Torták

VANÍLIAKRÉMES-KIVI TORTA (ÉDESÍTÉSMENTES)

Tegnap ünnepeltük keresztfiunk első szülinapját. A családi összejövetelre készítettük ezt a tortát, melynél szintén szempont volt, hogy teljesen édesítés nélkül készüljön. Mivel a felnőttek nem annyira vannak oda a természetes, natúr ízekért, így nem kockáztattam meg, hogy az egész tortát édesítés nélkül készítsem el, ezért az alap tortát megtoldottam egy minitorta emelettel, amiből Oli is kedvére fogyaszthatott. Ízekben mindenképpen hasonlóan gondolkoztam, nem akartam két teljesen különböző tortát készíteni, így csak minimális különbség volt az alsó és a felső emelet között.

Kezdem az alsó torta receptjével:
Piskóta recept egy 4 lapos 17 cm átmérőjű tortaformához:
7-8 tojás (Összesen 460 gr héjastól mérve)
40 gr DW 1:4
95 gr TK búza
85 gr ZP liszt
2 ek. olaj
A tojások fehérjét kézi mixerrel habbá verem a negyedannyival. Egyesével hozzáadom a sárgákat, és tovább verem a habot. Lágy, de jó tartású, kopogó hangot adó, krémszínű habot kapunk, közben csurgassuk bele az olajat, verjük tovább, míg homogén masszát nem kapunk, amibe szilikon spatulára váltva 2-3 részletben hozzáforgatjuk az előzőleg alaposan összekevert lisztet. Alulról fölfelé forgatva a habban, vigyázva, hogy ne törjük össze a habunkat. Beleöntjük az alján sütőpapírral bélelt szilikon tortaformába, óvatosan elegyengetjük a tetejét és a széleket, hogy mindenütt egyenletes legyen a hab. A széleken spatulával kissé fentebb húzzuk a habot, hogyha elkezd nőni a piskótánk, akkor ne csak a közepe púposodjon, hanem a szélén is tudjon kapaszkodni. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a piskótát, és kb. 25-28 perc alatt készre sütjük. Láthatjuk, hogy szépen, egyenletesen jön föl az első 15 percben, a második 15 percben pedig alakját tartva sül készre. A sütési hőfok és idő sütőnként változhat, az én sütőm nagyon és hamar süt. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban megsült e a tészta. Ha kihúzzuk a tűt, akkor annak nem szabad ragacsosnak lenni. Lekapcsoljuk a sütőt, és kb 5 percig még bent hagyjuk a nyitott sütőben, hogy ne sokkoljuk a hirtelen hőmérséklet különbséggel. Ezután kivesszük, és láthatjuk, hogy a szilikon forma szélétől már magától elválik a piskóta, erre óvatosan rásegíthetünk egy életlen kerek vajkéssel, vagy szilikon spatulával, hogy ne sértsük meg a szilikon felületet. Amennyiben hagyományos kapcsos sütőformában dolgoztunk, óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbeszurkodjuk, körbevágjuk a karika mentén, leválasztjuk a karikát, rácsra fordítjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy nagyméretű éles késsel négy lapra szeleteljük.
Ebből a mennyiségből egy 7,5 cm magas, minden oldalán tökéletesen egyenletes piskóta született, vágóéles élekkel. Nem púpos, nem esik össze.

Vaníliás krém:
2 cs. vaníliás pudingpor
3 dl tejszín
3 dl víz
2 púpos ek. DW 1:4
Ebből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni teljesen.
500 gr mascarponét kézi mixerrel kihabosítunk, hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Aki szeretne, még tehet bele 1-2 ek. negyedannyi édesítőt. Szép, habos-krémes fényes krémet kapunk.
3 nem túl puha kivit megghámozunk, vékonyan felszeleteljük. Megkenjük az alsó piskótalapot nem túl vastagon a krémmel, majd a kivi szeleteket a krémbe ágyazzuk, és még egy kis krémmel befedjük a gyümölcsköket. Befedjük a második piskótalappal, majd mindezt megismételjük minden lappal. Betöltés után a maradék krémmel morzsakabátot készítünk, vagyis vékonyan körbekenjük a torta oldalát és tetejét, és hűtőben dermesztjük a díszítésig.
A maradék vaníliás krémet 1 csepp zöld gél ételfestékkel színeztem, és nyomócsővel ellátott habzsákban hűtőbe raktam a díszítésig.

Édesítésmentes mini torta:
Piskóta 4 db 15 cm-es formához:
2 nagy tojás szétválasztva
20 gr ZP liszt
26 gr Tk búzaliszt
A fentiekhez hasonlóan elkészítem a piskótatésztát, és 4 db egyforma mini szilikonos formába igazgatom, majd 10 perc alatt készre sütöm.

Egzotikus krém:
300 ml 100% multivitamin gyümölcslé
1 cs. vaníliás puding
250 gr mascarpone
A gyümölcsléből a szokásos módon sűrű pudingot főzök, kihűlésíg légmentesen folpackkal letakarom. Miután teljesen kihűlt, a mascarponéval habosra keverem. Volt egy sejtésem, hogy a 100 %-os gyümiléből édesítés nélklül is valami ízes dolog fog sikerülni, de arra nem számítottam, hogy valóban tökéletes ízű krém születik majd belőle. Érdemes kipróbálni, nem csak nagyon finom, hanem szuper intenzív narancsos színe is szemet gyönyörködtető látványt nyújt, így még színezni sem kellett 
A mini torta betöltése ugyanúgy történik, mint a nagyobb tortáé, itt is kivi szeletekkel töltöttem meg a piskótalapokat.
Összeállításnál 3 db vastag, erős szívószálat használtam erősítésnek, hogy a mini emelet alatt se rogyjon be az alsó torta.
Díszítésként kissé túlburjánzott, romantikus fodrokat kapott, melyet nyomócsővel formáztam.
A tortával várt még ránk egy másfélórás utazás dimbes-dombos, kanyargós, kevésbé jó minőségű utakon. Őszintén szólva, reggel, amikor beszálltunk a kocsiba, nem hittük volna, hogy épségben odaérünk a tortával  Én már mindenre fel voltam készülve, út közben 3x álltunk meg egy-egy kritikus útszakasz után, hogy Tamás lecsekkolja, kell-e már kocsit takarítani…Amikor a legkritikusabb gödrös manőver után visszaszállt ellenőrzés után a vezetőülés mögé, csak ennyit mondott: “A tortáid elpusztíthatatlanok”  Szóval csak célba értünk végül vele.
Kellemes ebédet tölthettünk el Oli családjával, örömmel vettünk részt rajta, a torta pedig annál nagyobb szívvel készült.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply