Gluténmentes/ Torták

GLUTÉNMENTES MEGGYTORTA ÁFONYAFÜRTÖKKEL

Az elmúlt fél évben a gyülekezetben, ahová járunk, havi rendszerességgel tartott női alkalmakon vettem részt, ahol a bibliai nőalakokat tanulmányoztuk részletekbe menően. Meglepő módon nagyon sok olyan tulajdonsággal rendelkező nő szerepel a Bibliában, akik a mai modern, felgyorsult világunk hétköznapjaiban is jó példával járnának előttünk, személyiségükkel kiemelkedtek az akkori, nem igazán a nemek közötti egyenlőségről ismert korban. Ennek a sorozatnak volt a záróalkalma pár hete az a kerti parti, amelyre stílusosan ezt a bohókás női arcot formázó tortát készítettem.

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű mandulás piskótához:
4 tojás szétválasztva (Összesen 240 gr)
17 gr DW 1:4 édesítő
1 ek. olaj
34 gr barna rizsliszt
26 gr mandulaliszt (darált mandula)
A tojások fehérjét a negyedannyival kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sárgákat is. Folyamatos habverés mellett hozzácsurgatom az olajat, tovább verem 1-2 percig, amíg homogén, világos sárga, könnyű habot nem kapok. Végül a mandulával elkevert lisztet is hozzáforgatom körkörös mozdulatokkal egy spatulával. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 13-15 perc alatt készre sütöm, majd rácsra borítva, a formát eltávolítva hagyom teljesen kihűlni. Ezt a munkafolyamatot még kétszer megismételjük, így kapunk végül 3 db 1 lapnyi vastagságú piskótát. Én szilikonos tortaformában sütöttem, ami nagyban megkönnyítette a sütési folyamatot a 3 lap elkészítésénél. Hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat.

Meggyes-mascarpone krém:
500 gr mascarpone
3 ek. DW 1:4 édesítő
kb. 300 gr zselés meggylekvár
A tavalyi lekvárom eszméletlen jól megkocsonyásodott, jól eltaláltam a pektin mennyiségét, az íze is fantasztikus lett, így most bátran használhattam tortakrémbe is, szuperül színezte, ízesítette a krémet. Ráadásul plusz keményítő hozzáadása nélkül az állagát sem lágyította el. Mivel a lekvárom kissé savanykásra sikerült, így a mascarponét alaposan kikevertem 3 kanál negyedannyival, aztán hozzákanalaztam a lekvárt, és kézi mixerrel alaposan kihabosítottam. A kihűlt piskótákat megkentem a krémmel, majd a tetejét és oldalát is bekentem és habkártyával simára húztam. Hűtőbe raktam dermedni. Díszítésként az alkalomhoz illően egy női arc vonalait rajzoltam meg olvasztott csokival kevert krémmel, majd áfonyából alakítottam ki a hajzuhatagot, amit tejszínes mascarpone krémből nyomott virágokkal ékesítettem.

Szeletfotó most sajnos elmaradt, mivel épp nem volt kéznél a fotósom 🙂 De az biztos, hogy nagyon hamar elfogyott mind az utolsó szeletig 🙂 Azt hiszem, ebből a tortából sem érzett ki az egészség 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply