Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES BRUTELLA TORTA 4

Az utóbbi hetekben nagyon sokat betegeskedtem, egyik megfázásból a másikba hűltem, túl vagyok 2 kör antibiotikum kúrán is, de Tamás rendületlenül ápolt, etetett és itatott, míg én a túlélésért küzdöttem. Elhatároztam, hogy amint jobban leszek, sütök neki egy hálatortát, és még azt a kegyet is gyakorolhatta, hogy az ízét is megválaszthatta 🙂 Persze, rögtön tudtam a megkérdezése nélkül is, hogy mogyorókrémes tortát szeretne majd, így a szemem se rebbent, amikor valóban erre esett a választása, de megijedve sem voltam, mert tudtam, hogy a hűtőnkben lapul még egy adag korábban elkészített házi mogyorókrém 😉 A hétvégi hűtőürítés is kedvezett a tortaprojektnek, az elbújdosott, de megtalált alapanyagok pont kiadták a torta minden alkotóelemét. 🙂 Szóval minden jel arra mutatott, hogy bizony az egyik legfinomabb tortánkat kell megsüssem, Tamás legnagyobb örömére persze 🙂 Ez a torta számomra is a lemondás nélküli örömforrás, kevés édes ízért vagyok ennyire oda, de ez tényleg gyerekkorom kedvenc csokijának (Kinder Bueno) a legtökéletesebb alteregója 
Dobos lapokat használtam piskótaként, ahogy az előző hasonló tortáknál is. Az első ilyen tortámat és a házi mogyorókrém receptjét ITT találod. Annyit csavartam a piskóta receptjén, hogy most került bele némi darált mandula is, mert a darált zabpelyhem elfogyott és lusta voltam darálni. Baromi finom lett a piskóta, rendesen kiérezni a mandula aromáját már sütés közben is 🙂

Hozzávalók 6-7 db 17 cm átmérőjű vékony piskótalaphoz:
6 tojás fehérje
6 tojás sárgája
30 gr DW 1:4
37 gr olvasztott vaj
90 gr barna rizsliszt
30 gr darált mandula
30 gr ZP liszt
Legelőször 3 sütőpapírra felrajzolok laponként 2-2 17-es kört, és előmelegítjük a sütőt. A fehérjét a negyedannyival habosra keverem, majd hozzákeverem a sárgákat is, habosra. Mehet bele az egymással elkevert liszt, amit már spatulával forgatok hozzá több részletben. Alulról fölfelé, körkörös mozdulatokkal homogénre keverem a piskótatésztát. Végezetül az olvadt de nem forró vajat hozzácsurgatom és folyamatos körkörös, de óvatos keveréssel beleforgatom. Addig keverem, míg nem látok már olvadt vajas részeket. Ekkor már sűrű, lomha tészta állagot kapunk.
Az előre felrajzolt sütőpapírra merőkanállal kiadagolom a tésztát, és spatulával vagy késsel kör alakúra formázom, Kb 0,5-1 cm vastagságúra kenek minden egyes lapot. Az első két lapot 7-8 perc alatt készre sütöm előmelegített 170 fokon, ez éppen elég idő ahhoz, hogy a következő sütőpapírt megkenjem, majd jöhet a csere, és így tovább mindaddig, amíg el nem fogy a tésztánk. Nekem most 7 vékony lapra lett elegendő ez a mennyiség, de ha csak 6 lap készül, az sem baj A tésztát nyugodtan betehetjük a hűtőbe, amíg sülnek a lapok, ne aggódjunk, nem fog ennyi idő alatt összeesni.  Rácson hagyjuk kihűlni a lapokat.

Ezután nincs más dolgunk, mint 3 féle krémet készíteni:
Vaníliakrém:
120 ml tejszín
60 ml víz
20 gr (fél csomag!) vaníliás pudingpor
1 lapos ek. DW 1:4
130 gr mascarpone
30 gr szobahőmérsékletű vaj
Szokásos módon sűrű pudingot készítünk, miután teljesen kihűlt, kihabosítjuk a mascarponéval és vajjal.

Mascarponés mogyikrém:
180 gr mascarpone
1 kk. DW 1:4
4 ek. (kb. 150 ml) házi mogyorókrém
Kézi mixerrel kihabosítom a mascarponét a negyedannyival, majd kanalanként hozzáadom a mogyikrémet, a kívánt szín-állag eléréséig. Én egy sötét, masszív krémet szerettem volna.

Tejszínes mogyorókrém:
280 gr tejszín
1 ek. DW 1:4
200 gr mascarpone
2 ek. (kb. 80 ml) házi mogyorókrém
A tejszínt a negyedannyival kemény habbá verem, hozzáadom a mascarponét és a mogyorókrémet, és együtt habosítom tovább.

A lapokat a háromféle krémmel felváltva megkenem. Akkor jó, ha a tészta vastagsága kb. ugyanannyi, mint a krém vastagsága. Vékonyan bevonom az oldalát és a tetejét is, majd habkártyával egyenletesre húzom. Hűtőben dermesztem kicsit a végső díszítésig. A kimaradó krémeket felhasználva díszítem a tortát. Ha elég kitartóan várakozunk pár órát, amíg a torta szépen megdermed, akkor ilyen csodaszép szeleteket tudunk majd vágni a tortából. Én teljesen odavagyok ezért a 14 rétegből álló tortáért 🙂 Ráadásul olyan alacsony szénhidráttartalma van egy szeletnek, hogy szinte ő akar majd megenni minket uzsonnára 😀 Az egész tortában 98,6 gr CH van, 12 kiadós szeletre vágva szeletenként ez 8,2 gr csigalassú szénhidrátot jelent 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply