Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES MÁKOS-MEGGYTORTA

Igazi szerelemtorta ez a javából! Az elmúlt heti meggy és cseresznyeszüretünk megkoronázásaként jött létre ez a torta. 2 meggy és 1 cserkó fát szedtünk le és dolgoztunk fel, a hét végére pedig beérett a kertünk legkisebb cseresznyefája is, mind a 15 szem diónyi nagyságú hibátlan cseresznyeszemével együtt, amik annyira szépek voltak, hogy vasárnap este 7-kor úgy döntöttem, sütök egy mákos piskótás-meggykrémes tortát csak azért, hogy a gyümölcsszemekkel feldíszítve megörökíthessük az első termését ennek a kis fának, amit a többi gyümölcsfával egyetemben apósom ültetett. Hihetetlen ez a szín, forma-és ízkavalkád, ami ebben a pici tortába belekerült, mindezt keményítő és ételszínezék nélkül, igazán alacsony szénhidrát tartalommal!

Hozzávalók egy két lapra vágható 16 cm átmérőjű mákos piskótához:
3 tojás szétválasztva (Összesen 200 gr)
10 gr DW 1:4 édesítő
1 kk. olaj
25 gr barna rizsliszt
20 gr darált mák
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatom az olajat, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a mákkal elkevert lisztet is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Szilikon formában 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyom teljesen kihűlni. Ezt a munkafolyamatot még egyszer megismételjük, így kapunk végül 2 db 2 lapra vágható piskótát. A szilikonformában való praktikus sütésről ITT olvashatsz részletesebben.

Mascarponés meggykrém:
500 gr mascarpone
2 ek. DW 1:4 édesítő
kb. 300 gr zselés meggylekvár
A hétvégi lekvárfőzésből kóstolásra kimaradt fél nagy üveg meggylekvár, amit kihűlés után hűtőbe raktam felhasználásig. A lekvár részletes leírását ITT találod. Eszméletlen jól megkocsonyásodott, jól eltaláltam a pektin mennyiségét, az íze is fantasztikus lett, így most bátran használhattam tortakrémbe is, szuperül színezte, ízesítette a krémet. Ráadásul plusz keményítő hozzáadása nélkül az állagát sem lágyította el. Mivel a lekvárom kissé savanykásra sikerült, így a mascarponét alaposan kikevertem 2 kanál negyedannyival, aztán hozzákanalaztam a lekvárt, és kézi mixerrel alaposan kihabosítottam.

A kihűlt piskótákat két lapra vágtam, megkentem a krémmel, majd a tetejét és oldalát is bekentem és habkártyával simára húztam. Hűtőbe raktam dermedni. Közben 50 gr cukormentes étcsokit gőz fölött 1 kk. olajjal felolvasztottam, habzsákba raktam, és a hűtő hideg tortára csurgattam. A kimaradt krémmel díszítettem, valamint a legszebb cseri és meggyszemekkel koronáztam a tortát.

Életem legszebb szeletfotójával hálálta meg ez a kis torta a törődést! 🙂 Nagyon büszke vagyok rá, hogy tiszta alapanyagokból, bármiféle állagjavító nélkül (sütőpor, színezék, keményítő) ilyen színpompás, ínycsiklandóan finom, és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtető, tökéletes állagú tortát készítettem 🙂 Az idény gyümölcs díszítésnek pedig párja nincs 🙂 És ha ez még mind nem lenne elég, az egész tortában összesen 84 gr, túlnyomórészt lassú szénhidrát található, így a 12 szeletes tortában szeletenként 7 gr CH van! Hát mi ez, ha nem a természet ajándéka?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply