Egyszerű sütemények/ Gluténmentes

GLUTÉNMENTES MÁLNÁS-KÓKUSZOS KUGLÓF

Ebben a nagy meleg időszakban igazán hálás sütik az egyszerű kevert tésztás kuglófok, hiszen kevés mosatlannal jár elkészítésük, gyorsan megvannak és szinte bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk készítésük során. A nagyobbik gond számomra napokig az volt, hogy gyorsabban faltam fel a sütibe szánt gyümölcsöt munkából hazaesve, minthogy elkezdtem volna bekeverni az alapanyagokat, így napokig csak halogattam ennek a kuglófnak az előállítását, pedig rettenetesen vágytam már egy jó kis szaftos, omlós, gyümölcsös sütire  Amikor már kb. negyedik napja pakoltam ki a cuki rózsaszín kuglóf sütő formám, Tamás mondta, hogy most már ne csak azt vegyem elő, hanem kezdjek is neki, mert nem óhajtja többször elpakolni utánam az üres, mégsem használt formát a szekrénybe  A végeredmény szerintem az eddigi legfinomabb kuglófom lett, az a tipikus kétpofára kategória  Ízre eszembe juttatta a “régi jó” fehérlisztes-cukros kuglófot, nagyon jó állagú és nagyon szép színű tésztát sikerült sütnöm 

Recept:
3 egész tojás
55 gr DW 1:4
300 gr Görög joghurt (Lidl)
150 gr olaj
2 marék málna
125 gr barna rizsliszt
75 gr ZP liszt
65 gr kókuszliszt (darált kókuszreszelék)
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
Egy keverőtálban a tojásokat a negyedannyival alaposan elkeverem (akár egy kézi habverő kanál is jó, nem kell géppel),majd hozzáadom a joghurtot, és ezzel is alaposan elkeverem. Hozzáöntöm az olajat, és kézi habverővel addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik a massza. A száraz hozzávalókat kimérjük és összekeverjük egy külön tálban, majd apránként hozzákeverjük a tojásos keverékhez. Egy krémes, kanalazható masszát kapunk. Kivajazzuk a kuglóf formát, és barna rizsliszttel megforgatjuk belülről a formát. Beleöntjük a formába a massza felét, majd a málna szemeket beledobáljuk, végül a tészta másik felével beborítjuk és előmelegített 165-170 fokos sütőben sütjük légkeverésen kb. 30-35 percig. Mivel mindenkinek máshogy süt a sütője, nézegessük, 20 perc után szurkálhatjuk is, mennyire sült át a belseje. Ha a kést kihúzva ragacsos lesz a penge, akkor süssük tovább. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával le is fedhetjük, de hagyjunk annyi rést, hogy a felesleges gőz ki tudjon menni a formából. Ha elkészültünk, akkor a sütőt lekapcsolva és kinyitva pihentessük a tésztát, majd 10 perc után a sütőből kivéve borítsuk rácsra a kuglófot és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágnánk.

Málnás-fehércsokis “glazúr”:
Kb. 350 gr. málna
1 púpos ek. DW 1:4
75 gr CM fehércsoki (Torras)
5 gr étkezési zselatin
A málnát botmixerrel pürésítem, szűrőn átpasszírozom, majd a negyedannyival összerottyantom. A fehér csokit apránként hozzá tördelem, folyamatosan keverem, míg teljesen fel nem olvad benne. A zselatint 1-2 kanál hideg vízben kocsonyásítom, majd hozzáöntöm a málnás masszához. Folyamatosan keverem, vigyázva, hogy ne forrjon fel addig, amíg a zselatin teljesen el nem vegyült a málnapürével. Ekkor leveszem a főzőlapról, és még melegen egy szűrőn ismét átpasszírozom. Hagyom kihűlni. Ne ijedjünk meg, ennyi idő alatt nem fog megkötni a zselé. Tálaláskor a hűtő hideg kuglófra szépen ráöntjük a szobahőmérsékletű málnazselét, kókuszreszelékkel és pár szem málnával díszítem. Ez a szósz mennyiség több lesz picivel, mint amit felhasználunk a kuglófhoz, így tegyük hűtőbe és 1-2 napon belül készítsünk mégegyet, nehogy kárba vesszen, vagy tejszínnel turmixként fogyasszuk.
Egy hátránya akadt a sütinek, hogy nagyon gyorsan elfogyott  Bármilyen gyümölcsünk is legyen kéznél, bátran kipróbálhatjuk vele a receptet. Én legközelebb barackkal fogom elkészíteni 
Ui.: És a fene vigye el, hogy a fotózásra szánt első szelet sosem a legszebben vágott szelet! Az összes többi szeletnél vágóélesen látszottak a málnaszemek, gyönyörű pöttyös mintát alkotva a fehér tésztában. De hát ugye Mörfi 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply