Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes/ Torták

SZÜLINAPI GLUTÉN- ÉS TEJMENTES KÖRTÉS-CSOKITORTA

1 éves lett…Hónapokat vártunk rá, Tamással rengeteget agyaltunk a névválasztáson. Különlegeset akartunk adni neki. Egy éve éppen ezen a napon született meg, és azóta rengeteget fejlődött, gyarapodott. Sokszor feküdtünk későn éjjel, és keltünk hajnalban miatta. Számtalanszor okozott álmatlanságot, rendetlenséget és rengeteg energiánkat felemésztette. De valóban minden pillanatért kárpótolt minket… Minden falat
Ma van az Édesítészde első születésnapja
Egy év alatt 50 torta, és több, mint 32 féle sütemény készült el. Ez azt jelenti, hogy minden 7. napon készült egy torta, de minden 4. napon sütöttünk valamilyen édes finomságot.
Rengeteg fajta mentes édesség született meg közben, sokan közülük halmozták a mentességeket.

Mi mással is ünnepelhetnénk, mint a megszokott glutén-és cukormentesség mellett ráadásul még teljes tejmentességet is élvező tortával? Akik ismernek, tudják, hogy nálunk a tejmentesség nehezen kivitelezhető, hiszen a fülünk mögött is vaj van, mint az ír kis koboldoknak Sokan kéritek azonban a tejmentes lehetőségeket is, azonban fenntartásaim vannak a margarinos és túlzott keményítőtartalmú krémekkel kapcsolatban, az átütő kókuszízről már nem is beszélve. Egy dermesztett mousse tortánál nincs probléma, de egy hagyományos krémes-piskóta tortánál szükség van a tökéletesen tartó krém megfelelő állagára is, ez azonban tejmentesen (és puding és margarinmentesen) nagyon nehezen kivitelezhető, főleg, ha még íz élvezeti értéket is szeretnénk képviselni.
Megérte a sok hónapos agyalást, hiszen a kérések miatt folyamatosan éreztem a belső kényszert, hogy végre előrukkoljak egy minden szempontból alkalmas tortával Ráadásul ettől egyszerűbb már nem is lehetne az elkészítése, így aki még életében nem készített tortát, annak is bátran ajánlom, mert ezt tényleg elrontani sem lehet

Piskóta recept egy 18 cm átmérőjű szilikonos tortakarikához:
6 tojás szétválasztva (Összesen 350 gr tojás)
30 gr DW 1:4
1-2 ek. olaj
55 gr barna rizsliszt
45 gr ZP liszt
20 gr kókuszreszelék (vagy darált kókusz)
Sütőporra nincs szükség.
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele a löttyintésnyi olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, amibe szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az alaposan összekevert lisztet. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük az alján sütőpapírral bélelt szilikon tortaformába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Ha a piskótánk tetejét finoman megnyomva lágyan szörcsögő hangot hallunk, és visszarugózik piskóta, akkor kész. Lekapcsoljuk a sütőt, és kb 5 percig még bent hagyjuk a nyitott sütőben, hogy ne sokkoljuk a hirtelen hőmérséklet különbséggel. Ezután kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Amennyiben hagyományos kapcsos sütőformában dolgoztunk, óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a karika mentén, leválasztjuk a karikát, rácsra fordítjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy nagyméretű éles késsel három lapra szeleteljük.

Tejmentes csokoládés ganache:
200 gr 80% étcsoki (Lidl-GM, nem garantáltan tejszármazékmentes, de visszajelzések alapján nem okozott problémát a hiperérzékenyeknek sem)
400 gr Cocomas kókusztejszín
1 ek. vaníliás xilit
1,5 ek. DW 1:4
A tejszínt az édesítővel forráspontig melegítem, ha épp csak gyöngyözik leveszem és ráöntöm a csokira, amit apróra tördeltem egy tálban. 5 percet várok, amíg nagyjából megolvasztja, majd egy kanállal addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik, látni fogjuk a színén is, szép csokiszíne lesz az addig tejeskávé színnek.
Félreteszem hűlni, ha már kívülről nem meleg, beteszem a hűtőbe pár órára.
Miután kivettem a hűtőből kézi mixerrel kihabosítom, addig verjük, amíg a krém színe kissé kivilágosodik, de már nem folyós, ugyanakkor még lágy krémet kapunk. Folpackkal légmentesen lefedve kihűtjük, majd hűtőbe tesszük 1 órára. Miután teljesen kihűlt, kézi mixerrel enyhén kihabosítjuk. A kókusztej gyűlölő férjem egyáltalán nem érezte ki belőle a kókusztejszín ízét, SEMMI! különbség nincs az állati tejszínnel elkészített csokiganache és a mentes változat között!!!

Almás-körtepép:
200 gr alma (puculva, magozva)
300 gr körte (puculva, magozva)
2 ek. citromlé
1 ek. DW 1:4
1,5 kk. útifűmaghéj
A gyümölcsöt hámozzuk, magtalanítjuk, és apróra daraboljuk. A citromlével feltesszük a tűzhelyre, és kb. 10 percig először fedő alatt, majd fedő nélkül, többször megkeverve rotyogtatjuk. Láthatjuk, hogy elég bő levet eresztett, de ne aggódjunk, amikor lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az útifű maghéjat, így mire kihűl a pép, tökéletesen zselés állagot kapunk finom gyümölcsdarabokkal Teljesen kihűtjük!

A piskótát 3 lapba vágjuk. Az alsó lapot megkenjük vékonyan csokikrémmel, majd habzsákból egy karimát nyomunk a lap külső körívére. Ez fogja tartani a következőleg a krémre kanalazott gyümölcspépünket. ezt megismételjük a második piskóta lappal is, majd a harmadik lappal befedjük, maradék krémmel körbekenjük a tortát, és ízlés szerint díszítjük. Nagy örömömre ez a krém tökéletesen alkalmas volt a díszítőcsővel ellátott habzsákból való formára nyomáshoz is.

Az egy év alatt a legnagyobb öröm mindig az volt számunkra, amikor láttuk a közeli családtagjaink, barátaink arcát, amikor ámulattal ízlelték, mit ízlelték, falták a finomságokat. Nem kell ettől nagyobb bizonyság, hogy mentesen, agyonfinomított-hagyományos alapanyagok nélkül is lehet magas minőségű, páratlanul finom süteményeket készíteni, ráadásul a külcsínyről sem kell lemondani.
Az egy év alatt rengetegen szavaztak bizalmat a receptek iránt, a visszajelzések pedig szívet melengetőek voltak.
Köszönjük a sok biztatást, kedves szót! Kívánjuk, hogy leljétek továbbra is örömötöket a receptekben, a sütésben, alkotásban, majd a megérdemelt jutalom elfogyasztásában!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply