Egyszerű sütemények/ Gluténmentes

GLUTÉNMENTES FEHÉRCSOKIS-MOGYORÓS VIRÁGMUFFINOK

Ennek az adag virágos muffinnak még tegnap álltam neki gondolatban, hogy milyen jó lenne virág helyett egy tál virágos krémdekorációjú muffinnal köszönteni Anyósomat, második Anyámat Anyák napja alkalmából. Áldottak vagyunk Tamással, hogy mindkettőnknek támogató, szerető család jutott, így egymás szüleit is sajátunkként tudjuk szeretni. A krém alapot el is készítettem még tegnap, ma délelőtt pedig behajráztam a muffint és a dekorációt is ebédig, amire is hozzá mentünk át.
Mivel nagyon sok mogyoróm és egyéb mogyoróból készült alapanyagom van a kamrában és hűtőben, így gondoltam ebben a receptben felhasználok belőlük, hadd fogyjon. Még februárban a szülinapi tortámhoz készítettünk Tamássla házi fehércsokis mogyorópasztát, aminek maradéka a hűtőben egy befőttesüvegben várta jobb sorsát, időközben megdermedt, kiszáradt, így kissé porhanyóssá alakult, ezért az alábbi receptben a liszt szárazanyag mennyiség egy részét váltottam ki vele, hiszen ízében nagyon ütős alapja lehet ennek a muffinnak.

Mogyorós muffin (24 db minimuffin formához):
1 nagy tojás
30 gr. DW 1:4 édesítő
1 dl olaj
240 ml mandulatej (CM Alpro)
125 gr házi fehércsokis mogyorópaszta (recept ITT)
93 gr barna rizsliszt
63 gr csicseriborsó liszt
Fél cs. sütőpor (vagy 1 tk. szódabikarbóna)
A por állagú alapanyagokat és a száraz fehércsokis mogyorópasztát (ha frissen készül és krémesebb, az sem baj!) egy tálban elkeverem, egy keverőtálban pedig a nedves hozzávalókat kézi habverővel alaposan homogénre keverem. Hozzáadom a liszteket, összekutyulom, és muffin kapszlikba adagolom, majd előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen 20 perc alatt készre sütöm. Nekem olyan szépen duplájára púposodtak, hogy kész állapotukban is úgy néztek ki, mint a cake pop-ok, szép kis kerek formájuk lett 🙂 Ha kész, nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig pihenni, majd szedjük ki őket egy rácsra míg teljesen kihűlnek.

Vaníliás-fehércsokis mascarponés krém:
300 ml mandulatej (CM Alpro)
2 ek. DW 1:4 édesítő
1 cs. vaníliás pudingpor
75 gr Torras fehércsoki
250 gr mascarpone
A fehércsokit felolvasztjuk folyamatos keverés mellett az édesítős mandulatej 2/3-ában, majd hozzáadjuk a maradék mandulatejben csomómentesen elkevert pudingos alapot és sűrű pudinggá főzzük. Folpackkal légmentesen letakarva hagyjuk teljesen kihűlni, nekem egy éjszakán át a hűtőben dermedt kihűlés után.
A mascarponét kézi mixerrel kihabosítom, majd hozzáadom apránként a mandulás pudingom kb. 3/4-ed részét és alaposan kihabosítjuk. Annyi tálkába osztjuk, amennyi színt szeretnénk keverni, majd a kívánt színt gél állagú ételfestékkel érjük el. Különböző fejű díszítő szirom csövekkel ellátott nyomózsákba rakjuk, és a kívánt formára nyomjuk a kihűlt muffinokon.
A muffin sütéstől az utolsó krémvirág elkészítéséig kb. 2 óra alatt meg is volt az egész, így a közösen töltött ebédre már nem érkeztünk üres kézzel Tamással. Igazán egyszerű technika, mégis változatos, szemet gyönyörködtető desszertek készíthetőek egy kis kreativitással 😉 Az ízek pedig igazán telitalálat a mandulás-fehércsokis krémben szinte elolvad a szájban a mogyorós édes muffin!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply