sajnos becsúszott egy sütő szerviz is, így azt hiszem nem is kell tovább részleteznem az elmaradásom okát 🙂 Közben azért sütögettem, csak a dokumentációval vagyok elmaradozva, amit igyekszek pótolni! Ezzel a sütőtökös mufinnal még így sem sikerült kicsúsznom az aktuális Halloweeni időszakból 😉 Tamás munkatársaival még egy utolsó őszi kertipartira voltunk hivatalosak, oda készítettem ezt az adagot.

Diós muffin (24 db mini muffinhoz):
1 nagy tojás
30 gr DW 1:4 édesítő
0,7 dl Barco kókuszolaj
120 ml tejszín
120 ml víz
90 gr barna rizsliszt
75 gr darált dió
75 gr ZP liszt (zabpehely házilag darálva)
Fél cs. sütőpor (vagy 1 tk. szódabikarbóna)
A por állagú alapanyagokat egy tálban elkeverem, egy keverőtálban pedig a nedves hozzávalókat kézi habverővel alaposan homogénre keverem. Hozzáadom a liszteket, összekutyulom, és muffin kapszlikba adagolom, majd előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen 15-20 perc alatt készre sütöm. Ha kész, nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig pihenni, majd szedjük ki őket egy rácsra míg teljesen kihűlnek. Nekem ebből a tésztamennyiségből most 30 minimuffinom lett 

Sütőtökös krém:
300 gr kikapart, villával alaposan átnyomkodott krémesre sütött sütőtök pürét 250 gr mascarponéval és 1 ek. negyedannyival kézi mixer habverőjével habosra keverek. Ennyire egyszerű  Ezt a krémet akár teljesen édesítés mentesen is készíthetjük, hiszen a sütőtök nagyon finom, édes ízt ad önmagában is. Mivel ezt az adagot most vendégségbe vittem, így az édes ízekhez szokott társaság kedvéért még megkínáltam egy kanálnyi negyedannyival is a krémet. Ha szeretnénk intenzívebb színt elérni, egy-egy csepp sárga és piros gél állagú ételfestékkel még tökösebbé tehetjük a krém színét 🙂 Tegyünk félre 1-2 ek-nyi mennyiséget a krémből, amihez egy kis zöld színezéket keverünk, ez lesz a tök szára és indája, a többi krémet különböző végű csövekkel ellátott habzsákba kanalazzuk, és a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk, lehetőleg úgy, hogy az kirajzoljon valamiféle tök formát. Ebben a krémben nincs semmiféle állagjavító adalékanyag, így eléggé lágy lett, azonban még így is sikerült talán a célomat elérni vele, még, ha kissé amorfak is lettek a kis tökikéim 🙂

Sokan talán ódzkodnak a sütőtök használatától inzulinrezisztencia esetén, hiszen annak ellenére, hogy növényi, alapvetően lassú szénhidrát tartalma van, nyersen mérve 16/100 gr CH tartalommal bír, és hát valljuk be, nyersen nem igen esszük ezt az alapanyagot. Feldolgozva azonban már a rostok roncsolásával jár a fogyasztása, hiszen általában levesként vagy sütőtök krémként, így pedig már gyors szénhidrátként fogyasztjuk, azonban egyáltalán ne tekintsünk rá tiltandó alapanyagként! Rengeteg pozitív tulajdonsága van, amelyet a megfelelő időben és megfelelő mennyiségben felhasználva igenis változatossá tudjuk tenni a szezonális étkezéseinket! Ne felejtsük el azt sem, hogy a sütőtök a babák hozzátáplálásánál is fontos szerepet tölt be, eredendően édes ízével pedig plusz édesítés nélkül is szimpatikussá válik a fanyalgó legkisebbek számára is 😉 Ha első szülinapi torta a feladat, ahol nem szívesen alkalmazunk cukrot, sem más (természetes) édesítőszert sem, akkor szintén a legjobb választás lehet krémek készítésére!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply