Torták

DOBOS TORTA

Szülinapra készült ez a nőcis dobos torta, dob nélkül A korábbi receptemet alapul véve készítettem, most is nagyon jó állagú tészta és fenségesen fényes csokikrém párosa kerekedett ki belőle  Imádom ennek a krémnek a kezelhetőségét, a selymességét, a fényét, és nem utolsó sorban az igazi, hamisítatlan csokoládé ízét. Ezt a tortát nagyon könnyen és gyorsan el lehet készíteni, ha betartjuk a pontos leírást 

Hozzávalók 6 db 18 cm átmérőjű vékony piskóalaphoz:
6 tojás fehérje
6 tojás sárgája
30 gr DW 1:4
37 gr olvasztott vaj
90 gr Tk búzaliszt
60 gr ZP liszt
Legelőször 3 sütőpapírra felrajzolok laponként 2-2 18-as kört, és előmelegítjük a sütőt. A fehérjét a negyedannyival habosra keverem, majd hozzákeverem a sárgákat is, habosra. Hozzáöntöm az épphogy csak krémesre olvasztott vajat, ezt is még géppel habosítom 1-2 percig. Láthatjuk, hogy az addig hatalmas tojáshabunk kissé alább esik, talán elsőre kissé folyósnak láthatjuk, ne ijedjünk meg a látványtól, ez így jó, mehet bele az egymással elkevert liszt, amit már spatulával forgatok hozzá több részletben. Alulról fölfelé, körkörös mozdulatokkal homogénre keverem a piskótatésztát. Ekkor már sűrű, lomha tészta állagot kapunk.
Az előre felrajzolt sütőpapírra merőkanállal kiadagolom a tésztát, és spatulával vagy késsel kör alakúra formázom, Kb 0,5-1 cm vastagságúra kenek minden egyes lapot. Az első két lapot 7-8 perc alatt készre sütöm 170 fokon, ez éppen elég idő ahhoz, hogy a következő sütőpapírt megkenjem, majd jöhet a csere, és így tovább mindaddig, amíg el nem fogy a tésztánk.
Rácson hagyjuk kihűlni a lapokat.

Elkészítjük a krémet is. Én most dupla adag krémet készítettem, mert a díszítés miatt nem akartam kicentizni a mennyiséget, és tudom, hogy ebbe a krémbe bele tudnánk fulladni, annyira szeretjük, le is fagyaszthatjuk a maradékot, nekünk muffinhoz készült belőle dekorkrém másnap  Az alábbiakban a már duplázott mennyiséget írom:

Krém:
6 egész tojás
76 gr DW 1:4
500 gr vaj
30 gr vaníliás xilit
300 gr CM étcsoki gőz fölött olvasztva
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítom a vaníliás xilittel. Ez eltarthat pár percig, a lényeg, hogy levegőt juttassunk, lágyítsuk a vajat. Ha elkezd kissé fehéredni, és látjuk, hogy levegő bubik vannak benne, akkor jó. Felolvasztom az étcsokit, és közben folytonos kavarás mellett az egész tojásokat a negyedannyival addig melegítem, amíg az ujjunkat belemártva már túl melegnek érezzük a keveréket, ez hőmérőzve hivatalosan 80 fok maximumot jelent. Én most használtam hőmérőt is, és csak 70 fokig melegítettem, mert így is nagyon csípte az ujjam, nem mertem tovább hagyni, nehogy rántotta legyen belőle. Ha elértük a kívánt hőfokot, keverőtálba tesszük, és kihűlésig habbá verjük kézi mixerrel. Majd apránként adagoljuk a tojásos habot és az étcsokit az előre kikevert vajhoz. Folyamatosan kézi mixerrel habosítjuk a krémet, míg csodálatosan szép, fényes csokikrémet nem kapunk.
Betöltjük a kihűlt lapokat, akkor lesz jó, ha ugyanolyan vastagságú krém és piskóta rétegek váltakoznak a tortában.
Bevonjuk a torta oldalát is, tetejét vékonyan kenjük, mert ha még díszítjük is, már nagyon töményen krémes lenne. Ízlés kérdése.
Korábban sokan írtátok, hogy visszakristályosodott az eritrit a krémben. Én csak negyedannyit használok, és xilitet, de nem hinném, hogy ekkora különbség lenne köztük. Talán az lehet az oka, hogy nem sikerült valóban homogénre eldolgozni már eleve a vajban az édesítőt.
Ehhez adnék egy tippet:
Amikor a vajat a vaníliás xilittel vagy eritrittel kihabosítjátok, akkor többször álljunk le a kézi mixerrel, és egy szilikon spatulával alaposan keverjük a tál oldalára ragadt “cukros vaj” maradékát a tál közepébe, aztán ismét menjünk rá a kézi mixerrel. Ezt többször ismételjük meg, így biztosan homogénné válik a krémünk, amihez a tojáshabot és csokit hozzáadva biztos hogy nem maradnak kristályos szemcsék 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply