Gluténmentes/ Hagyományos sütemények

GLUTÉNMENTES TÚRÓS BATYU

Avagy az X-Faktor belesült a batyuba!
Napok óta kívántam már valami finom erdei gyümölcsös vagy túrós harapnivalóra. Mivel a hét utolsó napján ismét helyszínelni voltunk, kénytelen voltam ismét valami hidegen is finom, tápláló eledelt csomagolni az útra. A héten az egyik csoportban kelt tésztás kakaós csigához kértek segítséget a liszteket illetően, és a végén annyit agyaltam a dolgon, hogy kénytelen voltam kipróbálni végre élesben is a nehezített pályás gluténmentes, de lassú szénhidrátokból álló kelt tészta készítését. Azt tudni kell rólam, hogy nem vagyok az a kakaós csigás típus (Tamás nagy bánatára), soha életemben nemhogy nem készítettem, de soha nem is ettem kakaós, vagy fahéjas csigát, valahogy nem kedvelem az édes briós tésztát sem, ha már nagyon muszáj, akkor diós, mákos vagy szaftos túrós töltelékkel fogyasztható számomra az édes kelt tészta. Mindezek fényében az egész heti kívánalmaim után elhatároztam, hogy egy sütin belül ötvözöm a túrókrémes és erdei gyümölcsös ízvilágot, mindezt egy gluténmentes, lassú CH-s kelt tésztába csomagolva.
Korábban készítettem már GM túrós pitét, melyben a nyújtható tészta kihívás sikerrel zárult számomra. Kelt tésztát azonban talán a legnagyobb megmérettetés előre bekevert, gyári lisztek nélkül készíteni, ráadásul túlnyomó részt lassú szénhidrátból. Kénytelenek vagyunk jó pár lisztféleséget felhasználni a feladathoz, hiszen minden liszt egy kicsit másban jó, más pozitív tulajdonsággal bír, így mindent latba kell vetni, hogy a sikér (búzafehérje) nélkül készült kelt tésztánknak a végén mégis sikere legyen 😉 A tészta összeállításához egy gluténos keltemet vettem alapul, a lisztek kivételével, a végeredmény egy jól kezelhető, minimális, de elfogadható mértékű mellékízzel rendelkező tészta lett.

Kelt tészta recept 12 db batyuhoz:
125 gr Kölesliszt (lassú CH, magas fehérje tartalom, jellegzetes íz)
125 gr Barna rizsliszt (lassú CH, semleges íz, költség optimalizáló liszt)
65 gr Amarántliszt (lassú CH, magas élelmi rost tartalom, jellegzetes íz)
35 gr Nyílgyökérliszt (gyors CH, állagjavító tulajdonság)
10 gr Útifűmaghéj (sikérpótló, állagjavító)
5 gr porélesztő
1 csipet só
12 gr DW 1:4
1 nagy tojás
60 gr tejföl
38 gr vaj
130 ml tej
fél citrom héja
1 ek. ecet
A száraz hozzávalókat (kivéve az élesztőt és az útifűmaghéjat) a robotgép keverőtáljába mérem és alaposan elkeverem egy kanállal. A tejet langyosra melegítem, majd az egyik felében az élesztőt futtatom, a másik felében az útifűmaghéjat keverem kocsonyás állagig. A vajat és tejfölt egy kerámia tálban a mikróban pár mp. alatt meglangyítom, majd minden eddig előkészült hozzávalót a keverőtálba öntök és a robotgép dagasztó karjával egy gombóccá dolgoztatom. Egy szépen formálható, nem túl ragacsos gombócot kapunk, amit letakarva meleg helyen hagyjunk 40 percig kelni.

Amíg tart a kelesztés, elkészítjük a túrós tölteléket:
500 gr tégelyes félzsíros túró
1 nagy tojás
csipet só
2 ek. DW 1:4
1 ek. vaníliás xilit
1 ek. tejföl
fél citrom héja
fél citrom leve
Ezek a mennyiségek a mi szánkíze szerint valók. Aki kevésbé szeretné citromosra, vagy édesre, az tegyen kevesebbet, közben folyamatosan kóstoljon! Egy villával alaposan összekeverem a túrós masszát, és felhasználásig a hűtőbe teszem.

Ennél a tésztánál nem mondható el, hogy a kelesztés végére duplájára nő, viszont egy ruganyos, jól kezelhető, szakadás mentesen nyújtható, könnyű tésztát kapunk eredményül. Barna rizsliszttel alálisztezett felületen kinyújtom a gombócunkat kb. 0,5 cm vastagságúra, és 10 x 10 cm-es négyzetekre vágom késsel. Ha a tészta széleinél már nem tudunk egyenletes négyzeteket vágni, akkor nyugodtan gyúrjuk össze a leeső széleket, nyújtsuk ki újra, és szabjuk a kívánt méretre.

A túrós töltelékből kb. 1 evőkanálnyit a négyzetek közepére halmozok, és pár szem fagyasztott erdei gyümölcs bogyót szórok a töltelék tetejére, majd a szemközti csúcsokat felhajtjuk a tészta közepére.

Nekem nem ragadtak össze a csúcsok, így féltem is, hogy majd nagyon szétnyílnak és kifolyik belőlük a töltelék, de egész jól tartották magukat, formásak maradtak a sütés végére is 🙂
Sütőpapírral bélelt tepsin 50 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket, és egyből 180 fokra állítjuk a hőfokot. Így nem teljesen hidegről kell felmelegednie a sütőnek, de még van idő egy kicsit a tésztának kelni. 20 percig sütöm ezen a hőfokon, majd mérsékelem 160 fokra, ahol további 10 percig sütöm a batyukat. Kissé szétnyíltak, de a töltelék nagyon szépen tartotta magát, nem folyt le a tésztáról.

Talán, ha kevesebb tölteléket rakok a tészta darabokra, még össze tudom csípni a csücsköket, de szerettem volna, ha bőségesen jut mindenhová a töltelékből, így vállaltam a kockázatot, hogy formabontó lesz a végeredmény. Ráadásul a batyuk kinyílásával szemet gyönyörködtető, színes látvány tárul elénk, amit igazán kár lett volna eltakarni 🙂

Hagyjuk teljesen kihűlni, tálaljuk porxilittel megszórva 🙂
Összegzésként elmondható, hogy nincs az a mennyiségű furábbnál furább liszt, aminek az ízét ne tudná egy kis citromhéj kifejezetten finommá varázsolni. Nekünk nagyon ízlenek a batyuk, másnap is szuper állagú maradt, nem kemény és nem porlik rommá a kezünkben. Arról viszont még nem vagyok meggyőződve, hogy valóban szükséges-e ezekhez a lisztekhez élesztőt adni, mert annyira nem hagyományosan viselkedik a történet, hogy simán el tudom képzelni, hogy akár teljesen el is hagyható, és semmit nem változtatna a tészta állagán. Legközelebb kipróbálom úgy is, most a biztonság kedvéért beletettem 🙂

Szerintem ha a képzeletbeli mérleg két üstjébe pakoljuk a hagyományos finomított lisztes, és ennek a tápláló, rostban gazdag és egyéb beltartalmilag fontos elemeket tartalmazó gluténmentes túrós batyu pozitív tulajdonságait, a mérleg nyelve igencsak az utóbbi felé fog eldőlni 🙂 Összesen 12 db batyu készült, darabjában 22 gr túlnyomó részt lassan felszívódó szénhidráttal. Tökéletes tízórai és uzsonna falatok, ne ijedjünk meg a megehető mennyiségtől, hiszen nagyon laktató süti, amiben szemmel láthatóan megvan az X-Faktor 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply