Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES NYUSZIS CITROMOS-MÁKTORTA

Lassan kezdem utolérni magam, már ami a húsvéti ünnepi sütögetéseket illeti. Ma reggel fejeztem be ezt a tortát. Egy korábbi piskótatekercs receptemet öntöttem torta formába, amivel egy frissítően üde, tavaszi finomságot alkothattam aktuálissá varázsolva a panna-cotta nyuszikkal

Recept egy 17 cm-es tortaformához:
4 nagyobb tojás szétválasztva
20 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
40 gr barna rizsliszt
35 gr ZP liszt
15 gr darált mák
Fél citrom héja
1 ek. citromlé
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett egy löttyintésnyi olajat csurgatok bele, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok, majd a citromhéjat és citromlevet is belekeverjük folyamatosan. Végül a mákkal elkevert liszteket is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Felhívnám a figyelmet, hogy ez egy abszolút sütőpor és szódabikarbóna mentes piskótatészta. Csak alul sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm a masszát, és a széleit kissé felhúzom, hogy tudjon kapaszkodni. 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm, majd lekapcsolt sütőben pár percig pihentetem, majd kiveszem a sütőből és egy késsel kivágom a formából. Rácson hagyom teljesen kihűlni.
A piskóta barna rizslisztből egy álom a teljeskiörlésű lisztek után. Sokkal puhább, egyenletesebb, magasabb. Napok után sem szárad meg, nem zaccosodik, egyszóval fantasztikus. Javaslom azoknak is, akik nem tartanak gluténmentes diétát, hogy próbálják ki, és nézzék meg a különbséget a TK+ZP lisztes piskótához képest.

Krém:
300 gr tejszín
1 ek. DW 1:4
1 zacsi vaníliás xilit
250 gr mascarpone
1 citrom reszelt héja, esetleg pár csepp leve.
A tejszínt az édesítőkkel együtt kemény habbá verem, majd hozzákeverem a mascarponét, végül belereszelem a citrom héját, és simára keverem a krémet.
A kihűlt piskótát három lapba vágom, és betöltöm a citromos krémmel. A tetejét és az oldalát is bevonom, habkártya segítségével lehúzom egyenletesen az oldalát.

A nyuszi díszítő elemek a korábbi panna-cotta receptem alapján készültek, melyet IDE kattintva érhettek el.
Kétfelé veszem, külön-külön megszínezem, és szilikon formákba öntöm. Miután a hűtőben megdermedt, óvatosan kivesszük a formákból.
A torta tetejét fehércsokival díszítettem, hogy kissé rusztikusabb legyen a hatás. Alacsony hőfokon vízgőz felett olvasztottam meg az egy tábla fehércsokit, majd egy ek. olajjal elkevertem és a tortára simítottam.
A kedvenc tortaállványomon tálaltam, amit még februárban rendeltem messziföldről a szülinapomra, és csak március végén érkezett meg hozzám, azóta nem volt sajnos alkalmam felavatni, ez a pasztell színösszeállítású torta azonban nagyon jól társult hozzá

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply