Egyszerű sütemények/ Gluténmentes

GLUTÉNMENTES ÉVFORDULÓS CSOKIS-BARACKOS KUGLÓF

A hétvégén ünnepeltük a 6. házassági évfordulónkat. Tamás kifejezett kérésére nem időztünk most kivételesen torta készítéssel, hanem inkább pihenéssel, filmezéssel, töltöttük a hétvégét. Már pénteken, munka után megfőztünk és kitakarítottunk a hétvégére, így szombaton és vasárnap már csak a passzív pihenés maradt hátra. Megnéztük az aktuális film kedvenceinket és pihegtünk a nagy melegben. Vasárnap estére csak éreztük, hogy azért valamit csak össze kéne dobni, mégiscsak “ünneplünk”, vagy mi, ezért szigorúan együtt összedobtunk egy kuglófot, mert egy hétköznapi kuglóf is tud nagyon ünnepi lenni. A korábbi receptemet vettem alapul, azonban nem volt itthon joghurt, így egy kedves olvasóm tippjére tejföllel készítettem el és őszibarackkal. Szerintem a képek önmagukért beszélnek, egyszerűen odavagyok a barack héjának színeiért, a csoki selymesen fénylő csillogásáért! És a legjobb az egészben, hogy kb. 30 perc munkával járt mindezt megcsinálni, ezért igazán érdemes volt még azt a fél óra sütést is kibírni ebben a nagy melegben 

Recept:
3 egész tojás
55 gr DW 1:4
300 gr tejföl
120 ml olaj
1 db nem túl puha őszibarack
125 gr barna rizsliszt
75 gr ZP liszt
65 gr kókuszliszt (darált kókuszreszelék)
1 csapott kiskanál szódabikarbóna

Egy keverőtálban a tojásokat a negyedannyival alaposan elkeverem (akár egy kézi habverő kanál is jó, nem kell géppel),majd hozzáadom a tejfölt, és ezzel is alaposan elkeverem. Hozzáöntöm az olajat, és kézi habverővel addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik a massza.
A száraz hozzávalókat kimérjük és összekeverjük egy külön tálban, majd apránként hozzákeverjük a tojásos keverékhez. Egy krémes, kanalazható masszát kapunk. Kivajazzuk a kuglóf formát, és barna rizsliszttel megforgatjuk belülről a formát. Beleöntjük a formába a massza felét, majd az apróra darabolt barackot beledobáljuk, végül a tészta másik felével beborítjuk és előmelegített 165-170 fokos sütőben sütjük légkeverésen kb. 30-35 percig. Mivel mindenkinek máshogy süt a sütője, nézegessük, 20 perc után szurkálhatjuk is, mennyire sült át a belseje. Ha a kést kihúzva ragacsos lesz a penge, akkor süssük tovább. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával le is fedhetjük, de hagyjunk annyi rést, hogy a felesleges gőz ki tudjon menni a formából. Ha elkészültünk, akkor a sütőt lekapcsolva és kinyitva pihentessük a tésztát, majd 10 perc után a sütőből kivéve borítsuk rácsra a kuglófot és hagyjuk teljesen kihűlni.


Miután teljesen kihűlt, rácsorgatjuk az olajjal összeolvasztott étcsokoládét, és ízlés szerint díszítjük őszibarackkal. Az olajtól nagyon szépen fog folyni a csoki, és a hűtőben sem fog fehérre fagyni. 100 gr étcsokihoz kb 1-2 ek. olajat olvasztok gőz fölött.
Tipp 1: Egy hangyányit kevesebb olajat raktam a tésztába, mint korábban, mert a tejföl zsírosabb, mint a joghurt.
Tipp 2: Korábban érkezett olyan hozzászólás, miszerint barackból elkészítve nagyon omlós, törékeny lett a tészta. Ezt azzal lehet kiküszöbölni, ha nem túl puha, inkább még ropogósabb barackot választunk a süteménybe, ezeket apróra daraboljuk, hogy ne áztassa el a tésztánkat sülés közben. Szépen egyben maradt a tészta és nagyon szépen kifordult a formából is 
Nagyon finom, ízletes, szaftos tésztát kaptunk végeredményül, amiben a csoki kesernyésségét nagyszerűen egészíti ki az őszibarack édessége, a színekről meg már áradoztam 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply