Gluténmentes/ Torták

ESZTER SZÜLINAPI GLUTÉNMENTES GYÜMÖLCSTORTÁJA

Két hete ünnepeltük a legkisebb unokahúgom második születésnapját. Hihetetlen, hogy repül az idő. Még csak most született, mára pedig olyan nagy már 🙂 Érdeklődik, cseveg-fecseg, a két kedvenc állata pedig a “maszi” és a “kuta” 😀 Mivel tavaly az első szülinapjára szőrös macitortát készítettem, így idén jöhetett a “kuta tojta”. Egy nagyon egyszerű, de annál célravezetőbb díszítést alkalmaztam, ami a torta figuralitását illeti, próbáltam a legfelismerhetőbb jegyeket megjeleníteni, hogy életre keljen a kutya torta 🙂 A belseje egy könnyű citromos-mandulás piskóták közé rejtett gyümölcsös krém volt barack és kivi töltelékkel. A torta hozzávalóinál fordítsunk különös figyelmet az alapanyagok gluténmentességére, olyan terméket válasszunk, ami jelölten keresztszennyeződés mentes!

1 lapra elegendő citromos-mandulás piskóta hozzávalói 24 cm-es tortakarikában:
3 nagy tojás szétválasztva (összesen kb.: 195 gr legyen)
15 gr DW 1:4 édesítő
20 gr Barna rizsliszt
12 gr GM Zabpehelyliszt (vagy őrölt zabpehely)
13 gr Mandulaliszt (vagy őrölt mandula)
1/3 citrom héja
1/3 citrom leve
1/2 ek. olaj
Különválasztva felverem a tojásokat, a fehérjét a negyedannyival és a citromlével,  majd ha már elég kemény a hab, hozzákeverem a sárgákat is, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Folyamatos keverés mellett belecsurgatom az olajat és tovább keverem majd a citromhéjat is hozzáadjuk folyamatos keverés mellett. Végül az egymással elkevert liszteket is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. Nehogy lekeverjük a habunkat! Felhívnám a figyelmet, hogy ez egy abszolút sütőpor és szódabikarbóna mentes piskótatészta. Csak alul sütőpapírral bélelt tortakarikába öntöm a masszát, és a széleit kissé felhúzom, hogy tudjon kapaszkodni. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm, majd kiveszem a sütőből és egy késsel kivágom a formából. Rácson hagyom teljesen kihűlni. Mivel 3 lapra lesz szükségünk, így még kétszer megismételjük a munkafolyamatot.

Multivitaminos krém:
600 ml 100% multivitamin gyümölcslé (Lidl)
2 cs. vaníliás puding
2 ek. DW 1:4 édesítő
500 gr mascarpone
A gyümölcsléből a szokásos módon sűrű pudingot főzök, kihűlésig légmentesen folpackkal letakarom. Miután teljesen kihűlt, a mascarponéval habosra keverem. Érdemes kipróbálni, nem csak nagyon finom, hanem szuper intenzív narancsos színe is szemet gyönyörködtető látványt nyújt, így még színezni sem kellett. Először a nagyobb tortalapokat töltöttem be a képen látható módon.

Megkentem az alsó lapot, majd a krémbe ágyaztam a házi cukormentes barackbefőtt szeleteket, kivi szeleteket, esetleg ananász darabokat, amire ismét krémréteg került, majd betakartam a következő piskótalappal. Ezt megismételtem még egyszer, majd vékonyan körbekentem a torta tetejét és oldalát a maradék krémmel. Hűtőbe tettem dermedni.

A külső fehér krémtakaróhoz felvertem 200 gr habtejszínt 1 ek. negyedannyival, és hozzákevertem úgy 130 gr mascarponét, ezzel vontam be a torta külsejét, majd habkártyával elsimítottam.

A kutyus füleit, szemeit és nóziját étcsokiból készítettem el. Ehhez temperáltam 140 gr étcsokit, majd celofán hátoldalára előre felrajzolt mintára simítottam az olvadt csokit kb. 3 mm vastagságban. Ezt egy éjszakán át dermesztettem a hideg előszobában, így másnap korán reggel a tortára helyezve fejeztem be a tortát indulás előtt. Szépen elvált a celofántól a csoki, még nagy felületen sem volt vele gond. A kutyus pofiját darált mandulából készítettem el egy kör alakú sablont a torta tetejére helyezve, majd eligazítva benne a darált mandulát.

Még nyakörvet is kapott a kutyus, ehhez a fehér mascarponés krémből kimaradt mennyiséget színeztem kissé rózsaszínre, a medál pedig egy cukormentes werthers original cukorka lett 🙂

A leírás ellenére nagyon egyszerűen készíthető ez az igazán cuki kutya torta, ami egyből belopja magát a gyerekek szívébe 🙂 Nagyon örültek neki a kislányok, persze mindenki a kutyus fülét akarta megenni első körben 😀

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply