Alaprecept/ Mindenmentes

MINDENMENTES FAHÉJAS-SZILVA ÉS ÉTCSOKOLÁDÉS-SZILVALEKVÁR ALAPRECEPT

Idén összesen 6 féle lekvárt készítettünk Tamással. Mindez nagyjából 100 üveg lekvárt jelent, amihez még nem számoltuk a barack befőtteket 🙂 Habár a rossz időjárás miatt az eperről lemaradtunk, röviddel az eperszezon után csodás cseresznye termésünk volt, amiből meggyel ízfokozott cseresznyelekvár készült. Idén sem maradhatott ki a sárgabarack lekvár, és a tavalyi különlegességünk, a feketeszedres-őszibarack lekvár is elkészült ismét. Raktam el 5 egészen aprócska üvegnyi fahéjas fügelekvárt is, erről azonban nem készült külön bejegyzés, talán majd jövőre 🙂 Amit viszont még soha nem készítettünk, az a szilva. Habár mindig volt dögivel, valahogy soha nem éreztem késztetést az elrakáshoz. Idén azonban nem tudtam szó nélkül elmenni anyósom utcán roskadozó szilvafája mellett, amin színpompás lila szilvák csüngtek. Teljesen beleszerelmesedtem ebbe a különleges színbe 🙂 Nem volt hát mit tenni, napokig szilváztam esténként, amitől még mindig olyan barnák a körmeim, mintha homokvárat építettem volna, de igazán megért minden fáradtságot! 🙂 Anyukám külön kérésére a hagyományos fahéjas ízesítéstől eltérően étcsokoládés kombinációt is készítettem. A fotókon látható némi árnyalatnyi különbség az üvegeken, a sötétebb a csokis, a világosabb a fahéjas verzió 🙂

Mivel sokan életükben először kezdenek bele lekvárfőzésbe, inkább még egyszer leírom a fontos tudnivalókat, ne kelljen keresgélni.
Először is: a lekvárt nem a cukor, nem a nátrium-benzoát tartósítja, valamint nem a doktor ötker befőzőcukra a titok a károsanyagmentes zselésítésnek és a csodás színek megőrzésének. Ideje elfelejteni ezeket az évszázados tévhiteket.
Jöjjön a recept pektinnel, negyedannyival, citromsavval, tartósítószer nélkül!

Az üvegekről:
Én az amúgy tisztán elrakott üvegeket először ecetes-mosószeres forró vízben, új szivaccsal átmosom újra, majd forró-ecetes vízzel leöblítem. A kupakokkal ugyanígy teszek, azonban ha nem vagyunk biztosak a kupakok jól záródásában, akkor inkább ne kockáztassunk, vegyünk minden befőzéshez új kupakokat, de azokat is ugyanúgy csírátlanítani kell. Van sok más módszer is nyilván, nekem ez vált be, én így csinálom. Rácsra rakok papírtörlőt, azon hagyom lecsepegni, száradni. Kupakokat ugyanígy, csak a kupakot el is törlöm szárazra, ne rozsdáljon bele a megállt víz a peremén. Csattos-gumis üvegeket nem javaslok a hosszútávú elrakáshoz, sokaktól hallottam, hogy nem zár megfelelően, és drágább is, én maradok a hagyományos, filléres befőttes üvegeknél.

Fahéjas-szilvalekvár hozzávalók:
2400 gr (2,4 kg) hibátlan magozott szilva
5 gr pektin
1 csipet citromsav
1 lapos kk. őrölt fahéj
150 gr DW 1:4 édesítő vagy 600 gr xilit
Üvegek, kupakok (6 db 370 ml-es üveg)
(Megjegyzés: eritritet nem ajánlanék, mert a kihűlt lekvárban visszakristályosodik a szerkezete. Használjunk negyedannyit vagy xilitet)

1. A közeli bioboltból végy egy doboz pektint. Általában 60-80-100 gr/ doboz kiszerelésben kapható –> kb. 1000-1400 Ft. Tapasztalataim alapján 6 gr pektin 1 kg gyümölcshöz elég, azonban a szilva eleve nagy pektintartalmú gyümölcs, én épp csak egy csipettel raktam hozzá, biztos, ami tuti alapon.
2. Végy/szedj 2,4 kg nem túlérett szilvát. Egy hatalmas, vízzel teli lavórban mossuk át őket egyesével átválogatva, hogy a hibás, esetleg rothadt darabokat kidobhassuk. Távolítsuk el a zöld szárakat, majd félbevágva szedjük ki a magokat és vágjuk ki az esetleg hibás részeket.
3. Húsdaráló, vagy botmixer segítségével pürésítjük, mielőtt feltesszük főzni. Így ereszt egy kis levet, nem fog odaégni a fazékban.
4. Folyamatos, lassú kevergetés mellett feltesszük főni forrásig. Ha már egy ideje fő, de még nem bugyog, hozzáadunk egy kis citromsavat, ennek színmegőrző, ízfokozó szerepe van.
5. Kimérem a pektint és elkeverem 100 gr negyedannyival (vagy xilittel) és egy kiskanálnyi őrölt fahéjjal. Azért kell összekeverni, hogy a pektin ne egybeállva csomósodjon bele a lekvárba, mikor beleöntjük.
6. Amikor bugyogva forr a lekvár, hozzáadom az édesítővel elkevert pektint, mérséklem a lángot alatta, majd folyamatosan kóstolva adagolom tovább az édesítőt. Közben nem árt folyamatosan keverni, le ne kapjon az alja. Az édesítés mennyisége mindig a gyümölcs érettségétől is függ, tehát kóstoljuk, ha nem akarunk pórul járni!
7. Újraforraljuk bugyogásig folyamatos kavarás mellett, majd lekapcsoljuk alatta a főzőlapot, és üvegekbe töltjük. Én hozzávetőlegesen 1 órán keresztül főztem folyamatosan kavargatva a szilvalekvárt. Ennyi idő kell, hogy a masszív szilva rostok és a kemény héj is szétfőjön.
8. Először én mindig csak az üveg negyedéig töltök 2-3 üvegbe, hogy legyen ideje akklimatizálódni az üvegnek. Miután teljesen teletöltöm, rátekerem a kupakot, és 5 percre fejre állítom, hogy a vákuum beszívja a kupakot. Mindig tölcsért használok, hogy ne fröcsögtessem össze az üveg száját, oldalát, mert ha úgy tekerjük rá a kupakot, akkor megpenészedhet az üveg oldalára ragadt, kupakkal leszorított lekvár…Ha mégis összekenjük az üveg száját is, akkor kupakolás előtt alaposan letöröljük.
Ha minden üvegünket megtöltöttük, száraz dunsztba rakjuk, sok sok dunyhával bebugyolálva. Ez késő tavaszi, nyári napokon akár több napot is igénybe vehet, mi lekvárfőzés után kb. 4-5 napig hagyjuk a dunsztban az üvegeket, majd eltesszük őket a hűvös kamrába, pincébe, ott várják a téli szezonban való felhasználásukat.

Ahogy láthatjátok, ez nem az a fajta 13 órán keresztül főzött, feketére karamellizált szilvalekvár recept, amit nagyanyáinktól leshettünk el gyerekkorunkban, de nem is ez volt a cél. A lekvár sűrűsége, állaga így is tökéletes lett, megáll benne a kanál és tökéletesen kiérezni a gyümölcs eredeti ízeit.

Csokoládés-szilvalekvár hozzávalók:
2400 gr (2,4 kg) hibátlan magozott szilva
5 gr pektin
1 csipet citromsav
100 gr cukormentes étcsokoládé (min. 70% kakaótartalmú)
150 gr DW 1:4 édesítő vagy 600 gr xilit
Üvegek, kupakok (6 db 370 ml-es üveg)
Az elkészítése hasonlóan történik a fent leírtakhoz, annyi változtatással, hogy fahéj helyett most étcsokoládé kerül a gyümölcsbe. Ehhez az étcsokit sajtreszelőn lereszeljük, majd a főzési folyamat utolsó 5 percénél belekeverjük a lekvárba. Folyamatos keverés mellett megvárjuk, míg elolvad és elkeveredik a gyümölccsel, majd bugyogásig forraljuk a lekvárunkat.

Alig várom, hogy a hideg téli napokon ínycsiklandó sütemények készüljenek ezekből a különleges, finom lekvárokból 🙂 Ezzel a módszerrel már negyedik éve rakok el lekvárokat. Hatalmas sikerélmény a saját, egészséges lekvárját enni az embernek télvíz idején Olcsóbb, mint a bolti, és ugyebár egészséges!
Ha betartjuk ezt a néhány aranyszabályt, biztosak lehetünk benne, hogy az ezzel a módszerrel elrakott lekvárok évekig elállnak. Igaz, mi pincében tároljuk őket kihűlés után. Nyilván a 40 fokos panelben más körülmények vannak, arról nem tudok nyilatkozni.

Összegzés:
Megfelelően csírátlanított üvegek, kupakok, eszközök.
Adalékmentes zselésítés természetes pektinnel.
Természetes színmegőrzés és ízfokozás citromsavval.
Betöltés után kupakkal lefelé történő állítás, vákuumképzés.
Pár napig száraz dunszt.
Biztos lehetsz a sikerben!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply