Gluténmentes/ Hagyományos sütemények/ Torták

GLUTÉNMENTES EPRES-JOGHURTOS CHARLOTTE TORTA

Nagyon kedvelem a klasszikus süteményeket, főleg, ha tradícionális bájuk mellett pofon egyszerűen elkészíthetőek. Sajnos az utóbbi időben nagyon kevés időm volt a saját örömünkre sütögetni, most azonban hűtő ürítés gyanánt pont ideális választás lett ez a könnyed, üde, tavaszi finomság. Kb. 1-1,5 óra alatt elkészíthető (ha nem számoljuk a piskóta hűlése és formázására szánt időt), ennek ellenére az ízlelőbimbók mellett a szemet is kápráztatja ez a piskótarózsák közé rejtett habos-joghurtos krémgömb.

 Először készítünk egy mandulás-citromos piskótát a sütőnk lapos “gáztepsijében”.
Recept 30×36 cm-es sütőtepsihez:
5 tojás szétválasztva
2 ek. DW 1:4 (édesítő)
1 ek. olaj
30 gr Barna rizsliszt
19 gr GM zabpehelyliszt (vagy darált zabpehely)
19 gr Mandulaliszt (vagy darált mandula)
Fél citrom reszelt héja
Pici friss citromlé
A tojások fehérjét a negyedannyival habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, majd tovább verjük, míg szép, halványsárga, homogén masszát nem kapunk. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük az olajat és egynemű habbá keverjük, majd a citromhéjjal és citromlével is alaposan elkeverjük. Végezetül az előzőleg egymással összekevert liszteket körkörös mozdulatokkal egy szilikon spatulával hozzáforgatjuk. Határozott, de lágy mozdulatokkal, nehogy lekeverjük, összetörjük a habunkat. Nagyméretű sütőpapíros gáztepsibe igazítjuk (ha kell, egy habkártyával belesimíthatjuk óvatosan) a habot, majd előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük a piskótánkat. Ha elkészültünk vele, akkor leválasztjuk óvatosan a sütőpapírról, és egy tiszta konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a piskótát. Ne féljünk, nem fog eltörni. Így hagyjuk kihűlni a tésztát.

Miután kihűlt a piskótánk, óvatosan kitekerjük, és egyenletesen megkenjük cukormentes eperlekvárral, melynek receptjét IDE kattintva találod. A piskóták kenéséhez és a krémhez összesen kb. egy 370 ml-es üveg lekvár fogyott el. Miután megkentük a piskótát, amilyen szorosan csak tudjuk, a hosszabbik oldal mentén feltekerjük újra, és folpackkal, konyharuhával újra bebugyoláljuk, hogy megtartsa a formáját, hűvös helyen hagyjuk kb. 1 órát állni az epres piskótatekercsünket. Ezután kb. ujjnyi vastagságúra szeleteljük a lekváros tekercsünket, és egy 18 cm átmérőjű, félgömb alakú, folpackkal kibélelt tálat-amilyen szorosan csak tudunk-kirakunk piskóta szeletekkel.

Epres-joghurtos krém:
400 gr Görög joghurt (Lidl)
15 gr étkezési zselatin
100 ml mandula vagy kókusztej
200 gr habtejszín (Lidl)
25 gr DW 1:4 (édesítő)
maradék eperlekvár
Az étkezési zselatint beáztatjuk a hideg növényi tejbe, hagyjuk, hogy megduzzadjon, majd mikróba téve 10-10 másodpercekre langyosra melegítjük, közben kavarjuk. Láthatjuk, hogy szép folyékony állaga lesz a zselatinos masszánknak, nem szemcsés, kissé áttetsző. Ekkor hozzáöntjük a joghurthoz, és alaposan elkeverjük benne. Kemény habbá verjük a tejszínt az édesítőszerrel, majd a joghurtos masszát kézi habverőre váltba beleforgatjuk, alaposan elkeverjük. Végezetül a piskóták kenéséből kimaradt eperlekvárt is elkeverjük benne, esetleg további eperdarabokat. Beleöntjük a piskóta szeletekkel bélelt tálba, és a tetejét is kirakjuk piskóta szeletekkel. Folpackkal lezárjuk, és hűtőben dermesztjük egy éjszakán át.
Másnap egy tálaló tányérra borítjuk és lehúzzuk róla a folpackot. Ízlés szerint tálaljuk, én most friss epret és romantikus virágokat használtam díszítésnek. Ezt a desszertet jó szívvel ajánlom akár kerti partikra, kültéri összejövetelekre, hiszen a zselatinos krém jól bírja a magasabb hőmérsékletet is, bár nem hinném, hogy 5 percnél tovább tartana, míg elfogy egy asztaltársaságban 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply