Gluténmentes/ Torták/ Ünnepi

GLUTÉNMENTES KÓKUSZOS-ANANÁSZOS ANYÁK NAPI SELLŐ ÓRIÁS MUFFIN TORTA-GIANT CUPCAKE

Úgy látszik, minden évben felváltva töltjük hol az egyik anyukánkkal, hol a másikkal az anyák napját. Most úgy jött ki a lépés, hogy 5 napot is tölthettünk az én anyukámmal, hiszen a május elsejét megtoldottuk két szabadnappal 🙂 Tamással nagyon áldottak vagyunk, mert mindkettőnk anyukái a legjobbak a világon! Ehhez nem is tudnék mit hozzáfűzni, ez az igazság 🙂 Ezt a sellő uszony tortát már régóta tervezgettem fejben, és tudtam, itt az ideje az elkészítésének. Nevemből adódóan azért mégiscsak van némi közöm a sellőkhöz, így megfelelő választásnak éreztem ezt a tortát az én anyukámnak 🙂 Stílusosan trópusi ízvilággal párosítottam a sellő formát, így tejmentes ananászos krémmel töltöttem a kókuszos piskótát.

Kókuszos piskóta anyaghányad az óriás szilikon muffin forma aljába és tetejébe összesen:
8 tojás szétválasztva (Összesen 480 gr tojás)
40 gr DW 1:4 édesítő
2-3 ek. olaj
60 gr barna rizsliszt
50 gr zabpehely liszt
25 gr Meru kókuszliszt
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele az olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, amibe szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg kimért és alaposan összekevert liszteket. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük az olajsprayvel kifújt szilikon óriás muffin szilikon formákba, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 10 percben, a második 10 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Ha a piskótánk tetejét finoman megnyomva lágyan szörcsögő hangot hallunk, és visszarugózik piskóta, akkor kész. Kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Rácsra fordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tejmentes ananász krém:
600 ml 100%-os ananászlé
2 cs. vaníliás pudingpor
3 ek. DW 1:4 édesítő
kb. 400 ml Cocomas kókusztejszín
Az ananászléből, édesítőből és pudingporból a szokásos módon sűrű pudingot főzök, majd lehúzom a tűzhelyről és folpackkal légmentesen lefedem. miután teljesen kihűlt, hűtőben pihentetem egy éjszakát. Másnap az ananászos puding alapot 3 egyenlő részre osztom, és az egyharmad alapot visszateszem a hűtőbe, amiből később a pikkelyes külső krémborítás fog készülni. A maradék 2/3 pudingos alapot 400 ml kókusztejszínnel 3 részletben hozzáöntve kézi mixerrel folyamatosan keverve homogén, habos krémet készítünk. Látni fogjuk, mikor éri el a megfelelő állagot a krém. Ennek az ananászos krémnek az íze semmiben nem különbözik a mascarponéval kikevert krémek ízétől. Nem lesz kókusz íze, továbbra is az ananász fog dominálni, mégis egy lágy, krémes ízvilágot kapunk eredményül, aminek az állaga megfelelő egy torta betöltésére, megtartja a piskótát. Nem lehetne íz alapján megállapítani, hogy ez egy tejmentes krém. ?

Következő lépésben elkészítjük a csokikapszlit, amihez a szilikonforma alsó hullámos részét alaposan elmossuk mosószeres vízzel. Most először próbáltam cukormentes fehércsokival elkészíteni, amihez nem sok reményt fűztem, hiszen a CM fehércsoki halmazállapota nem olyan stabil, mint egy jó minőségű étcsokinak, így féltem, hogy majd a forma leválasztásakor eltörik a csoki, de azért megpróbáltam. 150 gr cukormentes fehércsokit gőz fölött megolvasztottam, majd a formába kanalaztam a csokit, körbeforgattam a szilikonforma belsejében, akár 2-3-szor is, hogy mindenütt egyenletes vastagságban fedje csokival. Ez a mozdulatsor fehércsokival nagyon nehéz hiszen nem folyik annyira a csoki, mint egy étcsoki esetében, kanállal segíthetünk eloszlatni a formában a csokit. Hűtőbe téve hagyom megszilárdulni. Mivel láttam, hogy elég vékonyra sikerült a csokiréteg, így a biztonság kedvéért 100 gr étcsokival is ráerősítettem, ezért is lett némileg márványos hatású a csokikapszlim, de legalább nem tört ripityára, amikor leválasztottam a szilikonformát. Újra hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

Ha már teljesen szilárd a csoki – körömmel picit kocogtassuk meg ellenőrzés képpen -, óvatosan hámozzuk le a szilikonformát a csokikéregről. Először válasszuk el a peremét mindenütt a szilikontól, majd fogjuk meg a két oldalán a szilikont és kezdjük el kifordítva lehúzni róla, mintha szó szerint hámoznánk valamit. Ne féljünk, nem fog elpattanni a csoki. Én ehhez a mozdulatsorhoz gumikesztyűt húztam, hogy ne tapizzam össze a csokit, de gyakorlatilag csak a csokihüvely belsejéhez kellett hozzáérnem. A kesztyű azért is kell, hogy a kezünk melegétől megvédje a vékony csokikérget. Ezután már csak a piskóták minimális igazítására van szükségünk, hiszen kisebb lett a hely a csokikérgünkben, valamint a krémrétegekkel is csökken a helyünk, így ehhez mérten farigcsáljuk körbe a piskótánkat. Ezután három lapra vágtam az aljába szánt piskótát, és az ananászkrémmel rétegezve, a krémbe ananászdarabokat téve betöltöttem a csokiból készült muffinkapszlit úgy, hogy a csoki mindenütt krémmel érintkezzen. Folytattam az építkezést a muffin tetejével is, majd kívülről is bevontam a maradék ananászkrémmel. Hűtőbe tettem dermedni.

Pikkelyes ananászos-mascarponés díszítő krém:
Pudingos alap 1/3-a
250 gr mascarpone
A maradék ananászos puding alapot kézi mixerrel kihabosítottam a mascarponéval, majd 2 részre osztottam és lilára és türkiz színekre színeztem. Sziromnyomó csővel ellátott habzsákba raktam a két krémet, majd a tortára nyomtam a színátmenetes kis pikkelyeket, amivel kialakítottam a sellő farok részét. Nah ennél a pontnál már nagyon fájt a csuklóm, alig bírtam nyomni a krémet, de azért csak sikerült.

Az “i”-re a pontot a fehércsokiból készült sellőuszony tette fel, amit szintén kissé zöldre színeztem. Nagyon nehéz bánni a cukormentes fehércsokival, de végülis csak sikerült megformálni, amit elképzeltem. Legközelebb még jobb lesz 🙂
Anyukám nagyon örült a tortának, a belsejében lévő ananászkrémről pedig ő sem mondta volna meg, hogy tejmentes 🙂 Biztos minden Édesanya álma egy sellőtorta, mi más is lehetne 🙂
Éljen soká’ minden Édesanya!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply