Egyszerű sütemények/ Gluténmentes/ Laktózmentes

GLUTÉNMENTES-ÉS LAKTÓZMENTES MEGGYES-TÚRÓS AERO SÜTI

Bizonyára megfigyeltétek már, hogy viszonylag kevés “hétköznapi” süteményt posztolok általában. Természetesen mi sem csak és kizárólag csecse tortákat falunk itthon. Készülnek lusta sütik, gyorsak, ötpercesek, amibe csak bele kell dobálni a hozzávalókat, keverem-kavarom, és bumm! Nah, ez pont ilyen süti. Nem annyira fotogén, hiszen ömlik ki belőle a bőséges meggy, amivel nemcsak megkínáltuk a túrós tésztát, hanem szó szerint megtömtük. Persze csinosabb lett volna, ha keresztbe-hosszába szépen egyesével belepottyantjuk a tésztába a meggyszemeket, de így minden egyes falatba jut szaftos-savanyú meggy, amitől olyan nagyon finom lesz ez a végtelenül egyszerű süti.  Már másodjára készítettük, először csak teljes kiörlésű búzalisztből, amivel szintén szuper finom volt, de ezt az adagot gluténmentessé is tettük, hiszen a kevert tésztákban levő lisztet bátran helyettesíthetjük a baromi alacsony sikértartalmú gluténmentes lisztekkel, a végeredmény nem sokban fog különbözni fehérlisztes társától. Olyannyira nem, hogy a munkatársaim -akiknek ma igen jó napjuk volt (lévén volt süti 😀 )- nem is gondolták volna, hogy ez a finomság nem fehérlisztből készült 😉 Ettől nagyobb bókot nem is lehet kapni 🙂 Szóval bátran álljunk neki, hacsak nem a Királynő asztalára hivatott feltálaltatni, ronda, de nagyon kapós lesz 😀

Hozzávalók egy 20×30-as méretű tepsihez:
6 kisebb tojás
35 gr DW 1:4 édesítő
1 kispohár LM tejföl (Lidl)
500 gr LM túró (Lidl)
Fél citrom leve
80 gr barna rizsliszt
80 gr GM zabpehelyliszt
40 gr kókuszliszt
1 cs. sütőpor
500 gr magozott meggy

A liszteket egy tálba mérjük, majd hozzászitáljuk a sütőport. Egy nagyobb keverőtálba az egész tojásokat a negyedannyival, tejföllel és citromlével kézi habverővel homogénre keverjük, majd alaposan beledolgozzuk a túrót, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Ekkor egy kanállal a sütőporral elkevert lisztet hozzáforgatjuk, végül a meggyet is teljesen belekeverjük. Az egész masszát sütőpapíros tepsibe simítjuk, és 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha szép sütit szeretnék végeredményül kapni, akkor a meggyszemeket ne keverjük a tésztába, hanem csak a már tepsiben elsimított massza tetejére dobáljuk egyenletesen. De szerintem csúnyán finomabb 🙂 Duplájára fog nőni a sütés alatt, kissé meg is pirulhat a teteje, nem fog rontani az összképen 😀 Rém egyszerű, cserébe légiesen könnyed, levegős, egyszersmind szaftos tésztát kapunk, ami a savanykás meggyel üdítően hat ebben a kora nyári nagy melegben 🙂

 

You Might Also Like

3 hozzászólás

  • Reply
    Szkladányi Juca
    2018-07-22 at 22:24

    Szia Marina!
    Lehet tudni hogy ebből egy adagnak mennyi a CH-tartalma?

    • Reply
      edesiteszde
      2018-07-23 at 10:11

      Kedves Juca,
      A teljes összetevőlistából csupán a barna rizsliszt, a zabpehelyliszt és a meggy CH tartalmával kell számolnunk. Így azokat összeadva az egész tepsi süteményben kb. 160 gr CH van. Én kb. 32 téglalapra szeltem fel a süteményt, így szeletenként kb. 5 gr szénhidráttal számolhatunk.

  • Reply
    Juca
    2018-09-24 at 23:16

    Köszönöm szépen!

  • Leave a Reply