Egyszerű sütemények/ Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes

GLUTÉN-ÉS TEJMENTES CSOKIMÁMOR MUFFIN EPERVELŐVEL TÖLTVE

Az utóbbi időben kissé elhanyagoltam az oldalt. Jól esett egy kicsit kikapcsolódni, ha úgy tetszik, lustálkodni. Kevesebb időt töltöttem tudatosan az online térben, ez azonban nem jelenti azt, hogy leálltam volna a sütögetéssel. Kisebb szünet után hozom is az elmaradásaimat szépen sorban. Ezek a muffinok még Nőnapról lehetnek ismerősek sokaknak, ami annyira finomra (és limitált kiadásban) készültek Tamás kezei által, hogy kénytelen voltam a Nőnapot követő Tamás napra én is elkészíteni, hogy Tamás is élvezhesse ezt a finom süteményt. Tejmentesen készítettük el a kakaós muffinokat, amik igazán szaftosra, ízletesre sikerültek ezúton is.

Csupacsokis muffin (12 db normál méretű muffinhoz):
2 kis tojás
35 gr. DW 1:4 édesítő
0,6 dl olaj
2 kk. Barco kókuszzsír
120 ml Cocomas kókusztejszín
120 ml víz
85 gr. barna rizsliszt
82 gr. zabpehelyliszt (pehely darálva házilag)
48 gr darált mandula
25 gr holland kakaópor
Fél cs. sütőpor (vagy 1 tk. szódabikarbóna)
A por állagú alapanyagokat egy tálba mérem és alaposan elkeverem. Egy másik keverőtálban a tojásokat kézi habverővel összekeverem az édesítővel, majd hozzáöntöm az egymással folyékonnyá olvasztott olajat és kókuszzsírt és ezzel is elkeverem. Ezután a kókusztejszínt és vizet adom hozzá, alaposan kikeverem ezzel is, majd jöhetnek a száraz hozzávalók 2-3 fázisban csomómentesen hozzákeverve. Muffin kapszlikkal bélelt muffinsütő tepsibe adagolom, majd előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen kb. 25 perc alatt készre sütöm. Először szinte duplájára púposodnak, majd egy picit visszazárnak a tetején lévő repedések. Ha kész, kiszedem őket egy rácsra míg teljesen kihűlnek.

Miután teljesen kihűltek a muffinok, egy arra alkalmas eszközzel kifaragtam a muffinok közepét, és cukormentes eperlekvárt kanalazok óvatosan a belsejükbe.

Mindenmentes eperlekvár receptem IDE kattintva olvasható. Az előzőleg kifaragott tésztadarabkákkal, mint egy hordót, visszadugózom. Nincs más hátra, mint finom csokikrémmel díszíteni a muffinokat.

A tejmentes vegán krémhez a már jól bevált csokiganache receptemet vettem alapul:
200 gr Delcoco kókusztejszín
1,5 ek. DW 1:4 édesítő
90 gr 70%-os étcsokoládé
A kókusztejszínt az édesítővel forráspontig melegítem, ha épp csak gyöngyözik, leveszem és ráöntöm a csokira, amit apróra tördeltem egy tálban. 5 percet várok, amíg nagyjából megolvasztja, majd egy kézi habverővel addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik. Látni fogjuk a színén is, szép csokiszíne lesz az addig tejeskávé színnek. Folpackkal légmentesen lefedve félreteszem hűlni, ha már kívülről nem meleg, beteszem a hűtőbe pár órára. Én mindig a felhasználást megelőző este készítem el ezt a krémet, hogy legyen elég ideje a megfelelő állagot elérnie. Ha nem cél a tejmentesség, akkor hagyományos állati eredetű tejszínből is készíthetjük ezt a krémet, azonban az a tapasztalatom, hogy kókusztejszínnel sokkal jobb állagú és sokkal selymesebb ízvilágú is lesz a csokikrémünk, így megéri azt a potom 200 Ft többletköltséget rászánni a bevásárlásnál. Nem értek a kémiához, de kókusztejszínnel készítve pillanatok alatt elegyedik a csoki, míg állati tejszínből készítve akármilyen körültekintően is készítem, mindig maradnak apró csokidarabok, amik beleszilárdulnak a krémbe, és még több időbe is telik az elegyedése a csokival.

Miután kivettem a csokikrémet a hűtőből, kézi mixerrel kihabosítom, addig verjük, amíg a krém színe kissé kivilágosodik, lágy krémet kapunk. Ha túl sűrű lenne a csokikrémünk, akkor pár csepp kókusztejjel lazíthatunk rajta keverés közben. Csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk a krémet, és az immáron eperlekvárral töltött kakaós muffinok tetejét díszítjük velük bőségesen.

Tamás kolleginái és közeli hölgy ismerősei nagyon örültek a nőnapi meglepetésnek. A visszajelzések alapján mindenkinek nagyon ízlett, és bevallom, én magam sem tudok kedvesebb figyelmességet elképzelni egy saját készítésű cukor-glutén-és tejmentes süteménynél 🙂 Telitalálat volt 😉

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply