Glutén- és tejfehérjementes/ Tejmentes/ Torták

GLUTÉN-ÉS TEJMENTES MEGGYES GESZTENYETORTA

Mivel is kezdhetném az új évet, mint egy vadiúj, ráadásul teljesen tejmentes torta recepttel? Már régen összeállt a fejemben ez a gesztenyés ízvilág, de testet öltése valamiért váratott magára. Most már tudom, mire várt. 🙂 A vadiúj, csodálatosan csipkés porcelán talpas tortatálamra! 😀 Rég szerettem volna már egy újabb gyönyörűséges talpas tortatálat beszerezni, folyamatosan nézegettem is a kínálatot az interneten, de sajnos olyan ízléssel áldott meg az ég, hogy általában nagyon nehezen találok figyelemre méltó, tetszésemet elnyerő darabot, és ez nem csak a tortatálakkal van így. Szeretem, ha valami amellett, hogy minőségi alapanyagból készül, valami különlegesség is rejlik benne. Általában első pillantásra tudom, hogy megtaláltam! És ez a tál pont ilyen. Szerelem volt első látásra! Elvileg a februári szülinapomra vártam érkezését, azonban nagy meglepetésemre már a két ünnep között meghozta a futár, így minden adott volt, hogy a barátainkkal töltött szilveszterre készített tortát már ezen fotózzuk 🙂 Mind színben, mind díszítésben tökéletes összhangban volt a torta a tállal 🙂

Diós piskóta egy 18 cm átmérőjű szilikonos magas falú formába:
6 tojás szétválasztva (Összesen 350 gr tojás)
30 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
50 gr barna rizsliszt
25 gr ZP liszt
40 gr darált dió
Elkészítjük a piskótát, a szilikonos formában való praktikus sütésről ITT olvashatsz részletesen. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Kókusztejes pudingos krémalap:
100 ml Cocomas kókusztejszín
200 ml víz
2 ek. DW 1:4 édesítő
1 cs. vaníliás pudingpor
Míg 100 ml hideg vízben csomómentesre keverem a pudingport, addig a többi alapanyagot forrásig melegítem. Ekkor beleöntöm a pudingos alapot és gyors kavaró mozdulatokkal várom, hogy besűrűsödjön a puding. Ekkor lehúzom a főzőlapról és folpackkal légmentesen letakarom, hagyom teljesen kihűlni.

Gesztenyekrém:
Kókuszos pudingalap
400 gr 100% natúr gesztenyemassza
1,5 ek. rumaroma
1 ek. DW 1:4 édesítő
kb. 400 ml Cocomas kókusztejszín
Nagyméretű keverőtálba rakom a gesztenyemasszát és az édesítővel és rumaromával egy villa segítségével alaposan összenyomkodom, átforgatom. Ekkor több részletben hozzáadagolom a pudingos alapot és a kókusztejszínt, majd kézi mixerrel alaposan homogén krémmé keverem. Láthatjuk, hogy margarin és habfixáló nélkül is egy nagyon tartós, jó állagú krémet kapunk, melyben a keményítőtartalom a teljes tortára vetítve alacsony mennyiségű lesz.

Mivel szeretem a változatos, de ízben jól passzoló tortakrémeket, most sem szerettem volna, ha elunjuk a masszív gesztenyekrémet, így kapott egy meggylekvár párosítást kiegészítésként, aminek receptjét IDE kattintva találjátok. A krémet és a meggylekvárt a feketeerdő tortáknál megszokott módon, váltott körözéssel töltöttem be, melynek képes segítsége IDE kattintva elérhető. Végezetül körbekentem a maradék krémmel a torta tetejét és oldalát, majd habkártyával simára húztam. A maradék krémet csillagcsővel ellátott habzsákból, kissé túlburjánzott, rokokó stílusban nyomtam a torta oldalára és tetejére, de azt hiszem, a tortatál díszítéséhez mérten nem estem talán túlzásba 😀 Maradék gesztenyemasszából készített gyöngyökkel fejeztem be a díszítést.

A diós piskóta, a gesztenyekrém és a meggy igazán jó hármasítást alkottak együtt 🙂 Boldogsággal töltött el a tudat, hogy egy újabb tejmentes krémet sikerült összeállítanom, amivel tökéletesen formázható krémdekorációt lehetett készíteni a tortára margarin vagy habfixáló használata nélkül. A gesztenyének köszönhetően nem ez a torta lesz a legkevesebb szénhidrát tartalmú az oldalon találhatók közül, az biztos, de rostdús, túlnyomórészt lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz értékes alapanyagokból, így kisétkezések alkalmával laktató választás lehet inzulinrezisztensek számára is. A torta összesen 201,7 gr szénhidrátot tartalmaz, 12 szeletre vágva ez szeletenként 16,8 gr túlnyomórészt lassú szénhidrátot jelent.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply