Gluténmentes/ Torták/ Ünnepi

GLUTÉNMENTES CITROMOS-MÁKOS HÚSVÉTI CSIBE ÓRIÁS MUFFIN TORTA-GIANT CUPCAKE

Még éppen a véghajrában sikerült beérnem magam Húsvétra. A tegnapi napon a barátainkkal kerti partiztunk. Azt hiszem, még soha nem töltöttük ilyesformán a Húsvét vasárnapot, de érdemes volt kipróbálni, mert nagyon jól sikerült eltölteni egy lazulós estét. Ezt a tündéri csibe tortát pedig meglepetésnek szántam. Már hónapok óta tervezgettem ezt a tortát. Habár nálunk a Húsvét ünnepe többről szól, mint a nyuszik, csibék, tojások keresgetése köré épített kultusz, fontosnak tartom, hogy témájában felismerhető formákat alkossak az aktuális ünnep alkalmával. Úgy tűnik az óriás muffin végeláthatatlan lehetőségeket rejt, szinte minden megvalósítható egy giant cupcake-ben 🙂 Ez a csibe is egy végtelenül egyszerű ötletből fakad, mégis bájosságával életre kelti a tortát. Ha tavasz és Húsvét, akkor nálam mindig a mák és a citrom párosa, ami az első helyen van. Már csak össze kellett rakni az elemeket, számolni egy picit a mennyiségekkel, és alig egy nap alatt el is készült ez az újabb giant cupcake. Ha kíváncsi vagy, milyen formában készítem az óriás muffin tortákat, IDE kattintva megtalálod a legelső tortát, amit ebben a formában készítettem.

Citromos-mákos piskóta anyaghányad az óriás szilikon muffin forma aljába és tetejébe összesen:
8 tojás szétválasztva (Összesen 480 gr tojás)
40 gr DW 1:4 édesítő
1 citrom héja
1 citrom leve
2 ek. olaj
80 gr barna rizsliszt
70 gr darált mák
A piskóta készítéséről, a szilikonos sütőformák praktikus használatáról IDE kattintva olvashatsz. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-23 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Következő lépésben elkészítjük a csokikapszlit, amihez a szilikonforma alsó hullámos részét alaposan elmossuk mosószeres vízzel. 100 gr jó minőségű cukormentes tejcsokit és 100 gr 70% feletti kakaótartalmú étcsokit gőz fölött 42 fokosra olvasztottam, majd egy hideg vizes tálka fölé téve visszahűtöttem kavargatva 27 fokig. Ekkor visszatettem a gőz fölé, és 32 fokosra melegítettem. Erre azért van szükség, hogy megedzzük a kakaóvajat, ne legyen foltos, fénytelen a csokink, miután kivesszük a szilikonformából a csokikérget.
A formába kanalaztam a temperált csokit, körbeforgattam a szilikonforma belsejében, akár 2-3-szor is, hogy mindenütt egyenletes vastagságban fedje csokival. Ha nagyon soknak találjuk a csokimennyiséget, 1-2 kanállal ki is vehetünk belőle, hiszen amit nem vesz fel a forma, az az aljára fog vastagodni, arra pedig nincs szükség. Hűtőbe téve hagyom megszilárdulni. Ehhez kb. fél-1 órára van szükség. Ez idő alatt elkészíthetjük a krémeket.

Citromos-tejszínes mascarpone krém:
400 gr tejszín
3 ek. DW 1:4 édesítő
500 gr mascarpone
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
A tejszínt az édesítővel együtt kemény habbá verem, majd hozzákeverem a mascarponét, végül belereszelem a citrom héját, és a citrom levével simára keverem a krémet. Végig kézi mixerrel dolgozok, nagyon szép, fényes krémet kapunk eredményül. Nem kell bele semmilyen habfixáló, sem zselatin, nagyon jó állagú, krémes, de tartós krémet kapunk. Betöltésig hűtőbe tesszük.

Citromos (sárga) francia díszítő vajkrém:
200 gr szobahőmérsékletű vaj
3 tojássárgája (kb.: 70-75 gr)
30 gr DW 1:4 édesítő
60 ml citromlé
Ez a krém gyakorlatilag teljesen megegyezik az Opera szeletből ismert kávés francia vajkrémmel, csak itt kávé helyett citromlét használtam. Ennek elkészítéséről fotókkal dokumentált részletes leírást IDE kattintva olvashatsz. Fantasztikusan selymes, intenzív citromízű, díszítésre alkalmas állagú krémet kapunk végeredményül. Sokadjára készítem már ezt a fajta krémet, és kis gyakorlással már percek alatt el is készülök vele.

Ha már teljesen szilárd a csoki – körömmel picit kocogtassuk meg ellenőrzés képpen -, óvatosan hámozzuk le a szilikonformát a csokikéregről. Először válasszuk el a peremét mindenütt a szilikontól, majd fogjuk meg a két oldalán a szilikont és kezdjük el kifordítva lehúzni róla, mintha szó szerint hámoznánk valamit. Ne féljünk, nem fog elpattanni a csoki. Én ehhez a mozdulatsorhoz gumikesztyűt húztam, hogy ne tapizzam össze a csokit, de gyakorlatilag csak a csokihüvely belsejéhez kellett hozzáérnem. A kesztyű azért is kell, hogy a kezünk melegétől megvédje a vékony csokikérget. Ezután már csak a piskóták minimális igazítására van szükségünk, hiszen kisebb lett a hely a csokikérgünkben, valamint a krémrétegekkel is csökken a helyünk, így ehhez mérten farigcsáljuk körbe a piskótánk alját. Ezután három lapra vágtam az aljába szánt piskótát, és a citromkrémmel rétegezve betöltöttem a csokiból készült muffinkapszlit úgy, hogy a csoki mindenütt krémmel érintkezzen. Folytattam az építkezést a muffin tetejével is, majd kívülről is bevontam a maradék citromkrémmel. Végezetül csillagcsővel ellátott habzsákból bolyhos kis csibét idéző formára nyomtam a citrom ízű, sárga színű díszítő vajkrémet. Csokiból készítettem neki szemeket és csirkelábakat 🙂 A csőrét répából faragta ki Tamás 🙂 Mindig elcsodálkozok, hogy mennyi lehetőség van még többféle mentességet figyelembe véve is a koncepcionális, tematikus tortadíszítésre 🙂 Csak egy pici ötlet kell, a többi már megy magától.

Mutatok néhány ínycsiklandó képet a kerti parti fogásairól is 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply