Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes/ Torták

GLUTÉN-ÉS TEJMENTES KÓKUSZOS-ANANÁSZOS MACITORTA

Egy kedves ismerősöm keresett meg még februárban, hogy az unokahúga első szülinapjára készítsek egy tej-és cukormentes tortát, mivel a családban többen is vannak, akik ezeket figyelembe véve étkeznek. Nem igazán szoktam másoknak tortát vállalni, azonban mindig ellágyul a szívem, ha gyerekekről van szó, és a kedves felkérésnek sem tudtam ellenállni, így annyi kikötéssel vállaltam a tortát, hogy tejmentesen nem fogok tudni túl nagy attrakciót nyújtani a torta díszítését illetően, hiszen a számomra elfogadható cukormentes alapanyagok közül tejmentesen nagyon nehéz speciális, személyes dekorációt készíteni. Az ízekben hamar megegyeztünk, mivel az elképzelés egy könnyű gyümölcsös ízvilág volt, nekem valamiért egyből az ananász és kókusz párosítása jutott eszembe, ami egyből elnyerte a megbízóm ízlését is. Előre jeleztem, hogy maximum egy szolid, pár krémpuffal díszített torta jöhet létre ebből, hiszen tejmentesen, margarin nélkül masszívabb, dekorálásra alkalmas krém állagot gyümölcsös ízesítésben nem igazán lehet kivitelezni. Teltek a hetek, közeledett a torta készítésének időpontja, majd, ahogy kezdtünk belemenni a torta részleteibe, kiderült, mégiscsak jó lenne valami cuki-bájos-formás tortát alakítani, mégiscsak egy első szülinapról van szó 🙂 Rossz szokásom, hogy nem tudok nemet mondani. Így kénytelen voltam kiötölni egy cuki tortát, persze tejmentesen, mégis úgy, hogy hű maradjak az elveimhez, tehát margarin használata nélkül. Így a jó öreg tejmentes csokikrémemhez fordultam segítségül, és elhatároztam, hogy szőrös macitorta készül majd. Már készítettem pár ilyen tortát, de vajjal és mascarponéval persze nem okozott gondot a megfelelő állag elérése korábban. Tejmentes krémmel azonban még nem próbáltam, így csak reménykedhettem a sikerben. Megküzdöttem vele, de sikerült az elképzeléseknek megfelelő tortát készíteni, mind az ízeket, mind a bájos külsőt tekintve. 🙂

Kókuszos piskóta recept egy 18 cm átmérőjű szilikonos tortaformához:
6 tojás szétválasztva (Összesen kb. 350 gr tojás)
30 gr DW 1:4 édesítő
2 ek. olaj
55 gr barna rizsliszt
45 gr zabpehely liszt
20 gr Meru kókuszliszt
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele az olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, amibe szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg kimért és alaposan összekevert liszteket. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük az alján sütőpapírral bélelt szilikon tortaformába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Ha a piskótánk tetejét finoman megnyomva lágyan szörcsögő hangot hallunk, és visszarugózik piskóta, akkor kész. Kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Amennyiben hagyományos kapcsos sütőformában dolgoztunk, óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a karika mentén, leválasztjuk a karikát, rácsra fordítjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.

A maci füleinek szánt piskótát külön keverjük és sütjük ki ugyanezekből az alapanyagokból szilikonos muffin kapszlikban az alábbi mennyiségben:
1 nagy tojás szétválasztva (Összesen kb. 70 gr tojás)
6 gr DW 1:4 édesítő
1 kk. olaj
11 gr barna rizsliszt
9 gr zabpehely liszt
4 gr Meru kókuszliszt

A torta készítésének napja előtti este készítettem el az ananászos töltő krém alapját és a díszítésre szánt csokikrémet is, hogy másnapra elérjék a megfelelő állagot a munka folytatásához.

Tejmentes ananász krém:
600 ml 100%-os ananászlé
2 cs. vaníliás pudingpor
3 ek. DW 1:4 édesítő
kb. 600 ml Cocomas kókusztejszín
Az ananászléből, édesítőből és pudingporból a szokásos módon sűrű pudingot főzök, majd lehúzom a tűzhelyről és folpackkal légmentesen lefedem. miután teljesen kihűlt, hűtőben pihentetem egy éjszakát. Másnap a kókusztejszínt 3 részletben hozzáöntve kézi mixerrel folyamatosan keverve homogén, habos krémet készítünk. Látni fogjuk, mikor éri el a megfelelő állagot a krém. Ennek az ananászos krémnek az íze semmiben nem különbözik a mascarponéval kikevert krémek ízétől. Nem lesz kókusz íze, továbbra is az ananász fog dominálni, mégis egy lágy, krémes ízvilágot kapunk eredményül, aminek az állaga megfelelő egy torta betöltésére, megtartja a piskótát. Nem lehetne íz alapján megállapítani, hogy ez egy tejmentes krém. 🙂

Tejmentes csokiganache díszítő (szőröző) krém:
400 gr Cocomas kókusztejszín
2 ek. DW 1:4 édesítő
185 gr 70%-os étcsokoládé
A kókusztejszínt az édesítővel forráspontig melegítem, ha épp csak gyöngyözik, leveszem és ráöntöm a csokira, amit apróra tördeltem egy tálban. 5 percet várok, amíg nagyjából megolvasztja, majd egy kézi habverővel addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik. Látni fogjuk a színén is, szép csokiszíne lesz az addig tejeskávé színnek. Folpackkal légmentesen lefedve félreteszem hűlni, ha már kívülről nem meleg, beteszem a hűtőbe pár órára. Én mindig a torta készítést megelőző este készítem el ezt a krémet, hogy legyen elég ideje a megfelelő állagot elérni a krémnek.

Miután kivettem a csokikrémet a hűtőből, kézi mixerrel kihabosítom, addig verjük, amíg a krém színe kissé kivilágosodik, de már nem folyós, ugyanakkor még lágy krémet kapunk. Ha túl sűrű lenne a csokikrémünk, akkor pár csepp kókusztejjel lazíthatunk rajta keverés közben, hiszen nagyon fontos, hogy eltaláljuk a megfelelő állagot, amivel még tudunk dolgozni a vékony szőrnyomó csövünkkel.

Miután teljesen kihűlt a piskóta, egy nagyméretű recés késsel 3 lapba vágom, és mielőtt megkenném az ananászos krémmel, meglocsolom a cukormentes konzerv ananász levével. Megkentem az alsó lapot, majd a krémbe ágyaztam a cukormentes ananász darabokat, amire ismét krémréteg került, majd betakartam a következő piskótalappal. Ezt megismételtem még egyszer, majd vékonyan körbekentem a torta tetejét és oldalát a maradék krémmel. A muffin formában sütött piskótából kialakítom a maci orrát és füleit, és szintén az ananászkrémmel a helyére igazítom őket és alaposan bekenem a felületét. Hűtőbe tettem dermedni.

A csokikrémet szőrnyomó csővel ellátott erős vászon habzsákba tettem, mivel előtte kb. 5 nylon habzsákot pukkasztottam szét ezzel a krémmel. Sajnos az apró kis lyukakat a cső végén eltömítik a csokiban levő kakaódarabkák, így többször szét kellett szednem díszítés közben kitisztítani a csövet, hogy újra szép szőrszálakat nyomjon a krémből. Küzdelmes volt, és csak a fél konyha és étkező úszott már a csokiban, mire megnyertem az ütközetet, de sikerült! Tündéri kócos-loncsos-loboncos kis macifej született teljesen tejmentesen, margarin és habfixáló használata nélkül. Mindkét krémből jócskán maradt, így másnap sütöttem gofrit, azzal fogyasztottuk el a krémeket. Az ananászkrém rendkívül elnyerte tetszésemet, biztos, hogy visszatérő lesz a konyhánkban, és ezentúl nem csak tejmentes végszükségben fogjuk elkészíteni, hiszen annyira finom lett. 🙂 A torta a visszajelzések szerint mindenki tetszését elnyerték, imádták a macifejet 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply