Egyszerű sütemények/ Glutén- és tejfehérjementes/ Mindenmentes/ Tejmentes/ Tojásmentes

MINDENMENTES MÁLNÁS-MANDULÁS MUFFIN

Avagy éljen az alliteráció! Mostanában kicsit több figyelmet fordítok a mindenmentes, vagyis a tej-tojás-glutén-cukormentes desszert receptek megalkotására. Ezért is kevesebb a bejegyzés mostanában, de remélem hamarosan utolérem magam ebben a témában és jöhetnek a kész receptek is képekkel 
Addig is itt ez a nagyon intenzíven mandula ízű muffin. Vannak fixa ideáim a számomra megfelelő ízű, állagú, szénhidrát tartalmú sütikről, amit ugyebár sok minden mentesen nagyon nehéz kivitelezni. Az egyik legfontosabb, hogy lassan felszívódó szénhidrátokból álljon. Ez még nagyon egyszerűen kivitelezhető egy szimplán cukor-és gluténmentes, akár még egy tejmentes sütinél is. Amint belép a képbe a tojásmentesség is, kezdünk bajban lenni. Finomat lehet csinálni tojás nélkül is. De az állaggal már hadilábon állunk. Könnyítene a dolgunkon, ha mindezt nem lassú CH-s lisztekből, maglisztekből kellene előállítanunk, hiszen nem véletlenül a magas keményítőtartalmú lisztek az alapjai a legnépszerűbb gluténmentes lisztkeverékeknek. Ezeket azonban nyilván nem használhatjuk, ha cél a lassú CH felszívódás. Van még pár lehetőségünk a jó állag elérésére a hajdina és kölesliszt személyében, ezekkel azonban soha nem fogunk mellékízmentes édes süteményt készíteni. Így ha egy mindenmentes süti szénhidrát-íz-állag szentháromságából választanom kell, hogy melyik szempont szenvedjen némi hiányosságot, az az állag lesz. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy kezelhetetlen trutyi lesz a végén az egészből, hanem inkább csak több figyelmet igényel majd a kezelése, sütés utáni utóélete. Ezek a muffinok lassan felszívódó szénhidrátokból állnak, brutálisan finomak, állagra picit omlósabbak, mint mindenes társaik, de szerintem semmiben nem szenvednek hiányt, ami megakadályozná őket, hogy villámgyorsan el ne fogyjanak.

Málnás-Mandulás muffin (24 db minimuffinhoz):
90 gr mandulaliszt (darált mandula)
75 gr GM zabpehely liszt (pehely házilag darálva)
75 gr barna rizsliszt
1 kk. szódabikarbóna
35 gr. DW 1:4
1 dl olaj
240 ml mandulatej (Alpro CM)
Fél citrom leve
1 ek. Chia mag 4 ek. mandulatejjel kocsonyásítva
24 db fagyasztott málna vagy szeder

Legelőször a chia magot mérem egy pohárba. Hozzáadok 4 ek. mandulatejet, és 15 percre félre teszem, amíg teljesen megszívja magát a mag és kocsonyás állagú lesz. A chia magra nem csak a megfelelő állag elérése miatt van szükség, hanem nagyon finom ízt is ad az édes desszerteknek.  A többi száraz alapanyagot egy tálban elkeverem, egy keverőtálban pedig a nedves hozzávalókat kézi habverővel alaposan homogénre keverem. Hozzáadom a liszteket és a megduzzadt, kocsonyás chia magot, alaposan összekutyulom, és muffin kapszlikba adagolom, legvégül mindegyikbe nyomok 1 szem málnát a közepébe, maradék tésztával kissé befedem, majd előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen 15-20 perc alatt készre sütöm. Először szinte duplájára púposodnak, majd egy picit visszazárnak a tetején lévő repedések. Ha kész, nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig pihenni, majd szedjük ki őket egy rácsra míg teljesen kihűlnek. Nekem ebből a tésztamennyiségből most 30 minimuffinom lett 



Ezek a muffinok önmagukban is rendkívül ízletesek, hiszen dominál a mandula, valamint az intenzív gyümölcsíz. Mivel mi nem élünk tejmentesen, ezért a másnap megmaradt muffinokhoz készítettem egy kis fehércsoki-ganache krémet. Nem tudom, hogy létezik-e egyszerre cukor-tej-gluténmentes csoki valahol a világon, én nem találtam sehol. Megjegyzem a fehér csokiban már egyébként sincs egyetlen olyan alapanyag sem, amelyre az emberi szervezetnek szüksége lenne, úgy egészségtelen, ahogy van, de hát olyan nagyon finom 🙂 (Tej-és gluténmentes illetve cukor-és gluténmentes fehércsokit egyébként lehet kapni, én ezt a krémet Torras fehércsokiból készítettem végül, mivel nekünk a tejmentesség nem igényünk.)

Fehércsoki-ganache krém:
100 gr fehércsoki
200 ml Cocomas kókusztejszín
1 ek. DW 1:4
A tejszínt a negyedannyival felforrósítjuk, majd levesszük a főzőlapról, és az apróra darabolt fehércsokit belekeverjük és pár percre állni hagyjuk. Ha már kezd olvadni, akkor kanállal kevergetjük, közben párszor még visszarakhatjuk a főzőlapra, mivel a fehércsoki nehezített pálya, egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy jó minőségű étcsoki. Tényleg csak pár másodpercre tegyük vissza a főzőlapra, folyamatos keverés mellett, nehogy lekapjon az alja. Ha már szépen elolvadt a csoki a tejszínben, akkor hűvösre tesszük, majd ha már nem meleg az edény, hűtőben tároljuk tovább. Legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben. Másnap hűtőből kivéve kézi mixerrel krémes habbá verjük, és nyomocsővel ellátott habzsákból a muffinok tetejére nyomjuk.

You Might Also Like

2 hozzászólás

  • Reply
    Botama
    2018-03-12 at 16:56

    Nagyon fini volt 🙂

    • Reply
      edesiteszde
      2018-03-12 at 16:57

      Örülök neki 🙂

    Leave a Reply