Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES SZÜLINAPI JOGHURTOS ÉS TEJMENTES CSOKITORTÁK CSERESZNYÉVEL

Most, hogy már eltelt egy hét a szabadságomból, arra is jut időm, hogy megosszam veletek ezt a szülinapi tortapárt. Egy hete folyamatosan befőzök, takarítok, sütök, mosok, jó kis szabadság, igaz? 😀 Na jó, azért egy kis szórakozásra is jutott idő az egy hét alatt, na meg persze rengeteg alvásra 🙂 És ami a legjobb, hogy még egy hét hátrvavan a szabiból 🙂 Annyi tortaanyag vár a sorára közben, hogy muszáj felzárkóznom lassan, így most megmutatom végre két nagyon jó barátunk tortáját, akiknek elég közel volt a szülinapjuk ahhoz, hogy együtt ünnepelhessük meg őket. Balázs tortája a számtalanszor készített brutál csokis tejmentes csokitorta, amit a szezon által kínált gyümölcsáradat miatt most cseresznyével készítettem el. Ennek receptjét ITT olvashatod, mindent ugyanúgy készítettem el, kivéve, hogy az eperlekvár helyett most cseresznyelekvárt használtam, aminek receptjét ITT találod. A cseresznye a közös a két tortában, azonban Patrícia tortája gyakorlatilag a csokitorta negatívja, amiben a lágy mandulás piskótákat frissítően fehér joghurtos krémmel töltöttem, ráadásul minden réteget bőségesen megkínáltam cseresznyelekvárral. Már régen vágytam ennek a tortának az elkészítését, ízben és állagokban is olyan lett, amilyennek elképzeltem. A torták annak ellenére, hogy teljesen más ízeket rejtenek, mégis hasonló külsőt kaptak. Fontos volt számomra, hogy ne legyen nagy különbség a torták között, a színüket leszámítva teljesen egyformára sikerültek 🙂 Az alábbiakban a fehér színű joghurtos-cseresznyés torta leírását olvashatjátok.

Mandulás piskóta recept egy 17 cm átmérőjű szilikonos tortaformához:
6 tojás szétválasztva (Összesen kb. 350 gr tojás)
30 gr DW 1:4 édesítő
1 ek. olaj
65 gr barna rizsliszt
50 gr darált mandula
10 gr zabpehely liszt
fél citrom héja és leve
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Ha már szépen feljött a hab, akkor a citrom levével is keverjük el alaposan. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele az olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, majd a citrom héját is keverjük a habba. Szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg kimért és alaposan összekevert liszteket. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük a szilikon tortaformába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Ha a piskótánk tetejét finoman megnyomva lágyan szörcsögő hangot hallunk, és visszarugózik piskóta, akkor kész. Kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Amennyiben hagyományos kapcsos sütőformában dolgoztunk, óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a karika mentén, leválasztjuk a karikát, rácsra fordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

Joghurt krém:
150 ml Cocomas kókusztejszín
150 ml víz
1,5 ek. DW 1:4 édesítő
1 cs. vaníliás pudingpor
400 gr görög johurt (Lidl)
500 gr mascarpone (Lidl)
2 ek. DW 1:4 édesítő
A kókusztejszínből és vízből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd ha lehúztuk a főzőlapról a pudingos alapot rögtön belekeverjük az egész doboz görög joghurtot. Folpackkal légmentesen lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha előző nap készítjük el a joghurtos puding alapunkat, akkor hűtőben tároljuk. Miután teljesen kihűlt a pudingos alap, a mascarponét alaposan kikeverjük 2 kanál negyedannyival, majd hozzákeverjük a joghurtos pudingos alapot. Nagyon habos, kissé lágy krémet kapunk, de ne ijedjünk meg, jó tartása lesz a tortánknak! Ezt a krémet habtejszínnel is el lehet készíteni Cocomas helyett, én egyrészt azért használtam ehhez a krémhez, mert a másik tortához 1 literes kiszerelést bontottam, így nem ment kárba az a kevés, ami maradt belőle, másrészt a kókusztejszín íze baromi jól kiegészíti a joghurtos ízvilágot, sokkal jobban kijön a joghurtos zamat, mintha sima tejszínnel készítenénk.
Miután teljesen kihűlt a piskóta, 3 lapra vágjuk, az alsó lapot megkenjük a joghurtos krémmel, majd bőségesen megkínáljuk cseresznyelekvárral is. Befedjük a következő piskótalappal, és ugyanígy járunk el a többi lappal is. A maradék krémmel körbekenjük a tetejét és az oldalát is, habkártyával simára húzzuk, majd hűtőbe tesszük dermedni egy kicsit. Én ezután még egyszer körbekentem a maradék krémmel, hogy szép egyenletes fehér felületet kapjak. Hála Istennek rengeteg gyümölcs van idén is a kertben, így a díszítés sem okozott gondot, raktam rá minden földi jót, amit csak találtam 🙂 Milyen jó lenne, ha egész évben ennyi friss gyümölcs lenne!

A meglepetés buli nagyon jól sikerült, igazi trükkel elcsalós, dupladinamit meglepi buli volt, mindkét szülinapos meglepődött. Az egészben a legnagyobb vicc az volt, hogy mit sem sejtve egymást csalták el különböző indokokkal, amíg a társaság többi tagja megérkezett és összekészült a bulihoz 🙂 Hamarosan hozom a nyári szülinaposok folytatását! 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply