Torták

30. SZÜLINAPI GYÜMÖLCSTORTÁM

Február 4-én, vagyis tegnap ünnepeltem a 30. szülinapomat. Így kivételes módon magamnak készítettem ezt a tortát, amit Anyukám eddig szinte majdnem minden együtt ünnepelt szülinapomra elkészített nekem. Imádom gyerekkorom óta a gyümölcsöket, és úgy gondolom, hogy ebben ez a torta is szerepet játszott. 4 féle gyümi van a lágy vanília krémbe ágyazva: ananász, őszibarack, kivi és meggy. Téli gyerek anyukája mi máshoz is nyúlna a legnagyobb fagyok közepén, mint a finom, házi gyümölcs befőttökhöz? Persze mindezt immáron cukormentes kivitelben  Külsőre megreformáltam kissé a tortát, a belseje azonban és legfőképp az íze tökéletesen ugyanolyanra sikerült, mint a sok-sok éve megszokott ízvilág  Minden egyes falattal visszajött 1-1 szülinapi emlék. 
Köszönöm Anyukámnak hogy 30 évvel ezelőtt együtt kezdtük az életemet, és hogy Apával és a tesómmal, Bettivel együtt családban élhettünk a kirepülésig. 

Gyümölcstorta recept 24 cm-es tortakarikában:
Hozzávalók a piskótához:
1 tortalaphoz (összesen 3 db kell ebből):
100 gr tojásfehérje (és ezek sárgája) ez kb. 3 db tojás
15 gr DW 1:4
30 gr Zabpehelyliszt
40 gr TK búzaliszt
Ebből a lapból 3-at sütöttem ki. Fehérjét a negyedannyival habbá vertem, hozzákevertem a sárgáit, tovább habosítottam, majd spatulával körkörös mozdulatokkal hozzáforgattam az elkevert lisztet. 175 fokra előmelegített sütőbe tettem. Csak a tortaforma alját kell kibélelni, az oldalát nem! Kb 13 perc alatt készre sütöttem, majd nyitott sütőajtónál pihentettem 5 percig, aztán kivágtam a tortaformából és rácson hagytam kihűlni.

Közben előkészítjük a gyümölcsöket, amit kell, meghámozunk, lecsepegtetünk, szeletelük.

Vaníliás krém:
2 cs. vaníliás pudingpor
3 dl tejszín
3 dl víz
2 púpos ek. DW 1:4
Ebből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni teljesen.
200 gr sobahőmrsékletű vajat kézi mixerrel kihabosítunk, hozzáadjuk a pudingot, tovább habosítjuk, majd hozzáadunk 250 gr mascarponét, és ezzel is alaposan kikeverjük a krémet. Aki szeretne, még tehet bele édesítőt, nekem a pudingban lévő édesítő bőven elég volt. Szép, habos-krémes fényes krémet kapunk.
A lapokat meglocsolhatjuk a gyümölcsök lecsepegtetett levével, majd megkenjük nem túl vastagon a krémmel, ízlés szerinti mintával a krémbe ágyazzuk a szeletelt-darabolt gyümölcsöket, majd a következő lap alját is megkenve, krémmel lefelé ráfordítjuk a gyümölcsökre, majd ezt megismételjük az utolsó lappal is. Én az alsó szintre raktam az ananászt és a kivit, a második lapra pedig a barackot és meggyet körkörösen elhelyezve. A torta legfelső lapját és oldalát megkentem a maradék krémmel.

Tejszínhabos-mascarponés díszítő krém:
200 ml habtejszín
1 ek. DW 1:4
200 gr mascarpone
A habtejszínt a negyedannyival kemény habbá verem, majd hozzáadom a mascarponét is, és tovább keverem a kézi mixerrel. Habzsákba teszem, és csillagfejű díszítőcsővel díszítem a torta tetejét. Ízlés szerint további gyümölcs darabokat, cukormentes gumicukrot is használhatunk. Én Aldiban kapható természetes alapú gyümölcsös gumicukrot használtam, pont volt itthon 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply