Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES FEHÉRCSOKIS-MÁLNATORTA

 Eddig nagyon jól állok a szezonnal, minden gyümölcsből kihoztam a maximumot és sok új ízt és ötletet is mutattam már. 🙂 A meggy és cseresznye után kiskertünk következő gyümölcse a málna. A tavalyi nagy sikerű, sokatok által elkészített málnás csokiörvény torta receptjét ITT találod. Most elkészítettem pepitában. Már nagyon régóta terveztem a fehércsoki és málna királyi párosítását, így az érett málnaszemek láttán tudtam, eljött az idő! Odavagyok a klasszikus szépségekért, ami mind az ízekre, mind a külsőre igaz. És ez a torta mindezt testesíti meg számomra.

Egy barátunk épp jókor csöppent be hozzánk, így megkínáltuk egy szelet tortával. Azt az arcot le kellett volna videózni, amikor az első falatot kóstolta 🙂 Miután szóhoz jutott a gyönyörtől, csak ennyit tudott mondani: “ÍZORGIA” 😀 A tortaszelet végeztével már egyszerűbb mondatokat is újra képes volt megfogalmazni 😀 Elmondása szerint ezen a tortán senki nem ismerné fel, hogy cukormentes és gluténmentes süteményt eszik. Számomra minden egyes ilyen visszajelzés bizonyosság arról a törekvésemről, hogy lemondások nélkül is simán versenyre kelhet, sőt, utcahosszal le is győzhet egy mentes sütemény egy böte cukros-margarinos 95% haszonnal eladott “profi” cukrász tortát. A valódi, értékes, tiszta alapanyagokkal való munka meghozza gyümölcsét 😉

Hozzávalók egy két lapra vágható 16 cm átmérőjű mandulás piskótához:
3 tojás szétválasztva (Összesen 200 gr)
10 gr DW 1:4 édesítő
1 kk. olaj
25 gr barna rizsliszt
20 gr mandulaliszt (darált mandula)
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatom az olajat, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a mandulával elkevert lisztet is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Szilikon formában 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyom teljesen kihűlni. Ezt a munkafolyamatot még egyszer megismételjük, így kapunk végül 2 db 2 lapra vágható piskótát. A szilikonformában való praktikus sütésről ITT olvashatsz részletesebben.

Fehércsoki-ganache krém:
175 gr cukormentes Torras fehércsoki
200 ml tejszín
1 ek. DW 1:4 édesítő
250 gr mascarpone
A tejszínt a negyedannyival felforrósítjuk, majd levesszük a főzőlapról, és az apróra darabolt fehércsokira öntjük és pár percre állni hagyjuk. Ha már kezd olvadni, akkor kanállal kevergetjük, közben párszor még visszarakhatjuk a főzőlapra, mivel a fehércsoki nehezített pálya, egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy jó minőségű étcsoki. Tényleg csak pár másodpercre tegyük vissza a főzőlapra, folyamatos keverés mellett, nehogy lekapjon az alja. Ha már szépen elolvadt a csoki a tejszínben, akkor hűvösre tesszük, majd ha már nem meleg az edény, hűtőben tároljuk tovább, legalább 5 órán át. Hűtőből kivéve kézi mixerrel krémes habbá verjük, majd a mascarponéval krémes habbá keverjük.

Málnapüré:
350 gr tisztított, passzírozott málna
1 ek citromlé
4 gr pektin
28 gr DW 1:4 édesítő
A megmosott, átválogatott, botmixerrel összetört, szűrőn átpasszírozott málnát a citromlével felteszem forrni folyamatos keverés mellett. Közben kimérem és elkeverem egymással a negyedannyit és a pektint. Miután felforrt a málnavelőm, hozzáadom a pektinnel elkevert édesítőt, alaposan belekeverem egy kanállal, majd alacsony lángon újraforralom. Ha elkészült, egy alaposan elmosott befőttes üvegbe öntöm a málnalekvárt, és hagyom teljesen kihűlni. Szuper kocsonyás állaga lesz. Ennek a mennyiségnek kb. a felére lesz szükségem ehhez a tortához, a másik felét pár napig hűtőben tárolva felhasználhatjuk mondjuk piskóta tekercshez, natúr joghurt ízesítéséhez.

A kihűlt piskótákat két lapra vágtam. Először megkentem a málnalekvárral, majd vékonyan a fehércsoki krémmel is megkentem. Én ehhez habzsákot használtam, így nem nyomtam ki a málnalekvárt a krém alól. Ráhelyeztem a következő piskóta lapot és hasonlóképp jártam el a következő rétegekkel is. Végül a torta oldalát és tetejét is megkentem a fehércsoki krémmel, és simára húztam habkártyával. Rusztikus díszítést kapott a torta oldala, málnalekvárt pötyögtettem az oldalsó krémre és húztam el habkártyával a torta oldalán. A tetejét ízlés szerint, kimaradt krém arányában díszítettem rózsákkal, valamint a legszebb málnaszemekkel. Pici hűtőben dermedés után gyönyörű szép, réteges szeleteket tudtam vágni belőle.

A teljes tortában összesen 120 gr szénhidrát lakozik, mi ezt a tortát 10 szeletre vágtuk, így egy kiadós szelet 12 gr szénhidrátot tartalmaz mindössze 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply