Glutén- és tejfehérjementes/ Mindenmentes/ Tejmentes/ Tojásmentes/ Torták

MINDENMENTES EPRES-CSOKITORTA

Ahogyan azt korábban írtam, pár hete a főnököm megkért, hogy készítsek egy tortát a felesége születésnapjára. Az ünnepeltről tudni kell, hogy lelkes, aktív állatvédő, így a kérés különlegessége is az volt, hogy ez egy vegán torta legyen, tej és tojásmentes egyaránt. Nagy bátran elfogadtam a feladatot, mert szerettem volna egy olyan mindenmentes tortát elkészíteni, ami minden elemében fel tudja venni a versenyt a hagyományos, soklapos-krémes tortákkal. Én személy szerint nem vagyok híve a manapság oly’ divatos és eladható irányzatoknak, mint a nyersvegán torták. Nyilván tiszteletben tartom, akinek ízlenek ezek a számomra kővé dermedt, tömény, szájpadlásra ragadó édességek, de mivel az én diétámban nem jöhetnek szóba az aszalványok, amik ezeknek a tortáknak az összetartó erejük, így abszolút nem ezt az irányvonalat képviselem. Mindig is az volt a célom, hogy bármilyen mentességet figyelembe véve is olyan tortát alkossak, ami nem jár ízben, szerkezetben, állagban sem semmiféle lemondással egy hagyományos tortához képest, mégis minden általam támasztott kritériumnak megfelel. Úgy gondolom, hogy ezt a célomat a napokban sikerült elérnem. Ebben a tortában minden jelen van, ami egy hagyományos tortában jelen kell, hogy legyen: puha piskóta, karakteres csokikrém, lágy gyümölcsös ízek, mindez egy háromlapossá töltött tortában. A hab a tortán jelen esetben tényleg a krém a tortán, amit tejmentesen is gyönyörűen formára lehet nyomni habzsákból 🙂

Recept egy 17 cm átmérőjű, 3 lapos tortához:
A piskótákat külön lapokban sütöttem ki a korábban közzétett mindenmentes kakaós piskóta receptem alapján, melyről részletesen ITT olvashatsz. Ebben a receptben erre a méretre igazítva is lejegyeztem a pontos mennyiségeket, így már számolnod sem kell 😉

A tejmentes vegán krémhez a már jól bevált csoki-ganache receptemet vettem alapul:
400 gr Cocomas kókusztejszín
1,5 ek. DW 1:4 édesítő
180 gr 70%-os étcsokoládé
A tejszínt az édesítővel forráspontig melegítem, ha épp csak gyöngyözik leveszem és ráöntöm a csokira, amit apróra tördeltem egy tálban. 5 percet várok, amíg nagyjából megolvasztja, majd egy kanállal addig keverem, amíg teljesen egyneművé nem válik, látni fogjuk a színén is, szép csokiszíne lesz az addig tejeskávé színnek. Folpackkal légmentesen lefedve félreteszem hűlni, ha már kívülről nem meleg, beteszem a hűtőbe pár órára.

Miután kivettem a hűtőből kézi mixerrel kihabosítom, addig verjük, amíg a krém színe kissé kivilágosodik, de már nem folyós, ugyanakkor még lágy krémet kapunk. Ha túl sűrű lenne a csokikrémünk, akkor pár csepp mandula vagy kókusztejjel lazíthatunk rajta keverés közben. Ennek a krémnek semmi kókuszíze nem lesz, gyakorlatilag SEMMI! különbség nincs az állati tejszínnel elkészített csokiganache és a mentes változat között!!!
A kihűlt piskótalapokat a képen látható módon, körkörösen krémeztem a csokiganache krémmel, majd házi cukormentes eperlekvárral töltöttem ki a krémek között. Mindenmentes eperlekvár recept IDE kattintva olvasható ?

(Ez a kép a korábbi posztból van, ahol a mini tortát készítettük, de mivel itt nem fotóztuk a betöltést, így mutatóba jó lesz ez is, lényegében ugyanez, csak nagyobb tortába töltünk 😉 )
A kimaradt krémmel körbekentem a torta oldalát és tetejét is, majd habkártyával elsimítjuk. A maradék krémet csillagcsöves habzsákba helyezzük, és ízlés szerint díszítem vele a torta tetejét. Amint láthatjuk, csodás, formatartós krémet tudunk készíteni tejszármazék és keményítő mentesen. Nálam ez a legapróbb szemű rosta, amin meg kell, hogy feleljen egy mentes krém, ez a csokikrém azonban minden igényt kielégített 🙂
A visszajelzések alapján torta nagy sikert aratott az ünnepeltnél is 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply