Glutén- és tejfehérjementes/ Mindenmentes/ Tejmentes/ Tojásmentes/ Torták

MINDENMENTES EPRES-CSOKIS MINITORTA

Pár hete felkértek egy vegán csokitorta elkészítésére. Így nem véletlen, hogy az utóbbi időben megsokasodtak a tojásmentes receptek az oldalon, hiszen a tőlem telhető legjobbat szerettem volna elkészíteni. Ahogy azt már láthattátok, a sok kísérletezésemből megszületett a számomra tökéletes mindenmentes piskóta receptje, így készült rögtön egy próba minitorta, már a húsvétra hangolódva, hogy biztos lehessek abban, hogy a felkérésre készített torta majd minden elemében szuperül megállja a helyét a fogyasztónál is 🙂
Mivel közeleg az ünnep, (aminek amúgy fogalmam sincs, mi köze van a nyuszikhoz és tojásokhoz) pár hete a Lidl-ben már javában folytak az aktuális szezonális ajánlatok árusítása, ahol is ennek a nyuszitalpas minitorta tálnak még én sem tudtam ellenállni (mondjuk ez egy talpas tortatál fétissel rendelkező embernek nem is nehéz mutatvány). Rögtön tudtam, hogy ez szuperül fog passzolni a minitorta formával készült kis cukiságokhoz, így alig vártam, hogy alkalmam legyen végre kipróbálni 😉
A torta tojásmentes kakaós piskótájának receptjét és részletes képes útmutatóját ITT találod.
Mivel nagyon sokat kísérleteztem, ez a mini tortaforma nagyon praktikus volt a gyors és sokadagos sütésekhez, valamint a 2 fős kóstolóbrigádunkhoz, amit Tamással ketten alkottunk. 😉

A tejmentes vegán krémhez a már jól bevált csoki-ganache receptemet vettem alapul:
200 gr Cocomas kókusztejszín
1 ek. DW 1:4 édesítő
90 gr 70%-os étcsokoládé
A tejszínt az édesítővel forráspontig melegítem, ha épp csak gyöngyözik leveszem és ráöntöm a csokira, amit apróra tördeltem egy tálban. 5 percet várok, amíg nagyjából megolvasztja, majd egy kanállal addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik, látni fogjuk a színén is, szép csokiszíne lesz az addig tejeskávé színnek.
Folpackkal légmentesen lefedve félreteszem hűlni, ha már kívülről nem meleg, beteszem a hűtőbe pár órára.
Miután kivettem a hűtőből kézi mixerrel kihabosítom, addig verjük, amíg a krém színe kissé kivilágosodik, de már nem folyós, ugyanakkor még lágy krémet kapunk. Ennek a krémnek semmi kókuszíze nem lesz, gyakorlatilag SEMMI! különbség nincs az állati tejszínnel elkészített csokiganache és a mentes változat között!!!
A kihűlt piskótalapokat a képen látható módon, körkörösen krémeztem a csokiganache krémmel, majd házi cukormentes eperlekvárral töltöttem ki a krémek között. Mindenmentes eperlekvár recept IDE kattintva olvasható 😉

Ezzel a praktikával nagyon szép, izgalmas vágófelületet kapunk tálaláskor, valamint a tömény csokoládé ízt is megtörjük egy frissítően ízletes, édes-savas gyümölcsízzel.

Láthatjuk, hogy a piskóták nem súlyosak, nem nyomják ki maguk közül a krémet, mégha az egy folyékony eperlekvárral is van kombinálva.

Rusztikus pucér torta lett a kompozícióból, egyrészt a gyorsaság miatt, másrészt így figyelhető meg a legjobban, mennyire jól viselkedik a krémmel a piskóta, még 3 lapos kialakításban is. A piskóta állagáról és ízéről pedig már elzengtem az ódákat a piskóta posztjánál, így megkímélek mindenkit ennek megismétlésétől 😀 Hamarosan hozom a rendelésre készült torta képeit is 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply