Alaprecept/ Mindenmentes

MINDENMENTES EPERLEKVÁR ALAPRECEPT

Harmadik éve készítünk Anyósommal karöltve házi eperlekvárt cukormentesen. Gyakorlatilag a lekvár volt az első hatalmas sikerélményem az új életemben. Érdekes, mert korábban soha nem voltam odáig a lekváros dolgokért, nagyszerűen el voltam nélküle is, de ennek valószínűleg az volt az oka, hogy soha nem igényeltem, és nem is szerettem egyáltalán a gejl édesen ragadós, cukros, agyon tartósított, lekvárkészítményeket, ha házi, ha nem. Eleinte nagy félelemmel álltam neki a kísérletnek, hiszen nem tudtam elképzelni, hogy nem fog megromlani, ha még az agyoncukrozott házi társaiknak is sokszor „le kell szedni a tetejét”, bizonyára csak én nem találkoztam még korábbi életemben igazán jól elkészített, megfelelően hőkezelt és tartott lekvárral, ezért voltak ilyen negatív előképeim.
Ma már azonban tudom, hogy a lekvárt nem a cukor, nem a nátrium-benzoát (vagy micsoda) tartósítja, valamint nem a doktor ötker befőzőcukra a titok a károsanyagmentes zselésítésnek és a csodás színek megőrzésének.
Írok egy kezdőbiztos, nagyon részletes eperlekvár receptet, mert sokan nem mernek nekifogni, nem bíznak magukban. Bátorítalak, hogy kezdj neki! Menni fog!
Pektinnel, negyedannyival, citromsavval, tartósítószer nélkül!
Az üvegekről:
Én az amúgy tisztán elrakott üvegeket először ecetes-mosószeres forró vízben, új szivaccsal átmosom újra, majd forró vízzel leöblítem. A kupakokkal ugyanígy teszek, azonban ha nem vagyunk biztosak a kupakok jól záródásában, akkor inkább ne kockáztassunk, vegyünk minden befőzéshez új kupakokat, de azokat is ugyanúgy csírátlanítani kell. Van sok más módszer is nyilván, nekem ez vált be, én így csinálom. Rácsra rakok papírtörlőt, azon hagyom lecsepegni, száradni. Kupakokat ugyanígy, csak a kupakot el is törlöm szárazra, ne rozsdáljon bele a megállt víz a peremén. Csattos-gumis üvegeket nem javaslok a hosszútávú elrakáshoz, sokaktól hallottam, hogy nem zár megfelelően, és drágább is, én maradok a hagyományos, filléres befőttes üvegeknél.

Hozzávalók:
5000 gr (5 kg) frissen szedett, érett eper
30 gr Pektin
1 kk. citromsav
350 gr DW 1:4 vagy 1400 gr xilit, vagy 1600 gr eritrit
Üvegek, kupakok
(Megjegyzés: eritritet nem ajánlanék, mert többek visszajelzése szerint a kihűlt lekvárban visszakristályosodik a szerkezete. Használjunk negyedannyit vagy xilitet  )

1. A közeli bioboltból végy egy doboz pektint. Kaldeneker lekvárosház márka, 60 gr/ doboz –> kb.: 1000 Ft. Ez 10 kg gyümihez elég. A pektin egy természetes zselésítő anyag, melyet alma vagy citrusfélék magjából, héjából vonnak ki. Por állagú.
2. Végy/szedj 5 kg szép, érett epret a közeledben lévő eperföldön. Sokkal olcsóbb, mint a hiperekben.
Egy hatalmas, vízzel teli lavórban mossuk át őket egyesével átválogatva, hogy a hibás, esetleg rothadt darabokat kidobhassuk. Távolítsuk el a zöld leveleket.
3. Kissé leturmixoljuk, mielőtt feltesszük főzni. Én szeretem kissé darabosan, ezért csak nagyon enyhén turmixolom le, hogy legyen főzőleve a gyümölcsnek.
4. Folyamatos, lassú kevergetés mellett feltesszük főni forrásig. Ha már egy ideje fő, de még nem bugyog, hozzáadunk egy kis citromsavat, ennek színmegőrző, ízfokozó szerepe van. 5 kg-hoz én 1 lapos kávéskanálnyit szoktam. Frissen préselt citromlével is dolgozhatunk.
5. Kimérek 30 gr pektint, és elkeverem 80 gr negyedannyival (vagy 240 gr xilittel). Azért kell összekeverni, hogy a pektin ne egybeállva csomósodjon bele a lekvárba, mikor beleöntjük.
6. Amikor bugyogva forr a lekvár, hozzáadom az édesítővel elkevert pektint, mérséklem a lángot alatta, majd folyamatosan kóstolva adagolom tovább az édesítőt. Én az 5 kg eperhez összesen a 350 gr negyedannyit javaslok, ez persze egyéni ízlés kérdése, ezzel még nem túl édes, kissé kellemesen savanykás kombinációt kapunk, amiből nagyszerűen kiérzik az eredeti eperíz. Az édesebb szájúak nyugodtan adjanak hozzá ízlés szerint.
7. Újraforraljuk bugyogásig, folyamatos kavarás mellett, majd lekapcsoljuk, egy kanállal leszedjük a habot a tetejéről és üvegekbe töltjük a lekvárt.
8. Először én mindig csak az üveg negyedéig töltök 2-3 üvegbe, hogy legyen ideje akklimatizálódni az üvegnek, nehogy a hirtelen hőhatásra elpattanjon. Miután teljesen teletöltöm, rátekerem a kupakot, és 5 percre fejre állítom, hogy a vákuum beszívja a kupakot.

Mindig tölcsért használok, hogy ne fröcsögtessem össze az üveg száját, oldalát, mert ha úgy tekerjük rá a kupakot, akkor megpenészedhet az üveg oldalára ragadt, kupakkal leszorított lekvár. Ha mégis összekenjük az üveg száját is, akkor kupakolás előtt alaposan letöröljük egy papírtörlővel.
Ha minden üvegünket megtöltöttük, száraz dunsztba rakjuk, sok sok dunyhával bebugyolálva, hogy minél lassabban hűljön ki. Ez késő tavaszi, nyári napokon akár több napot is igénybe vehet, mi lekvárfőzés után kb. 4-5 napig hagyjuk a dunsztban az üvegeket, majd eltesszük őket a hűvös kamrába, pincébe, ott várják a téli szezonban való felhasználásukat.
Ezzel a módszerrel már harmadik éve rakok el lekvárokat, előtte soha nem csináltam. Hatalmas sikerélmény a saját, egészséges lekvárját enni az embernek télvíz idején Olcsóbb, mint a bolti, és ugyebár egészséges!
Ha betartjuk ezt a néhány aranyszabályt, biztosak lehetünk benne, hogy az ezzel a módszerrel elrakott lekvárok évekig elállnak. Igaz, mi pincében tároljuk őket kihűlés után. Nyilván a 40 fokos panelben más körülmények vannak, arról nem tudok nyilatkozni. Felbontás után is elvan vagy 3 hétig a hűtőben. Most, hogy idén is túl vagyok 10 kg eperlekváron, tudok pontos számokat mondani, 5 kg-ból 14 db 370 ml-es üveg jön ki.

Összegzés:
Megfelelően csírátlanított üvegek, kupakok, eszközök.
Adalékmentes zselésítés természetes pektinnel.
Természetes színmegőrzés és ízfokozás citromsavval.
Betöltés után kupakkal lefelé történő állítás, vákuumképzés.
Pár napig száraz dunszt.
Biztos lehetsz a sikerben!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    MINDENMENTES EPRES-CSOKITORTA – edesiteszde.hu
    2018-03-21 at 08:18

    […] házi cukormentes eperlekvárral töltöttem ki a krémek között. Mindenmentes eperlekvár recept IDE kattintva olvasható ? (Ez a kép a korábbi posztból van, ahol a mini tortát készítettük, […]

  • Leave a Reply