Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES SZÜLINAPI GYÜMÖLCSTORTA

Ezúttal egy rendhagyó bejegyzés fog következni, mivel ezt a gyümölcstortát én (Tamás) készítettem, így én írom ezt a posztot is 🙂 Marina nagyon sok születésnapi tortát elkészített már sokak örömére és megelégedésére. Tudtam, hogy Ő is vágyik egy olyan születésnapi tortára, ami nem a saját kezei között készül el, így magamra is vállaltam e nemes feladatot. Már volt alkalmam egy-egy sütemény vagy torta elkészítésében jeleskedni, de mondjuk úgy, hogy a díszítésben jelentős segítséget kaptam Marinától. Pedig elméletben ebben is nagyon jó vagyok, mivel annyi díszítőcsővel való krémnyomást láttam már, hogy szinte magaménak érezhetem a tudást 🙂 Persze ez nem így van, most először fogtam díszítőcsövet a kezemben (és természetesen nem a mosogatásáról beszélek). Egy pár próba nyomás után már mehetett is élesben, nem ördöngös feladat, gyakorolni kell picit, mondjuk nem is lett olyan szép, mint Marinának, de azért büszke vagyok rá és nem csak a díszítésre, hanem az egész tortára, mert teljesen egyedül készítettem az Édesítészde receptjeiből összeollózva a piskótát és a krémet. Minden úgy sikerült, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, a piskóta is zseniális lett, pedig féltem tőle, mint a tűztől. Tanulságként levonható, ha én el tudtam készíteni, akkor bárki, de tényleg!!! 🙂 A tortakészítés idejére Marinát nagyon kedves barátaink lefoglalták, így nyugodtan el tudtam készíteni otthon a tortát, másnap pedig ugyanezen barátainkkal ünnepeltük a pár nappal előrehozott szülinapot, ahol persze a torta is debütált 🙂

És akkor következzen a recept:
Először is elkészítettem a krém pudingját, hogy ki tudjon hűlni, míg a piskóták kisülnek.
500 ml házi őszibarack befőtt leve
200 ml ananászkonzerv leve
2 ek. DW 1:4 édesítő
2 cs. vaníliás pudingpor
Míg 100 ml folyadékban csomómentesre keverem a pudingport, addig a többi alapanyagot forrásig melegítem. Ekkor beleöntöm a pudingos alapot és gyors kavaró mozdulatokkal várom, hogy besűrűsödjön a puding. Ekkor lehúzom a főzőlapról és folpackkal légmentesen letakarom, hagyom teljesen kihűlni.

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű mandulás piskótához:
4 tojás szétválasztva (Összesen 240 gr)
17 gr DW 1:4 édesítő
1 ek. olaj
34 gr barna rizsliszt
26 gr mandulaliszt (darált mandula)
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatom az olajat, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a mandulával elkevert lisztet is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! 170 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 perc alatt készre sütöm, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyom teljesen kihűlni. Ezt a munkafolyamatot még kétszer megismételjük, így kapunk végül 3 db 1 lapnyi vastagságú piskótát. Én szilikonos tortaformában sütöttem, ami nagyban megkönnyítette a sütési folyamatot a 3 lap elkészítésénél. Hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat.

Miután a barack-és ananászleves pudingalap teljesen kihűlt, 500 gr mascarponéval habosra keverem. Nagyon jó állagú krémet sikerült kevernem belőle, nem maradt “csirizes”. Marina javaslatára   a krémet a cukormentes befőttek levéből készítettem, mert így csak a gyümölcsben lévő szénhidrát mennyiségét kellett számolni a tortában, hiszen a leve nem turmixolt gyümölcslé, hanem egy szirupos állagú gyümölcsízű víz.

Ezt követően arany tortakarikára raktam az alsó piskótalapot, meglocsoltam az ananász konzerv maradék levével, megkentem krémmel, és a képen látható módon raktam ki gyümölcsökkel. Még egy vékony krémréteget húztam a gyümölcsökre és jött a következő piskótalap, amivel ugyanígy jártam el. A maradék krémmel körbekentem a torta oldalát és tetejét. Habkártyával húztam simára az oldalát, miközben forgattam a tortatálat. Nagyon féltem ettől a résztől, de ez is simán ment. Ekkor kezdtem megnyugodni, hogy szuperül fog sikerülni a torta. Már csak a külső krémbevonat és a díszítés maradt hátra.

400 ml habtejszínt 2 evőkanál negyedannyival kemény habbá vertem, majd 250 gr mascarponéval kikevertem. Ezzel a krémmel is körbevontam és elsimítottam a torta oldalát és tetejét, hogy szép egyenletes legyen a felülete. A maradék krém egy részét rózaszínre színeztem. Díszítőcsöves habzsákba kanalaztam a krémeket, és próbáltam egyenletesen, szépen nyomni a halmokat, ez hellyel közel sikerült is.

Amikor Marina megkérdezte, hogy sikerült a torta, azt válaszoltam, hogy a díszítésben lehetne erősebb és kicsit visszafogtam magam, nehogy sok legyen. Erre azt mondta, hogy ha szeretném, együtt kidíszíthetjük. Ekkor megengedtem Neki, hogy benézzen a hűtőbe és látszott rajta, hogy gondolkozik, majd meglepődve rám néz és kérdezi: “Ezt Te csináltad???” Bólogattam, majd hozzátette, hogy még életében nem kapott ilyen szép tortát 🙂 Amíg gondolkozott, az járt a fejében, hogy mikor rakott tortát a hűtőbe, mert ez úgy nézett ki, mintha Ő csinálta volna 😀 Ennél nagyobb bókot nem kaphattam volna és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült örömöt okoznom Neki, meg persze a barátainknak is, mindenkinek nagyon ízlett a torta! 🙂

A végére pedig jöjjön az elmaradhatatlan szeletfotó 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply