Alaprecept/ Mindenmentes

MINDENMENTES SÁRGABARACK LEKVÁR ALAPRECEPT

Az utóbbi napokban, hetekben hatalmas viharok dúltak nem csak az ország különböző részein, de kicsiny falunkban is. Félő volt, hogy a roskadozó barackfák gyümölcseiből nem sok marad, mire beérne. A héten Tamást hívták az egyik vihar előtt, hogy segítsen leszedni, ami még menthető volt egy hatalmas fáról. Még szerencse, hogy a barack utóérő, így amit szerdán leszedtek, szombatra szépen beérett, így anyósommal és Tamással ma délelőtt szépen nekiálltunk lekvárt főzni belőle. Nem lehetek elég hálás, hogy vidéken élünk, így minden évben egy kánaán az idénygyümölcsöket (és zöldségeket is) tekintve az életünk. Anyósom és apósom persze nagyon sokat dolgoznak azért, hogy ez így legyen, mi Tamással csak “szüretelni” járunk a kertbe.
Lekvárok közül az aranyló csillogású sárgabarack édesen savanykás íze a személyes kedvencem. Persze pálinkának sem utolsó, de lekvárként nem csak az ízlelőbimbóinkat, de szemünket is elkápráztathatjuk egy jó adag fánk lekvárban való tunkolása közben 
Álljon hát itt egy részletes sárgabarack lekvár recept, mely az eperhez hasonlóan készül, de mivel sokan életükben először kezdenek bele lekvárfőzésbe, inkább még egyszer leírom a fontos tudnivalókat, ne kelljen keresgélni.
Először is: a lekvárt nem a cukor, nem a nátrium-benzoát (vagy micsoda) tartósítja, valamint nem a doktor ötker befőzőcukra a titok a károsanyagmentes zselésítésnek és a csodás színek megőrzésének.
Ideje elfelejteni ezeket az évszázados tévhiteket.
Jöjjön a recept pektinnel, negyedannyival, citromsavval, tartósítószer nélkül!

Az üvegekről:
Én az amúgy tisztán elrakott üvegeket először ecetes-mosószeres forró vízben, új szivaccsal átmosom újra, majd forró vízzel leöblítem. A kupakokkal ugyanígy teszek, azonban ha nem vagyunk biztosak a kupakok jól záródásában, akkor inkább ne kockáztassunk, vegyünk minden befőzéshez új kupakokat, de azokat is ugyanúgy csírátlanítani kell. Van sok más módszer is nyilván, nekem ez vált be, én így csinálom. Rácsra rakok papírtörlőt, azon hagyom lecsepegni, száradni. Kupakokat ugyanígy, csak a kupakot el is törlöm szárazra, ne rozsdáljon bele a megállt víz a peremén. Csattos-gumis üvegeket nem javaslok a hosszútávú elrakáshoz, sokaktól hallottam, hogy nem zár megfelelően, és drágább is, én maradok a hagyományos, filléres befőttes üvegeknél.

Hozzávalók:
5000 gr (5 kg) érett sárgabarack
30 gr Pektin
1 kk. citromsav
300 gr DW 1:4 vagy 1200 gr xilit
Üvegek, kupakok (kb. 11-12 370 ml-es üveg)
(Megjegyzés: eritritet nem ajánlanék, mert többek visszajelzése szerint a kihűlt lekvárban visszakristályosodik a szerkezete. Használjunk negyedannyit vagy xilitet  )
1. A közeli bioboltból végy egy doboz pektint. Kaldeneker lekvárosház márka, 60 gr/ doboz –> 1000 Ft. Ez 10 kg gyümihez elég.
2. Végy/szedj 5 kg szép, érett sárgabarackot.
Tűzhelyen lobogó forró vízbe 2-3 percig úsztassuk meg, majd vegyük ki a vízből. Ez azért kell, hogy a héját, ami savanyú, könnyen el tudjuk távolítani.
Szétvesszük, kukactalanítjuk, kimagozzuk.
3. Kissé leturmixoljuk, mielőtt feltesszük főzni.
4. Folyamatos, lassú kevergetés mellett feltesszük főni forrásig. Ha már egy ideje fő, de még nem bugyog, hozzáadunk egy kis citromsavat, ennek színmegőrző, ízfokozó szerepe van. 5 kg-hoz és 1 lapos kávéskanálnyit szoktam.
5. Kimérek 30 gr pektint, és elkeverem 100 gr negyedannyival (vagy xilittel). Azért kell összekeverni, hogy a pektin ne egybeállva csomósodjon bele a lekvárba, mikor beleöntjük.
6. Amikor bugyogva forr a lekvár, hozzáadom az édesítővel elkevert pektint, mérséklem a lángot alatta, majd folyamatosan kóstolva adagolom tovább az édesítőt. Közben nem árt folyamatosan keverni, le ne kapjon az alja. Én az 5 kg barackhoz összesen a 300 gr negyedannyit javaslok, ez persze egyéni ízlés kérdése, ezzel még nem túl édes, kissé kellemesen savanykás kombinációt kapunk. Az édesítés mennyisége mindig a gyümölcs érettségétől is függ, tehát kóstoljuk, ha nem akarunk pórul járni!
7. Újraforraljuk bugyogásig, folyamatos kavarás mellett, majd lekapcsoljuk alatta a főzőlapot, és üvegekbe töltjük.
8. Először én mindig csak az üveg negyedéig töltök 2-3 üvegbe, hogy legyen ideje akklimatizálódni az üvegnek. Miután teljesen teletöltöm, rátekerem a kupakot, és 5 percre fejre állítom, hogy a vákuum beszívja a kupakot. Mindig tölcsért használok, hogy ne fröcsögtessem össze az üveg száját, oldalát, mert ha úgy tekerjük rá a kupakot, akkor megpenészedhet az üveg oldalára ragadt, kupakkal leszorított lekvár…Ha mégis összekenjük az üveg száját is, akkor kupakolás előtt alaposan letöröljük.
Ha minden üvegünket megtöltöttük, száraz dunsztba rakjuk, sok sok dunyhával bebugyolálva. Ez késő tavaszi, nyári napokon akár több napot is igénybe vehet, mi lekvárfőzés után kb. 4-5 napig hagyjuk a dunsztban az üvegeket, majd eltesszük őket a hűvös kamrába, pincébe, ott várják a téli szezonban való felhasználásukat.

Ezzel a módszerrel már harmadik éve rakok el lekvárokat, előtte soha nem csináltam. Hatalmas sikerélmény a saját, egészséges lekvárját enni az embernek télvíz idején Olcsóbb, mint a bolti, és ugyebár egészséges!
Ha betartjuk ezt a néhány aranyszabályt, biztosak lehetünk benne, hogy az ezzel a módszerrel elrakott lekvárok évekig elállnak. Igaz, mi pincében tároljuk őket kihűlés után. Nyilván a 40 fokos panelben más körülmények vannak, arról nem tudok nyilatkozni. Felbontás után is elvan vagy 3 hétig a hűtőben.

Összegzés:
Megfelelően csírátlanított üvegek, kupakok, eszközök.
Adalékmentes zselésítés természetes pektinnel.
Természetes színmegőrzés és ízfokozás citromsavval.
Betöltés után kupakkal lefelé történő állítás, vákuumképzés.
Pár napig száraz dunszt.
Biztos lehetsz a sikerben!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply