Alaprecept/ Tejmentes

KAKAÓS PISKÓTA ALAPRECEPT

Kakaós piskóta alaprecept:
Mindenből ugyanannyi! Cseng fülünkbe nagyanyáink szava a tökéletes piskóta arányokról. Piskótát azonban sokféleképpen lehet készíteni, pláne árnyalja a dolgokat, ha az ember nem puhakönnyű fehérlisztet és cukrot használ. Én most egy egyszerű alapreceptet hozok, aminek az arányait most sikerült tökéletesre belőnöm, így bármikor elkészíthetjük ugyanilyen minőségben. Általában minden hagyományos tortát 3 piskótalappal készítünk, azonban én nem vagyok híve az egyben kisütött piskótának, amit aztán 3 részbe vágunk. Szerintem akkor lesz tökéletes egy felvágott torta szelet, ha a piskóta minden lapja egyforma vastag, és egyforma tartású. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy vagy minden lapot külön sütünk, vagy maximum 2 lapba vágunk el egy adag piskótát, így lesz minden lapnak egy tökéletesen egyenes oldala, és egy vágott oldala. Mindamellett kisebb adagokban levegősebb marad és magasabbra feljön a tészta, mintha 8-9 tojásból egyben kisütnénk az egész tortát. A tortakarika aljába szilikonos sütőpapírt teszek, az oldalára viszont nem rakok, és vajjal sem kenem ki. Sok életlen, beesett szélű tortát sütöttem, mire rájöttem az okára. Ne sajnáljuk a tortakarikánkat, le lehet mosni róla a sütés után ráragadt morzsákat, azonban ez kell ahhoz, hogy a tészta oldala ilyen szép egyenes, vágóéles legyen sütés, kihűlés után is.

2 lapra vágható piskóta adag 24 cm-es tortakarikába :
230 gr tojásfehérje (és ezek sárgája)
30 gr DW 1:4
2 ek. olaj
20 gr kakaópor
40 gr Zabpehelyliszt (darált zabpehely)
50 gr TK búzaliszt
Amennyiben natúr piskótát készítünk, a kakaó helyett ugyanennyi Zabpehelyliszttel és TK búzaliszttel egészítjük ki a keveréket. Sütőporra nincs szükség. A tojások fehérjét habbá verem a negyedannyival. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot, majd az olajat is hozzácsurgatva tovább verem. Lágy, de jó tartású krémszínű habot kapunk, amibe szilikon spatulával 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg átszitált és alaposan összekevert kakaós lisztet. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük a tortakarikába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket kissé felfelé húzzuk. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Lekapcsoljuk a sütőt, és kb 5 percig még bent hagyjuk a nyitott sütőben, hogy ne sokkoljuk a hirtelen hőmérséklet különbséggel. (Bár ezt csak az elején csináltam így, mióta nincs időm kivárni ezt az akklimatizálódási időt, simán egyből kiveszem a sütőből, soha nem esik össze.) Ezután kivesszük, és óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a karika mentén, majd rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy nagyméretű éles, kissé recés késsel két lapra szeleteljük.

Ha 4 lapos tortát szeretnénk készíteni, akkor mindezt megismételjük még egyszer, azonban ha már csak 1 lapra van szükségünk, akkor az alábbi arányokkal készítjük el a piskótát:

24 cm-es tortakarikában 1 lap:
130 gr tojásfehérje (és ezek sárgája)
20 gr DW 1:4
1 ek. olaj
10 gr kakaópor
30 gr Zabpehelyliszt
40 gr TK búzaliszt
Az elkészítés a fentiekhez hasonlóan történik, a sütési idő azonban valamelyest rövidül.
Ha betartjuk a pontos mennyiségeket és elkészítési útmutatót, biztosak lehetünk benne, hogy mindig ugyanolyan minőségű  lassú szénhidrátokat tartalmazó, cukormentes piskótát leszünk képesek elkészíteni.

You Might Also Like

3 hozzászólás

  • Reply
    CSOKIS_KEKSZES VAIANA TORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 09:27

    […] torta alapja a tökéletesen bevált kakaós piskóta alapreceptem volt, amit IDE kattintva érhetsz […]

  • Reply
    ELEFÁNT TORTA KERESZTELŐRE – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 19:36

    […] szint: Feketeerdő torta, a már jól bevált kakaós piskóta alaprecept […]

  • Reply
    LAKTÓZMENTES ERDEI GYÜMÖLCSÖS OMBRE-VIRÁG TORTA – edesiteszde.hu
    2018-01-16 at 20:24

    […] kakaós piskótát a tökélyre fejlesztett alap piskóta receptem alapján készítettem el, amit IDE kattintva értek el, mindent ugyanígy […]

  • Leave a Reply