Torták

NARANCSOS-TÚRÓTORTA

Tudom, tudom, a csokiöntet! Mondanám szívesen, hogy a 6 éves unokahúgom vendégeskedett nálam, és mindenképpen segíteni szeretett volna nekem a csokiöntet elkészítésében, vagy hogy minimum egy 5,2 erősségű földrengés közepette, remegő kézzel kellett a torta tetejére varázsolnom a csokit, de természetesen nem ez történt, így nincs kifogásom, That’s all, folks! Van ez így, ezt még gyakorolnom kell, úgy látszik a csoki nálam a mumus 
Szóval történt az, hogy megkértek egy olyna torta elkészítésére, amiben “legyen mondjuk túró, meg valami gyümölcs, a többit rádbízom”. Kérés volt még az apple birodalom ikonikus logójának megjelenítése is a tortán. A régóta jól bevált gyümölcskocsonya technikájához fordultam hát, így született ez a narancsos-túrótorta.

Kakaós vajas piskóta 24 cm-es tortaformába:
4 tojás szétválasztva
25 gr DW 1:4
100 gr tejföl
40 gr olvasztott vaj
30 gr olaj
80 gr TK búzaliszt
75 gr Zabpehely liszt
25 gr kakaópor
1 kk szódabikarbóna
A tojások fehérjét a negyedannyival habosra verem, majd hozzáadom a sárgáját, tovább verem, mehet bele a tejföl és az olajos-vajas keverék is. Mindezt géppel alaposan elkeverem, így egy viszonylag folyékonyabb habot kapunk, amibe szilikon spatulával belülről kifelé, körkörösen elkeverjük az összeszitált szárazanyagot.
Előmelegített sütőbe tesszük sülni 175 fokon, alsó-felső sütéssel. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Túrókrém:
500 gr túró
45 gr DW 1:4
75 gr CM fehér csokoládé (Torras)
600 gr habtejszín
0,5 dl narancslé
étkezési zselatin
A túrót összekeverem a narancslével és a negyedannyival. Közben vízgőz fölött megolvasztok egy tábla CM fehér csokit (én Torras márkájút használok mindig, bioboltokban kapható), és hozzákeverem a túróhoz. 1 dl tejszínben feloldok 7 gr étkezési zselatint, majd mikróban pár másodperc alatt folyékonnyá melegítem, kavarom. Felverek 200 gr habtejszínt, és a túrókrémünk felét hozzákeverjük, végül a zselatinos tejszínt is hozzáverjük. Én végig kézi mixer gépet használok, az elején magas fokozaton, aztán mérséklem a fokozatot.
A kihűlt piskóta köré celofánnal bélelt tortaformát teszek, rászorítom, és ráöntöm a tejszínes-fehércsokis túrókrémet, elsimítom a tetejét, és hűtőben dermesztem 1 órát. A maradék túrókrémet szintén hűtőben tárolom, amíg szükségünk nem lesz rá.

Narancszselé:
500 ml narancslé (100 %-os, vagy frissen facsart)
20 gr étkezési zselatin
A narancslét összemelegítem a zselatinnal, felolvasztom benne. Picit várok, amíg hűl egy kicsit, majd a felét a megdermedt túrókrémes tortaalapra öntöm, visszateszem a hűtőbe dermedni 1-2 órát. A narancslé másik felét pedig egy egyenes, lapos aljú tálba öntöm, és hűvös helyen (esetleg hűtőben) hagyjuk megdermedni. Én ezt általában éjszakára hagyom, reggel lehet dolgozni vele, mint díszítés.
Ha a tortán megdermedt a zselatinunk, akkor 1 dl tejszínben feloldok 7 gr étkezési zselatint. Újra felverek 200 gr habtejszínt, és a túrókrémünk második felét hozzákeverjük, végül a zselatinos tejszínt is hozzáverjük. Óvatosan a narancszselé rétegre öntjük, kanállal elegyengetjük, majd egy éjszakán át dermesztjük hűtőben. Másnapra már dolgozhatunk a zselélyukasztással, formázással.
Először a zselé díszeket rakom a megdermedt túrókrémes tortára. Eközben cukormentes étcsokit olvasztok olajjal, majd óvatosan a zselé körök köré applikálom a csokit. Jó esetben ennek önterülő, sima felületűnek kéne lenni, na de ugye itt jött közbe a képzeletbeli óvodás cukrásszakkör a földrengés közepette, így most egy kissé zilált csokimáz lett a végeredmény.
Az ízén nem változtat, szuperfinom a krém, próbáljátok ki akár pohárdesszertként elkészítve Gullon keksszel is, messze veri a bolti krémtúró desszerteket 
A tortát a Sütik Birodalma oldalon talált egyik torta inspirálta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply