Egyszerű sütemények/ Gluténmentes

GLUTÉNMENTES ERDEI GYÜMÖLCSÖS SAJTTORTA

Már jó ideje kívántam a négybetűs svéd bútorgyáros sajttortáját, de megfelelő kekszalap hiányában hetekig nem álltam rá az elkészítésére. A napokban azonban készítettem egy nagy adag házi cukor-glutén-és tejmentes linzer alapot, aminek egy részét lefagyasztottam, egy részét nyersen a hűtőbe raktam, mert tudtam, eljött az idő, ebből a tésztából bizony sajttortára is kell jusson, így a linzergyártás másnapján reggel az első dolgom volt nekikezdeni a hőn áhított desszertnek.

Recept egy 17 cm-es tortakarikába:
150 gr nyers házi gluténmentes-kókuszos linzer alap (linkelt receptben található mennyiség negyede)
Akár a fagyasztóból, akár a hűtőből vesszük elő a nyers keksztésztánkat, bátran reszeljük le egy nagy lyukú sajtreszelőn rögtön az-előzőleg alján és oldalán is szilikonos sütőpapírral bélelt-kapcsos tortaformába, majd egy kanál segítségével oszlassuk el egyenletes vastagságúra és nyomkodjuk el a tésztát az alján úgy, hogy a forma oldalára is felfusson a tészta. Tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, és 4-5 perc alatt süssük elő a torta alapját.

Eközben elkészítjük a krémes keveréket:
500 gr mascarpone (Lidl)
35 gr DW 1:4 édesítő
10 gr házi vaníliás xilit
2 db egész tojás
Fél citrom reszelt héja és pici leve ízlés szerint
1 marék fagyasztott erdei gyümölcs keverék
A mascarponét az édesítővel, a citromreszelékkel és levével keverőtálban kézi mixerrel, vagy robotgéppel kihabosítom, majd egyesével hozzáütöm az egész tojásokat is, amikkel szintén alaposan elkeverem, hogy szép, krémes és egynemű legyen. A fagyasztott gyümölccsel terítsük be az elősütött kekszes alapunkat, majd erre öntsük a sajtkrémet.
A sütőben 130 fokra mérsékeljük a hőfokot, és 1 órán keresztül sütöm, majd még 10 percig rákapcsolom a légkeverést is, hogy a gyümölcstől való nedvesség is eltávozzon a sütiből. Ha a sütés félidejénél elkezdene pirulni a sajtkrém, egy alufóliával le is takarhatjuk lazán, így nyugodtan süthetjük a megadott ideig tovább. Ezután lekapcsoljuk a sütőt, és résnyire nyitott ajtónál bent hagyjuk kihűlni a tortát kb 20-30 percig, közben a tortakarikát meglazíthatjuk rajta, vagy akár le is vehetjük, hogy ne izzadjon bele az oldala. Ekkor még kissé “remegős” lehet a sajtkrém, de miután teljesen kihűlt, eléri a megfelelő állagot is. Ezután hűtőben tároljuk, legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk, hogy összeérjen a tortánk. Ezzel a házi kekszalappal készítve végre egy olyan sajttortát sikerült készítenem, amit könnyedén, törésmentesen helyezhettem át egy tálaló tálra, így végre nem sütőpapírostól kellett tálalnom, félve attól, hogy atomjaira hullik a sajttorta kekszes alapja. Gyönyörűen egyben maradt, igazán jó állagú, fantasztikus ízű sajttortát sikerült készíteni. Ez a torta egy aduász lehet a kezünkben, ha vendégeket várunk, hiszen rövid előkészítéssel, kevés energiával egy olyan desszertet tálalhatunk, ami jó eséllyel mindenki nagy kedvence lesz a vendégseregben.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply