Gluténmentes/ Laktózmentes/ Torták

GLUTÉN-ÉS LAKTÓZMENTES BARACKOS TÚRÓ RUDI TORTA

Egy kedves barátunk hívott fel a hét közepén, hogy SOS-ben szüksége lenne egy tortára a testvére hétvégi szülinapjára. Nincs szívem nemet mondani a szükségben levő barátoknak, így bevállaltam septiben a tortát. Persze a szívhez szóló kérés mellé a pozitív elbírálás reményében már konkrét elképzelés is társult, legyen cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű és NE! legyen krémes…No itt felvontam a szemöldököm, mivel azonban korábbról már ismertem az ismerős és családja ízlését, így rögtön értettem is a célzást, miszerint ne legyen nehéz vajas-mascarponés krémmel töltve. A fény az alagút végén a túró volt végül, és mellé valamilyen gyümölcs párosítás. Így született meg ez a Túró Rudi ízesítésű, baracktöltelékkel gazdagított torta. Elkészítése rém egyszerű, kezdőknek is jó szívvel ajánlom, és időben sem jár hosszas pepecseléssel.

A 17 cm-es torta alapjához a korábbi, jól bevált gluténmentes kakaós piskóta alapreceptemet vettem elő, amelyet IDE kattintva találtok.

Túró Rudi krém:
500 gr LM tégelyes túró (Lidl)
200 ml LM habtejszín (Lidl)
25 gr DW 1:4 édesítő
1 kis pohár LM natúr joghurt (Lidl)
1/2 citrom héja
15 gr olvasztott 70%-os étcsoki
A tejszínt egy magas falú keskeny átmérőjű, botmixerhez kapott keverőtálban kemény habbá verem. A túrót egy nagyobb keverőtálban a negyedannyival és joghurttal alaposan elkeverem, hogy ne maradjanak a túróban nagyobb darabok, rögök. Hozzákeverem a citrom héját, valamint az olvasztott csokit, és kézi mixerrel homogénre keverem. Ahogy belekeverjük az olvasztott csokit a hideg túróba, apró kis csokidarabokká szilárdul vissza hirtelen a csoki, de ezzel még rusztikusabb, gazdagabb ízvilágot ad majd a szájban lágyan olvadó csokidarabokat érezvén. Legvégül az előzőleg felvert habtejszínt keverjük hozzá. Nem kell bele semmilyen habfixáló, sem zselatin, nagyon jó állagú, krémes, de tartós krémet kapunk, aminek az íze tökéletesen megegyezik gyerekkorunk kedvenc pöttyösével ? Betöltésig hűtőbe tesszük. Miután kihűlt a piskóta, három lapra vágom, és az első piskótát meglocsolom kissé a barack befőtt levével. Vékonyan megkenem a krémmel, majd barack szeleteket terítek rá, amit szintén krémmel fedek be végül. Ezt megismétlem a többi lappal is, míg végül körbekenem a torta tetejét és oldalát is a maradék krémmel. Hűtőbe teszem a tortát dermedni.

A kész torta köré csokicsipke díszítést is készítettem. Ehhez mérjük körbe a kész tortánk kerületét (nekem ez most 59 cm volt), magasságát (8 cm), majd ezeket a méreteket egy hosszú celofán csíkra rajzoljuk és kivágjuk. 50 gr olvasztott csokit nylon habzsákba raktam, vágtam egy apró lyukat a végén, és határozott, gyors mozdulatokkal körkörös, egymást sűrűn metsző mintával alakítottam ki a csipke felületet. Ezután kb. 5-10 percig pihentettem (nem hűtőben!) ezt a csokicsipke díszt a celofánon, amíg a csoki már kezd bőrösödni, de még formálható törés nélkül, majd az addig hűtőben pihent torta oldalára simítottam óvatos mozdulatokkal. Celofánnal együtt a hűtőben pihentetjük, amíg teljesen megdermed a csoki, és szinte magától elválik a celofántól.

Mindig ámulattal tölt el, milyen különlegesen szép díszítést lehet elérni ezzel az igazán egyszerű technikával, fantasztikusan helyzetbe hozza a legegyszerűbb tortákat is. 🙂 A torta tetejét kakaóporral szórtam meg, természetesen itt is visszaköszön a csipke motívum 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply