Glutén- és tejfehérjementes/ Mindenmentes/ Tejmentes/ Tojásmentes/ Torták

MINDENMENTES KÓKUSZRIZSES-EPERTORTA

Mindenmentes kókuszrizses-epertorta:
Most, hogy végre érezhetően is jobban kezdek lenni a műtét óta, régen tervezgetett kísérletemet valósítottam meg egy valóban mindenmentes torta személyében, hiszen ez egy tojás, -tej, -glutén -és cukormentes torta lett  Nagyon sokan kértétek már tőlem, hogy fordítsak nagyobb hangsúlyt a tejmentességre. Namármost ezt egy tejszín, vaj és mascarpone imádó embernek nagyon nehéz, hiszen alapból nem vagyok nagy barátságban a kókusztejjel, nem egy kísérlet végezte már a kukában. Kb. úgy érzem sokszor magam, mint egy vajfaló ír manó, vagy kobold, így sokszor minden porcikám ellenkezik, amikor felmerül egy tejmentes sütemény gondolata  Ma azonban erőt vettem magamon, és sikerült nemhogy ehető, de elég finom tortát összehozni. A férjem már napok óta könyörgött, hogyha egy mód van rá, nehogy kókusztejes krémet csináljak…Utálja, nem eszi meg. De ezt a tortát még ő is jóízűen falta, a nem kevés eper azért megteszi a kellő jótékony hatását az ízekben is. Akinek pedig nem opció a tej alapú édesség, annak jó szívvel ajánlom kipróbálásra 


Hozzávalók 17 cm-es tortakarikába:
Tészta (piskóta):
180 gr csicseriborsó lé (1 konzerv leve, Penny)
20 gr DW 1:4
40 gr barna rizsliszt
35 gr Meru kókuszliszt
Fél citrom héja
Nagy reményekkel indultam neki a csicseriborsó levének habján alapuló “piskótának”. Odáig minden flottul ment, hogy a negyedannyival kemény habbá vertem a csicsi levet, majd hozzáadtam a citromhéjat is. Azonban, mikor elkezdtem hozzászitálva spatulával hozzáforgatni a liszteket, egyszerűen szétesett, bevastagodott az egész, de úgy voltam vele, ha már elkezdtem, akkor is megpróbálom megsütni. Úgy képzeljétek el, mint mondjuk egy kekszes morzsás linzertészta alapot, belenyomkodtam a formába, elegyengettem, és 170 fokon 15 perc alatt megsütöttem. Az illata már sütés közben is szuper volt. Rácson hagytam teljesen kihűlni, addig elkészítettem a krém alapját.

Basmati rizses kókuszkrém:
110 ml basmati rizs
110 ml Cocomas kókusztejszín
220 ml víz
1 ek. DW 1:4
1 kk. vanília aroma
Fél citrom leve
200 gr Cocomas kókusztejszín
1 cs. Dr. Oetker Expressz zselatin fix
Eperdarabok ízlés szerint
A több vízben megmosott basmati rizset a 110 ml kókusztejszínnel, vízzel és negyedannyival elkeverve feltesszük főni forrásig nagy lángon, kevergetve, majd forrás után 15 percig takarékon főzzük tovább. Folyamatosan keverjük át, hiszen a sűrű kókusztej miatt lekaphat.
Ha megfőtt a rizs, felszívta az összes folyadékot, adjuk hozzá a vanília aromát és citromlevet, és fedővel letakarva hagyjuk még hogy teljesen megszívja magát a rizs. Ezután kihűtjük.
A Cocomas kókusztejszínt habbá verjük, ha már keményedik, hozzáadjuk az expressz zselatin fixet, és hozzákeverjük a kihűlt rizset és ízlés szerint apróra vágott eperdarabokat is.
Közben előkészítjük a torta alapot, fóliával bélelve köré helyezzük a tortakarikát, és az oldalát egyformára vágott eperdarabokkal rakjuk ki.
A tejberizses krémet beleöntjük a formába, óvatosan elegyengetjük, a tetejét elsimítjuk, és hűtőben 1-2 óra alatt készre dermesztjük.
Díszítésként az eperszeleteket virág formában rakjuk a torta tetejére.

És akkor pár szóban még az ízekről:
A torta alapja meglepően finomra sikerült. Érződik benne egy csipetnyi sósság, ami viszont szuperül passzol a citromhéj és kókuszliszt ízével, nagyon bejövős 
A rizses-kókuszkrémnek szintén jól áll a kissé citromos-epres ízvilág, még Tamás is azt mondta, hogy nemcsak kényszerből eszi (ahogy azt megígértettem vele, mielőtt nekiláttam a munkálatokhoz), hanem igazán jó étvággyal 
Remélem sikerült egy finom receptet készítenem azok számára is, akiknek sok alap élelmiszert kerülve kell varázsolni a mindennapi asztalra 

You Might Also Like

2 hozzászólás

  • Reply
    szilvia
    2018-03-23 at 15:30

    Szia. Szeretnem.megkerdezni mi az a DW a receptekben?

    • Reply
      edesiteszde
      2018-03-27 at 08:12

      Kedves Szilvia,
      a DW 1:4 az a Dia Wellness márkájú 1:4 Negyedannyi ugyanannyi. Ez egy eritrit és stevia speciális arányú keverék, amellyel az eredeti hagyományos cukormennyiség 1/4-ét kell csak használni, hiszen 4x-es édesítő ereje van. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nem vált ki inzulinválaszt, valamint 0 kalóriatartalma van. Mindemellett az eritrit és a stevia is egy természetes alapanyag, mesterséges feldolgozás útján előállított édesítőszer. Bioboltokban, herbaházakban kapható. Internetes webshopokban általában olcsóbban beszerezhető.

    Leave a Reply