Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES CITROMOS-MÁK TORTA CSOKI ÉS KIVIKRÉMMEL

Anyák-napi virágkosár kivitelben.
Nem…nem Ti felejtettétek el az Anyák napját, idén én voltam gyors… Úgy alakult, hogy a keddi mandulabúcsúztató műtétemre ma jöttünk haza szüleimhez, és két egész hétig maradunk is, ebből egy hét kórházi üdülés, 1 hét szülői ápolás keretében. Pont Anyák napja előtti héten fogunk hazautazni, és mivel a műtét után, gyanítom, nem leszek sütőképes állapotban, gondoltam nagyon előrelátó leszek, és meglepem Anyukámat egy virágkosárral, ezúttal tortából Már rég készültem magamban, hogy kipróbáljam ezt a fajta krém dekorációt, rengeteg videót megnéztem profiktól, és tudtam, az Anyák napja pont aktuális lesz, hogy végre élesben is kipróbálhassam a virágok készítését. A krémek színezése rengeteg időt elvett, kevertem-kutyultam, olvasztottam, habosítottam, színeztem, és azt hittem sose kezdem el a virágokat készíteni, de volt egy egész napom rá, és nagyon jó kikapcsolás volt a műtét előtti készülésben, pakolásban.
A torta tegnap készült, ma pedig hajszála sem görbült a 350 km-es utazás során, annyira profin becsomagoltuk a jégakkus hűtőtáskába Hozzászólásba töltök fel képet, ami már az átadás után készült, felvágáskor, látszik, hogy gond nélkül túlélte az utazást

Édesanyám nagyon örült neki, persze nagyon meg is lepődött A fehércsokis tábla dekorációt is én csináltam, a kis fehércsoki virággal, ami kicsit gagyi lett, így azt magára a tortára már nem raktam fel, de azért megörökítettük
Itt jegyezném még meg, hogy átléptük a 2000 oldallájkot, köszönöm minden követőnek, lelkes sütögetőnek! Olyan jó látni, hogy kipróbáljátok, örültök a recepteknek! Szeretem olvasni a visszajelzéseiteket, látni a képeiteket, nekem ez adja a legnagyobb örömet, ilyenkor érzem, hogy megéri a sok munka, amit a blogba fektetek

Recept egy 17 cm-es tortaformához:
5 tojás szétválasztva (össz.: 290 gr)
25 gr DW 1:4
1 löttyintésnyi olaj
50 gr barna rizsliszt
43 gr ZP liszt
18 gr darált mák
1 citrom héja
1 ek. citromlé
Külön felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett egy löttyintésnyi olajat csurgatok bele, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok, majd a citromhéjat és citromlevet is belekeverjük folyamatosan. Végül a mákkal elkevert liszteket is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Felhívnám a figyelmet, hogy ez egy abszolút sütőpor és szódabikarbóna mentes piskótatészta. Csak alul sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm a masszát, és a széleit kissé felhúzom, hogy tudjon kapaszkodni. 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm, majd lekapcsolt sütőben pár percig pihentetem, majd kiveszem a sütőből és egy késsel kivágom a formából. Rácson hagyom teljesen kihűlni.
A piskóta barna rizslisztből egy álom a teljeskiörlésű lisztek után. Sokkal puhább, egyenletesebb, magasabb. Napok után sem szárad meg, nem zaccosodik, egyszóval fantasztikus. Javaslom azoknak is, akik nem tartanak gluténmentes diétát, hogy próbálják ki, és nézzék meg a különbséget a TK+ZP lisztes piskótához képest.

Kivikrém:
6-7 kivi
pici víz
1 cs. vaníliás pudingpor
1,5 ek DW 1:4
250 gr szobahőmérsékletű vaj
A kiviket meghámozzuk és leturmixoljuk. Átpasszírozzuk sűrű szitán, majd annyi kevés vízzel egészítjük ki, hogy összesen 3 dl kivipépünk legyen.
Ebből a szokásos módon sűrű pudingot főzünk az édesítővel, majd folpakkal légmentesen letakarva teljesen kihűtjük. nekem egy napig a hűtőben is volt, mielőtt kihabosítottam volna a vajjal.
250 gr vajat kézi mixerrel kihabosítok, majd hozzákeverem a kivipudingot is. Az ízlésünknek megfelelő krém dekorációnak megfelelően színezzük a krém egy részét. Nekem volt még a fagyóban egy kis kivikrémem pluszban, így bőven elég volt a torta töltésére és bevonására, dekorálására is.

Csokikrém:
A krém az imádott dobos torta főzött csokikrémje lett, mivel ez is volt még a fagyóban egy jó adaggal.
3 egész tojás
38 gr DW 1:4 porrá őrölve
250 gr vaj
15 gr vaníliás xilit
150 gr GM-CM étcsoki gőz fölött olvasztva
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítom a vaníliás xilittel. Ez eltarthat pár percig, a lényeg, hogy levegőt juttassunk, lágyítsuk a vajat. Ha elkezd kissé fehéredni, és látjuk, hogy levegő bubik vannak benne, akkor jó. Felolvasztom az étcsokit, és közben folytonos kavarás mellett az egész tojásokat a negyedannyival addig melegítem, amíg az ujjunkat belemártva már túl melegnek érezzük a keveréket, ez hőmérőzve hivatalosan 80 fok maximumot jelent. Én most használtam hőmérőt is, és csak 70 fokig melegítettem, mert így is nagyon csípte az ujjam, nem mertem tovább hagyni, nehogy rántotta legyen belőle. Ha elértük a kívánt hőfokot, keverőtálba tesszük, és kihűlésig habbá verjük kézi mixerrel. Majd apránként adagoljuk a tojásos habot és az étcsokit az előre kikevert vajhoz. Folyamatosan kézi mixerrel habosítjuk a krémet, míg csodálatosan szép, fényes csokikrémet nem kapunk.

A kihűlt piskótát 3 lapba vágom, és az alsó lapot a csokikrémmel, míg a második lapot kivikrémmel töltöm meg. Lehelet vékonyan bevonom csokikrémmel a torta oldalát, hogy a morzsák a külső díszkrémbe már ne maszatoljanak bele, a torta tetejét nem vonjuk már be krémmel, hiszen a díszítésre szánt krém virágok elég vastagon beborítják majd krémmel a torta tetejét is. A maradék csokikrémet és a színes krémeket a megfelelő díszítőcsővel együtt habzsákokba halmozzuk, és kialakítjuk a torta külső dekorációját.
Ahhoz képest, hogy életemben először készítettem ilyen jellegű krém díszítést, sztem egész vállalható lett, még azért gyakorolni kell, de minden alkalommal biztos hogy egyre jobb lesz, bízok benne!
Idén lepjétek meg Édesanyátokat saját készítésű tortával, biztos nagy lesz az öröm!

Teszek fel pár képet a megérkezés utáni állapotról is. Meg sem kottyant neki az a röpke 350 km-nyi utazás

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply