Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES SZÜLINAPI DOBOS ÉS BARACKOS TÚRÓTORTÁK

Rohamosan telik a nyár, ebben a nagy melegben nem sütök, de annyi minden vár még feltöltésre a nyár eleji anyagokból, hogy azt hiszem, kitart a kánikula idején 🙂 Ismét egy dupla szülinapi partira szánt tortaanyagot hozok. Ezúttal Lana és Krisztián ünnepelt a barátaink közül. A Krisztiánnak szánt Barackos túrótorta azért is különleges, mert azt szinte teljes egészében az akkor még mindenórás felesége készítette el számára, én csak szavakkal segítettem a munkafolyamatot 🙂 A piskótát, a krémet, valamint a torta betöltését is egyedül készítette Patrícia, én már csak a díszítésnél kapcsolódtam be, hiszen itt is szerettem volna, ha a két torta csak ízeiben tér el egymástól. A dekoráció tökéletesen egyformává tette a két tortát 🙂 Lana dobtalan dobosát én vállaltam magamra, és mivel az ünnepeltnek nagyon bejött a korábban kóstolt Opera szeletem, gondoltam, hogy egy szerkezetében, jellegében hasonló torta biztos szintén örömmel csiklandozná meg az ízlelő bimbóit, így esett a választásom a mennyei főzött csokikrémes Dobos tortára, amit már számtalanszor készítettem korábban is.

 Mivel mindkét tortát készítettem már korábban, nem hosszabbítom ezt a bejegyzést a receptekkel. A Barackos túrótorta receptje IDE kattintva érhető el. Mindent a leírás alapján készítettünk, annyi különbséggel, hogy ezúttal nem laktózmentes tejterméket használtunk a krémben. Az eredeti Dobos torta cukor-és gluténmentesített átirata ITT található. Itt is mindent ennek megfelelően készítek, csupán a liszteken változtattam picit. A korábbi 90 gr barna rizsliszt és 60 gr GM zabpehelyliszt helyett 80 gr barna rizslisztet, 35 gr zabpehelylisztet és 35 gr darált mandulát használtam. Ezúttal 6 vékony dobos lapot sütöttem.

 Mivel picivel több dobos krémem maradt a torta burkolása után, ezzel díszítettem a Barackos túrótortát is. Csokicsipkével borítottam a torták külsejét, tetejüket kakaóporral szórtam csipkemintásra, így a két torta szinte teljesen egyforma lett. A nagy melegben több ideig kellett várni, míg a csokicsipke annyira megszilárdul szoba hőmérsékleten, hogy a torta oldalára lehessen borítani, ennek a folyamatnak klíma nélkül az augusztusi 30 fokokban neki sem kezdenék, de végül sikerrel jártam.

Az ünnepeltek örültek, a torták pedig ismét hamar elfogytak. Egyik best of személyes kedvencem a Dobos torta, amit hiszek, hogy mentesen elkészítve is a megszólalásig hasonlít az eredeti tortához. Sajnos a legtöbb cukrászdában csúfot űznek ebből a védett receptúrából és sokszor a margarinos kakaóporos krémmel kell beérnie a csalódott vendégnek, azonban, ha biztosra akarunk menni egy nem diétásan étkező társaságban, bátran készítsük el, senkinek sem marad hiányérzete, miután megkóstolja 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply